Hany fokos a tiszta szesz megallapitassa?
A valódi tisztaszesz (értsd: finomszesz) 96–96,5% v/v szokott lenni, de ilyet csak szeszfinomítóban szoktak főzni. (Van közel 100%-os alkohol is persze, de azt víztelenszesznek nevezik.)
A rázogatós-buborékfigyelős módszer létezik, de ilyenkor nem egyszerűen a buborékokat számolják, hanem inkább tapasztalatból bevésődik nekik, hogy milyen látvány (buborékok mérete, tartóssága, mennyisége együtt) milyen erős szeszt takar, tehát ezzel nemcsak egy konkrét erősséget lehet megállapítani. Aki igazán tapasztalt, az állítólag akár fokra pontosan is megtippeli
Hogy pontosan hány szeszfokot keresnek ezzel a módszerrel, az megszokás kérdése. Magyarországon is ugyanígy rázogatták a házipálinkát (egyesek gondolom még ma is), és 50-55% közötti értéket kerestek vele, mert ilyen erősre akarták a pálinkát.
Egyébként ez a tapasztalat szerintem csak bizonyos típusú (összetételű) párlatokra érvényes, szóval ha a bácsi a megszokott zugfőzete helyett például finomított alkoholt vagy érlelt whiskyt rázogatna, akkor valszeg eléggé félremenne a becslése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!