Opálos lett a pálinka, mit csináljak? (Részletek alul)
Alszeszes maradt véletlenül az üveg alja, ráöntötten a tiszta pálinkát és hígítottam is, de ahogy a víz belezuhant nagyon zavaros lett !!! (2napja már)
Lefagyasszam és szürjem, vagy csak simán szürjem le ?? Mit tanácsoltok, hogy újra tiszta legyen ??
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Enyhébb esetekben aktívszenes kezeléssel javítható.
Kozmaolajok által okozott zavarosodás
A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%-ra hígított pálinkáknál fordul elő.
OKA: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajoknak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúdul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább elő párlati jellegűek,ezért nagy mennyiségű elő párlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
MEGSZÜNTETÉSE, JAVÍTÁSA: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia, más néven magnézium-oxid (100g/hl), valamint a bentonit (150g/hl).
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
tedd be a fagyasztóba és hűtsd le -20 fokra, aztán egy korty sovány tejet keverj el benne és úgy szűrd át szűrőpapíron...
én sima sylvia papírt használok, 3-4 rétegben...
lassan fog lecsepegni, de kitisztítja és még az ízét sem szűröd ki, mint az aktív szénnel, vagy a kationcserével...
a tejtől először még zavarosabb lesz, hisz az alkoholtól egyből összetúrósodik, de szűrés közben lerakódik a papírra és segíti a szűrést, mert magához köti az olajrészecskéket
elég ősi mód az opálosodás tisztítására
a hűtés is a kozmaolaj kicsapódást segíti
kevéssé opálos pálinkát néha elég csak fagyasztva átszűrni
ha nem teljesen bízol a tippemben, próbáld ki egy fél literen... meg fogsz lepődni..
apám mikor először meglátta hogy tejezem az opálos pálinkát, azt mondta nem vagyok normális, de a végén visszavonta a felelőtlen kijelentését
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
2/3: Ezt a szűrési módszert lehet alkalmazni a rezespálinkával kapcsolatban is?
A napokban főzettem ki saját pálinkámat, eleve zavaros volt mikor megkaptam. Kiöntöttem üvegekbe és a tegnapi napon vettem észre a zöld színű darabokat a tetején.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!