Az ókori rómaiak miért itták gyakran vízezve a bort? Egyáltalán miért hígították?
Mert nem borként, hanem vízként itták.
Az ivóvíz nem volt mindig megfelelő, így gyakorlatilag a bor alkoholtartalmával küzdöttek a benne lévő káros mikrobák ellen.
Ez a szokás a XVIII. században is tartotta magát, szerte Európában.
@3: Manapság sem végezzük az erjesztést levegőtől tökéletesen elzártan... Illetve de, ha full reduktív borokat készítünk, hűtött kóracéltartályokban végigvezetve az erjedést, tipikusan rozékat, vagy üde, illatos fehéreket előállítva. Egyébként, ha oxidatív borokat készítünk, azaz komolyabb fehéreket, vagy akár rozékat és a vörösök jó részét, akkor maga az erjedés akár lehet nyitott kádas is, és az érlelés fahordós, vagy az egész lehet fahordós. Ott pedig folyamatosan oxigén áramlik be a pórusokon keresztül. Persze, az oxigén mennyisége függ a hordó fájától, méretétől, dongavadtagságától, de mindenképp kap oxigént.
Na meg ami azt illeti, néha az acéltartályos erjesztés során is adagolnak oxigént a tartályokba, főleg, ha magasabb cukortartalmű szőlőt szeretnének szárazra kierjeszteni.
Annyit elsőhöz, (fertőtlenítés) hogy a tiszta bor drága és kevés lett volna, hogy mindenki ezt igya. Ráadásul napi 3 liter folyadékot minimum be kell vinnie egy felnőtt embernek. Tiszta bor esetén igencsak vidám Ó és középkor lett volna... :)
Egyéb haszna is volt azonban, mint puszta víz-fertőtlenítés, vagy épp a gyakran rossz mellékíz elvétele.
(Fertőtlenítettek ám azok mindenféle borecettel is, illetve mellékízt vettek el beáztatott fűszerekkel, szárított/aszalt gyümölcshéjakkal, amit sok helyen még a kézmosó vízben is felhasználtak. Pl. boróka bogyó, rózsalevél, ánizsmag, stb.)
Viszont másik érdekesség amire néhány éve felfigyeltek, hogy egy minimális véralkoholszint esetén a vírusok szaporodása erősen lecsökken a szervezetben.
Vagyis nemcsak külsőleg fertőtleníteni, vagy , pl. bőrre antibakteriális, antiszeptikus védelemre jó az alkohol.
Ennek oka, hogy a vírusokon lévő parányi nanohorgocskákat az alkohol molekulák részlegesen leoldják, azaz működésüket gátolják.
Így a vírusok megtapadó, vagyis fertőzőképességük csökken. Ezekben a korokban vírusok ellen kevés hatékony védelem létezett, hiszen még létezésükkel sem voltak tisztában. A megfigyelés és a sok évezredes tapasztalat azonban képes volt erre is.
Az idegsejtek közti ingerület átadást is lelassítja. Ettől érzi magát az ittas ember bátrabbnak, illetve kismértékben fájdalomtűrőbbnek is, ez szintén jól jött az akkori haditechnika mellé is, mint kiegészítő. De ott a későbbi rumadag a tengerészeknek, katonáknak, amit a mai napig használnak főleg csata előtti estén.
A lényeg, hogy több oka is volt, nem pusztán a vízminőség javítása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!