Bírom, hogy olyanok válaszolnak a kérdésre, akik sík hülyék a témában.
A banános ízt/illatot az izoamil-acetát nevű észter okozza, amit a sörélesztő termel a sörlé erjesztése során. Minél több az erjesztendő sörlé glükóztartalma, annál több izoamil-acetát keletkezik. Valamint a különböző fajta sörélesztők nem egyforma mennyiségű izoamil-acetátot termelnek, van olyan , amelyik sokat, és olyan is, amely nagyon keveset. Ha a keletkezett izoamil-acetát koncentrációja a sörben átlépi az érzetküszöböt, akkor banános illatot/ízt lehet érezni. Ha nem lépi át az érzetküszöböt, akkor nem érezni ilyet. Német búzasöröknél elvárt ez a banános ízjegy, ezért ezeket ennek megfelelően cefrézik és olyan élesztőtörzset használnak, amelyik nagyobb mennyiségű izoamil-acetátot termel. Belga búzasöröknél viszont nincs ilyen banános íz normális esetben.
Az, hogy valaki soha nem érzett még banános ízt búzasörben, az ő érzékszervi képességeit minősíti, vagy mindig hulladék minőséget ivott. A képzett sörkóstolók és sok átlagember is érzik ezt a banános ízt, ha az izoamil-acetát koncentrációja átlépi az érzetküszöböt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!