A pálinkát miért nem szabad műanyag üvegben/hordóban tárolni?
Szerintem az átlag házi/bérfőzetett pálinka valóságából induljunk ki. Olyan vidékeken, ahol sok házi készül (mert mindenki pálinkát főzet), ott a selejt is nagyon sok. Mifelénk a mai napig is szinte csak ihatatlan pálinkákkal kínálgatnak, pedig már a cefrét sem cukrozzák annyira, mint régen.
Én elhiszem, hogy amikor egy szakszerűen készült ital tartalmaz nyomokban ilyen anyagokat, az nem okoz gondot (pl. sok minőségi ital karakterének is része egy kis etil-acetát), de ezt a biztonságot nem lehet automatikusan kiterjeszteni a házipálinkára. Tisztaság szempontjából a kontár cefrézés és a kisüsti technológia egy elég szerencsétlen párosítás. Egy csomó kongenerből megjelenhet a normális érték sokszorosa. Láttam már PET-ben sárgás-zavarossá vált ecetes szilvát, pedig a helyi átlaghoz képest „nem volt rossz pálinka”. De annak is kimondottan furcsa íze volt hosszabb PETes tárolás után, ami fehér maradt. (Pedig utólag tudtuk meg róla, mert akkor már üvegben volt.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!