Szerintetek fél-dekás szeszeket inni gáz? Csak igénytelen emberek fogyasztják?
Azért tragikus a káosz ami itt mértékegység terén megjelenik.
Amiről szó lehet az a fél deciliter alias feles, ahogy a köznyelv a gyakorlatban használta használta, de akármennyit is ittak nem sikerült azt a tudatlanságot elérniük mint ami lejön erről az oldalról.
Ha már valaki egykérdést sem tud feltenni javaslom a nyolc osztály ismétlését a pia helyett
kokomfitty:
Lehet, hogy Te palotában laksz, de a "féldekás" a szlengben az (eredetileg) 0,5 dl-es patront jelenti, akármennyire is nem SI-kompatibilis megfogalmazás. Rakétának meg munkásgránátnak is hívják, pedig valójában se nem rakéta, se nem gránát :)
Mondjuk ha azt vesszük, hogy a kocsmai közönség centben (a kedvedért: centiliterben) méri a rövidet, akkor a "deka" mint a 10 cent analógiája akár még védhető is.
# 14
Egyébként teljesen igazad van. Mikor kevesebbet kerestem, akkor én is a legolcsóbbat kerestem, igaz pár éve még lehetett 3000 alatt 2000 közelében kapni kommerszek. Ma már azok is 3000 körül vannak akár kicsi, akár nagy üvegesek.
Ehhez képest 3 és 4 ezer közt már kaphatóak az alsókategóriás nemkommerszek is. sajátmárkás termékek, royal, kalinka, de a zubrowka, wyborowka, St Nicolaus stb. 1-2 ezerrel feljebb meg a komplett paletta elérhető a középkategóriás világmárkákból és ég és föld a különbség.
A mai átlagkeresetekhez,de a minimálbérhez viszonytva is már megengedhető a középkategória. nyílván annak,aki nem nyakal be naponta egy fél üveggel...de ott azért már komoly bajok vannak, meg azt meg lehet oldani olcsóbban is fajlagosan borral, sörrel esetleg.
Szóval teljesen megéri 1-2 ezerrel többet kiadni,aki nem idült alkoholista.
Akkor vettem ilyet, amikor sürgősen kellett és kevés mennyiség. Pl. elkezdett fájni a tokorom. Nem vicc, hanem tapasztalati tény, hogy töménnyel kiöblögetve a szájat, esetleg gargalizálni és lassan lenyelve meg lehet előzni kezdődő torokfájást. Ekkor egyszerűbb egy ilyet megvenni, mint mondjuk fél liter pálinkát.
Amúgy valóban az igénytelenséggel azonosítják, ezért a szlengben az egyik legszellemesebb neve az, hogy csövesgránát.
(Magyarázat: a csöves megveszi, letépi a kupakját, (megissza), azután jó messzire eldobja az üveget, mint egy kézigránátot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!