Tudnátok bort ajánlani valakinek, aki amúgy nem szereti (vagy legalábbis eddig nem ízlett egyik sem)?
06:00 --> Ha nem tudsz érdemleges választ adni, ne írj! De mint írtam, amiket eddig ittam nem ízlettek, ettől függetlenül biztos lenne olyan, ami igen.
06:22 --> Ha iszok, koktélokat szoktam, Grasshopper, Gin fizz, vagy rövidet tequila, abszint (szeretem a medvecukor ízt).
Most tényleg csak pár alkalomra érdekelne valami, az egész országot jelenleg nem járnám be érte. Ezért gondoltam, hogy valaki nem szakértő tudna mondani valamit, aki amúgy többnyire nem szereti.
Köszönöm válaszod.
12:04 --> Köszi!
12:07 --> Rendben, köszi~
@15: ha tudsz, mondj pár konkrét példát, és kiderül.
Ha valaki gyűjti a bort, az nekem minimum gyanús :) A közkeletű tévhittel ellentétben a borok nem lesznek jobbak, ahogy öregszenek. Pontosabban bortól és tárolási módtól függően bonyolult ívet írnak le, de rendkívül ritka, hogy jelentősen javulnának, ugyanakkor még a testesebb boroknál is megjósolhatatlanul hamar beüthet a romlás. Első körben a gyümölcsös, primer aromák eltűnése, nehezebben emészthető tercier aromák megjelenése, majd azok is kiürülnek, egy szétesett akármit hagyva maguk után. A várható reménység általában a tanninok besimulása az ízképbe, de ez, a romlással ellentétben nem egy garantált folyamat. A magyar borok pedig különösen és sajnálatosan híresek arról, hogy nem tartósak, hamar öregszenek.
Nézd meg egy vörösbor színét, megdöntve, egy fehér háttér előtt. Ha nem lilás, vagy legalábbis élénkvörös, hanem barnás, vagy téglaszín árnyalatokat látsz, akkor az bizony elöregedett. (Kivéve egyes kadarkák meg pinot noirok, ahol esetenként normális ez a szín.)
A magas savtartalom a vörösborban az almasav magas koncentrációjára utal. Egy vörös nem lehet savas. Ha az, akkor baj van. A bor két legmeghatározóbb sava a borkősav és az almasav. Az almasav agresszívebb, élesebb savérzetű sav, egy vörösborból nagyon kilóg. Az almasav koncentrációja a szőlő érése során fokozatosan és igencsak csökken, míg a borkősavé alig. Ha sok almasav maradt a borban, ott a szőlő nem volt megfelelően érett. Cukrosan esetleg, de aromásan biztosan nem. Ez jó eséllyel vonja maga után a fenolos éretlenséget, ami alacsonyabb polimerizációs fokú, rágósabb tanninokat eredményez. Ez az almasavval együtt a tipikus gyomorsavas ízt adja. Az általad elmondottak maximálisan azt sugallják, hogy bizony azok a vörösek nem voltak jók, amiket ittál.
Mellesleg jobb helyen, ha már sok almasav maradt a borban, azt bontják, megfelelő baktériumkultúrás beoltással, esetleg spontán, finomseprőn tartással vagy annak kevergetésével, az ún. battonage-al. Az almasavból így tejsav keletkezik, aminek nincs éles savérzete, inkább selymes, tejszínes érzetet kölcsönöza bornak.
Mojjo --> Fuh, hát elég szelektív a memóriám szóval, amit nem szeretek, vagy nem tetszik, azt elfelejtem, nem tudnám felidézni.
Nem úgy gyűjti, hogy csak rakosgatja, hanem meg is iszogatja őket. Vannak borhűtői .
Mivel nem értek hozzá, máshogy nem tudom leírni, csak úgy, hogy gyomorsav ízű :/
Látom értesz hozzá és értékelem, hogy ilyen pontosan leírod, de nekem sajnos ezek a szavak nem sokat mondanak és nem tudok mit hozzáfűzni, nem haragudj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!