Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Tudnátok bort ajánlani valakin...

Tudnátok bort ajánlani valakinek, aki amúgy nem szereti (vagy legalábbis eddig nem ízlett egyik sem)?

Figyelt kérdés
Szeretnék egyik barátommal bort iszogatni, viszont én eddig nem kóstoltam olyat, ami ízlett volna, pedig biztos lenne olyan, hiszen rengeteg van. Annyi kikötés, hogy fehér bort szeretnék. Arra már nem emlékszem milyeneket ittam, talán olyan tudna tippeket adni, aki szintén többnyire nem szereti.

2017. aug. 19. 23:53
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

06:00 --> Ha nem tudsz érdemleges választ adni, ne írj! De mint írtam, amiket eddig ittam nem ízlettek, ettől függetlenül biztos lenne olyan, ami igen.



06:22 --> Ha iszok, koktélokat szoktam, Grasshopper, Gin fizz, vagy rövidet tequila, abszint (szeretem a medvecukor ízt).

Most tényleg csak pár alkalomra érdekelne valami, az egész országot jelenleg nem járnám be érte. Ezért gondoltam, hogy valaki nem szakértő tudna mondani valamit, aki amúgy többnyire nem szereti.

Köszönöm válaszod.



12:04 --> Köszi!



12:07 --> Rendben, köszi~

2017. aug. 20. 13:46
 12/20 Mojjo ***** válasza:
Egyébként miért pont fehérbor? Ismerek olyat, aki pont így volt a borral, mint te, egyik sem ízlett neki, és pontosan ő is azt mondta, hogy romlott ízük van. Mindenféle fehéret végigpróbált, és egyik sem volt jó. Aztán a legelső, ami konkrétan ízlett neki, az egy villányi cabernet franc volt, a Lelovits pincétől. Egy közepestől testesebb, érett, szép vörösbor. És azóta is kizárólag a jobb, vastagabb vörösborok jönnek be neki. Pedig ugyanúgy a fehérekkel próbálkozott. Lehet, érdemes lenne neked is áttérni a vörösre.
2017. aug. 20. 13:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/20 A kérdező kommentje:
Mojjo --> Egyszerű a válasz, ez a barátom a fehéret szereti és próbálok alkalmazkodni. Vöröset is próbáltam, jobbakat is, mert sógorom azt szereti és mindig kínálgatja, de azoknak meg olyan gyomorsav ízük, őszibaracklé szaguk volt. Meg savasak.
2017. aug. 20. 14:06
 14/20 Mojjo ***** válasza:
@13: igazán fura. A jobb vöröseknek nagyjából 20-30%-al, tehát eléggé jelentősen alacsonyabb a savtartalmuk, mint a fehéreknek. Ha egy vörös savas, akkor ott komoly bajok vannak azzal a borral. Persze, tudom, sajnos igen sok ilyen van, de hidd el, azokat a legnagyobb jóindulattal sem lehet jobbfélének nevezni. Árcédulától függetlenül.
2017. aug. 20. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/20 A kérdező kommentje:
Sógorom ért hozzájuk, gyűjti őket, szóval gondolom olyat is vesz, ami jó, de számomra egyízű mind.
2017. aug. 20. 14:15
 16/20 Mojjo ***** válasza:

@15: ha tudsz, mondj pár konkrét példát, és kiderül.


Ha valaki gyűjti a bort, az nekem minimum gyanús :) A közkeletű tévhittel ellentétben a borok nem lesznek jobbak, ahogy öregszenek. Pontosabban bortól és tárolási módtól függően bonyolult ívet írnak le, de rendkívül ritka, hogy jelentősen javulnának, ugyanakkor még a testesebb boroknál is megjósolhatatlanul hamar beüthet a romlás. Első körben a gyümölcsös, primer aromák eltűnése, nehezebben emészthető tercier aromák megjelenése, majd azok is kiürülnek, egy szétesett akármit hagyva maguk után. A várható reménység általában a tanninok besimulása az ízképbe, de ez, a romlással ellentétben nem egy garantált folyamat. A magyar borok pedig különösen és sajnálatosan híresek arról, hogy nem tartósak, hamar öregszenek.

Nézd meg egy vörösbor színét, megdöntve, egy fehér háttér előtt. Ha nem lilás, vagy legalábbis élénkvörös, hanem barnás, vagy téglaszín árnyalatokat látsz, akkor az bizony elöregedett. (Kivéve egyes kadarkák meg pinot noirok, ahol esetenként normális ez a szín.)


A magas savtartalom a vörösborban az almasav magas koncentrációjára utal. Egy vörös nem lehet savas. Ha az, akkor baj van. A bor két legmeghatározóbb sava a borkősav és az almasav. Az almasav agresszívebb, élesebb savérzetű sav, egy vörösborból nagyon kilóg. Az almasav koncentrációja a szőlő érése során fokozatosan és igencsak csökken, míg a borkősavé alig. Ha sok almasav maradt a borban, ott a szőlő nem volt megfelelően érett. Cukrosan esetleg, de aromásan biztosan nem. Ez jó eséllyel vonja maga után a fenolos éretlenséget, ami alacsonyabb polimerizációs fokú, rágósabb tanninokat eredményez. Ez az almasavval együtt a tipikus gyomorsavas ízt adja. Az általad elmondottak maximálisan azt sugallják, hogy bizony azok a vörösek nem voltak jók, amiket ittál.


Mellesleg jobb helyen, ha már sok almasav maradt a borban, azt bontják, megfelelő baktériumkultúrás beoltással, esetleg spontán, finomseprőn tartással vagy annak kevergetésével, az ún. battonage-al. Az almasavból így tejsav keletkezik, aminek nincs éles savérzete, inkább selymes, tejszínes érzetet kölcsönöza bornak.

2017. aug. 20. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/20 Mojjo ***** válasza:
Az öszibaracklé-szag meg amúgy oxidációra utal. Elöregedett borra. Vagy akár botritiszre, bár az már elég furcsa lenne...
2017. aug. 20. 14:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/20 A kérdező kommentje:

Mojjo --> Fuh, hát elég szelektív a memóriám szóval, amit nem szeretek, vagy nem tetszik, azt elfelejtem, nem tudnám felidézni.


Nem úgy gyűjti, hogy csak rakosgatja, hanem meg is iszogatja őket. Vannak borhűtői .


Mivel nem értek hozzá, máshogy nem tudom leírni, csak úgy, hogy gyomorsav ízű :/


Látom értesz hozzá és értékelem, hogy ilyen pontosan leírod, de nekem sajnos ezek a szavak nem sokat mondanak és nem tudok mit hozzáfűzni, nem haragudj.

2017. aug. 20. 14:55
 19/20 anonim ***** válasza:
Talán legjobb lenne megkérdezni a barátodat, aki fehérbor kedvelő, hogy ő milyen borokat iszik, és kérd meg, hogy vezessen be a borkóstolgatás/kultúrált iszogatás rejtelmeibe:)
2017. aug. 20. 17:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/20 A kérdező kommentje:
17:50 --> Én szeretném valamivel meglepni, valamivel ami nekem is ízlene, amit előtte velem ivott, nem ízlett. Meg csak párszor vennék, nem érzem szükségesnek, hogy nagyon belemenjek, de mégis szeretnék valamit, ami jól esik.
2017. aug. 20. 22:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!