Sárga mirabellából (fosókaszilva, lóra-bora) hogyan lehet pálinkát főzni? 100kilóból hány liter jön ki átlag, mennyi ideig tart az elkészűlése?
Még cefrézés előtt ki kell magozni,csak az érett teljesen egészséges gyümölcsöt használd(amit megennél)a rohadt penészes kuka, mert nem lesz jó a pálinka íze . A fosóka szilvának a magja kellemetlen ízt ad a pálinkának.
Alacsony a cukortartalma, ezért 4 % cukrot érdemes hozzátenni. 100 literből legjobb esetben 6-8 l pálinka jön le. Plusz a cukor, kilónként 0,7 l.
Hát, ja... mandulás ízt ad neki a mag, erősen mandulás ízt (volt, hogy rajtahagytam a magon), szal nem olyan enyhén mandulásat mint pl. a cigány-meggy pálinkában érezhető mandulás íz. Nagyon nem ízlett emiatt, nem tudtam meginni.
Mivel a mirabella nem magvaváló, így nem lehet úgy magozni, hogy a rost teljesen leváljon a magról ezért én úgy szoktam csinálni, hogy minden egyes szemet összenyomok (ami szintén időigényes), öntök rá némi vizet (van, hogy 1-2kg cukrot is), másnap-harmadnap gyak. le lehet venni a magról a cefrét, a magról a rost teljesen leválik, a magok a hordó aljára ülnek.
Akkor én is kérdem, jó ez így?
"Lóra-bora" ez tetszik, így még nem hallottam, hol hívják így? Mifelénk fosóka.
Elkészülése ugyanúgy kb. 10-15 nap, soktényezős dolog úgy ált. a cefrénél.
Arra vigyázz, hogy romlásra eléggé hajlamos a cefréje, erjedés leállta után hamar főzd le/főzesd le!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!