Mely alkohol milyen hatással van a vércukor szintre, ill. a vérnyomásra?
Az édesebb piák sok czukrot tartalmaznak, így gondolom növelik a vércukorszintet.
Pl. Édes bor nagyon sokat tartalmaz, a száraz keveset. Konkrétan nemtudok más példát említeni, de az ízéről sztem nagyjából megmondható, h melyikben mennyi czukor van.
a vércukrot hirtelen felnyomja, aztán utána leesik.
pont úgy, mint a kólánál.
Az alkohol minden formában - lebomlásáig - gátolja a máj keményítőbontását, és a vércukorszint eséshez történő alkalmazkodást. Ezért fogyasztása - elsősorban inzulinnal, illetve inzulin elválasztást fokozó tablettával kezelt betegek esetében - elősegítheti vércukor-esés kialakulását, illetve elmélyülését. Mindent egybevetve, fogyasztása cukorbetegeknek inkább kerülendő, vagy a főétkezések idejéhez célszerű kötni (amikor vércukoresés kialakulása a legkevésbé valószínű).
Az alkohol mértékletes fogyasztása csökkenti a vérnyomást, mert vizelethajtó és értágító hatású. Emellett véd a hipertóniát okozó érelmeszesedéssel szemben is, mert napi 2-3 dl borral azonos alkoholmennyiségig fokozza a védő HDL-koleszterin szintézisét. Efelett viszont már májkárosító hatású, és karosító hatás következtében fellépő egyéb biológiai hatások túlkompenzálják a kedvező hatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!