Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért szoktak az emberek csak...

Miért szoktak az emberek csak a pohár aljára önteni az üvegekből? (bor, whisky stb)

Figyelt kérdés
Mindig csak egy picit az aljára, de nem értem miért. Ez ad nekik élményt vagy mi?

2017. aug. 6. 17:07
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
2%

Te figyuka #9, attól hogy a placebo hatásnak van egy orvosi jelentése, az nem zárja ki automatische azt, hogy beépül a köztudatba, és az önáltatás szinonímájaként kezdik el használni. Többek közt erről is szól a nyelvfejlődés jelensége, de van rá ötszázcsiliárd példa. "Zöld utat kap" nem mindig jelenti azt, hogy a közlekedési lámpáról és gépkocsiról van szó. Az "elvitte az ördög" sem azt fogja jelenteni, hogy megjelenik Luficer, hóna alá csapja azt a valamit, és elindul vele a pokolba. A "placebo hatás" kifejezést olyankor (is) alkalmazzuk, amikor pl. valaki nagyon fázik a lakásában, és kifest vörössel,vörös függönyt rak fel, meg vörös ágyneműt, és reméli hogy ettől javul a hőérzete (azaz önbecsap). Nem pedig arról van szó, hogy gyógyhatás nélküli szert szed be.

Én elhiszem hogy te személy szerint még nem találkoztál a kifejezéssel, de ettől ő még vígan létezik, és sokan használják is.

2017. aug. 6. 22:28
 12/19 Mojjo ***** válasza:
96%

@11: a falak vörösre festésekor akkor beszélünk placebohatásról, ha _valóban_ úgy érzi az illető, hogy melegebb lett a lakásban. Persze, ez is egyféle önbecsapás, de a lényeg az, hogy érezzük a hatását. Ha bebeszélem magamnak, hogy úgysem rúgnak ki, ha holnap egy órát kések a melóhelyről, az önbecsapás, de nem placebo.

Az ivós példádnál az lenne placebohatás, ha valóban kevésbé mutatnák a részegség tüneteit azok, akik bebeszélték maguknak, hogy ettől jól nem rúgnak be. Ha csak bebeszélik maguknak, de ugyanúgy berúgnak, az nem placebo hatás.

Tehát valóban valamiféle önbecsapás, de annak egy egészen speciális esete. Az önbecsapás szinonímájaként nem lehet használni. Természetesen valóban fejlődhet úgy a nyelv, hogy ezt a jelentést vegye fel, de egyelőre nem tartunk ott. Aki így használja, simán nem tudja, hogy mit jelent, és mond valamit, ami jól hangzik. Ez még nem nyelvfejlődés.

2017. aug. 6. 22:41
 13/19 anonim ***** válasza:
20%
Na, a lényeg azért csak átjött akkor :) arról beszéltem igen, hogy aki sokszor tölt kevesebbet, mert azt hiszi, attól nem rúg majd be/szonda nem mutatja ki, az valamilyen szinten önbecsapás. Lehet hogy 100%-osan nem illeszkedik rá a "placebo hatás" kifejezés, de ennél jobb nem jutott eszembe.
2017. aug. 6. 22:42
 14/19 Mojjo ***** válasza:
94%
@13: persze, át :) Oké, világos! :)
2017. aug. 6. 22:52
 15/19 anonim ***** válasza:
32%
Azt ugye tudod, hogy Stephen King angolul ír és a fordító munkájától lesz magyar? Másrészt én sok könyvet olvastam tőle és még nem láttam, hogy rosszul használta volna.
2017. aug. 7. 10:21
 16/19 anonim ***** válasza:
8%
#15 ezt tudom, de angolul is létezik a "placebo effect" kifejezés (sőt, nagy valószínűséggel onnan vette át a magyar).
2017. aug. 7. 19:12
 17/19 anonim ***** válasza:
42%
Én abban az esetben teszek ilyet ha kevés van az üvegbe.
2017. aug. 8. 17:58
 18/19 anonim ***** válasza:

Miért nem töltik tele a poharat?

Mert a kultúrált iváshoz az illat is hozzátartozik, mint azt már többen jelezték.

De ha egy alkoholistának töltesz, akkor sem szabad, mert a remegő kezével míg a szájához emeli, a felét kilötyögteti!

2017. aug. 9. 16:10
 19/19 anonim ***** válasza:
Az alkoholista nemfoglalkozik már ilyen kicsiségekkel mint a pohár :D ők üvegből nyakalják :DDD
2017. aug. 9. 16:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!