Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogyan kóstoljam meg?

Hogyan kóstoljam meg?

Figyelt kérdés

Tudom, hogy fog érkezni olyan válasz, hogy minek, meg alkoholista leszel és stb, stb.

15 éves vagyok nemsoká 16.

Szülők mellett szeretném megkóstolni a röviditalokat (pálinka) mivel nem tudom mennyire bírnám őket.

Sört és bort ittam eddig de nem mimdegyik féle tud lemenni a torkomon. (Nagyon-nagyon keserű, rossz minőségű)

Ezt nem akarom rendszerint csak hogy mégis tudjam hogy milyen az ízvilága ezeknek. Mire számíthatok egy 30 fokos dió pálinkában és egy 48 fokos szilva/barack/körte pálinkában?

Először csak a gywngébbek közül akarok kóstolni!

Nem akarok rossz indulatú véleményeket csak választ a kérdésemre!

Köszi



2017. jún. 25. 21:32
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
66%

Ha pálinkát akarsz kóstolni, tudnod kell, hogy 40% felett kezdődnek a pálinkák, de a komolyabbak 50%-osak. Ami 30%-os az nem pálinka, hanem likőr. Ne olyannal kezdd szerintem, mert tévútra fog vinni. Már ha az ízére, zamatára vagy kíváncsi. Agárdi, Bolyhos, Panyolai, ilyesmik azok, amik már ajánlhatóak szerintem. Nem olcsó, de ezek azért jobbak. A mézeseket szerintem kerüld, az hülyeség. Az ágyas pálinkákat azért hívják úgy, mert gyümölcságyon készültek, az üvegükben is mindig van pár szem gyümölcs. És ha rám hallgatsz, a szilva az igazi, de ez persze ízlés kérdése. Ha jó a pálinka, akkor a szilva íze jön ki legjobban szerintem.

Kóstolás előtt szagold is meg. Ha inkább technokol, körömlakk illatot érzel, nem a gyümölcsöt, akkor az a pálinka rossz. (Persze ettől még tömegek isszák megelégedéssel.) A gyümölcs illatát kell érezned. És ha belekortyoltál, az alkohol elillanása után a gyümölcs egyértelmű ízét kell érezned, percekig.

2017. jún. 25. 21:53
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/12 anonim ***** válasza:
100%

Ja és még valami. A házi pálinka is lehet jó, de 10-ből 9 házi pálinka rossz. Legalábbis amiket én kóstoltam. Lehet, hogy ennél átlagban jobb az arány, bár nem hiszem. Hiába isteníti a gazda, borzalmas, miket pancsolnak össze néha.

És ami fontos: pálinkát szobahőmérsékleten fogyasszunk. Sokan hűtőbe teszik, persze úgy is meg lehet inni, de a gyümölcs zamata sokkal kevésbé jön ki a hideg pálinkából, és szúrósabb lesz. Nem kell hűtőbe tenni.

Kezdetnek pedig csak 1-2 kortyot igyál, hidd el, érezni fogod. Ja és ha pálinkával kínálnak, nem kell húzóra meginni az egészet a pohárból. A pálinkát kóstolni kell, ízlelgetni apró kortyonként.

Ha ezt elolvastad, máris nagyobb pálinkakultúrád van, mint az átlag magyar embernek.

2017. jún. 25. 21:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/12 anonim ***** válasza:
32%

15 évesen én már a kocsmába csocsóztam boroskólától szédelegve.

Mégsem lettem alkoholista.

2017. jún. 25. 22:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/12 anonim ***** válasza:
0%

Ha elolvastad a szakértő tanácsát ami persze jó és köszönjük az ismertetőt de az aki nem ivott még soha pálinkát annak más tanácsra van szüksége.

Szóval a tuti tanácsot én fogom mondani.

A legfontosabb, hogy amíg az egyik kezedben a pálinkás pohár addig a másik kezedben ott legyen egy pohár víz mert ha nem csak a nyelved lógatod bele hanem tényleg legurítassz egy pohárkával,hidd el szükséged lesz rá,mert keményen torkon tud ragadni ha nem vagy hozzászokva.

2017. jún. 25. 22:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/12 anonim ***** válasza:
100%
#4: ezért nem kell húzóra meginni. És csak a rossz pálinka kaparja a torkot.
2017. jún. 25. 23:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/12 Carragher_x ***** válasza:
86%

Az első lényegében mindent leírt. Annyival egészíteném ki, illetve cáfolnám meg, hogy a felsorolt pálinkamárkák közül a Bolyhos és a Panyolai 99%-ban ihatatlan borzalmakat gyárt, de igazából ha megfogadod az első válaszoló tanácsait, akkor ezt magadtól is meg tudod állapítani bármelyik főzetről.

Illetve hűteni jellemzően a rossz pálinkát hűtik, pont azért, mert úgy kevésbé ihatatlan.

2017. jún. 26. 02:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/12 anonim ***** válasza:
Azért legyen melletted vödör, én elsö.blokkra majdnem kihánytam(pedig minöségi volt, nem háziborzalom).
2017. jún. 26. 05:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/12 A kérdező kommentje:

Nekünk saját házi pálinkánk van, de ezt ha megszagolom tisztán kiérzik milyen gyümölcsből készült.

Köszi a válaszokat!

2017. jún. 26. 07:48
 9/12 Phoney ***** válasza:
100%

Ha nem büdös a pálinkátok, és a gyümölcs is felismerhető, az nagyon jó jel, bár ettől még esetleg lehet húzós a torokban. Ha egyszerre csak kis kortyokat veszel a szádba, akkor nem nagyon lesz vele gondod.


Nyugodtan kezdd a „diópálinkával”, ez tényleg nem pálinka (bár nemcsak a 30 fok miatt), de ha jól csinálták meg, akkor nagyon jó tud lenni, és legalább felkészít arra, hogy milyen egy bornál erősebb ital. Természetesen az sem igaz, hogy 50% alatti pálinka ne lehetne „komoly“. (Az első többi tévedését most nem vesézném.)


A hűtős részét annyival kiegészíteném, hogy ilyen nyári melegben, ha meleg lakásban tároljátok a pálinkát, akkor igenis érdemes előtte egy kicsit hűtőbe tenni, mert ez a meleg már túl sok „szobahőmérsékletnek”. Én is szobahőmérsékleten iszok szinte minden rövidet, de a 26-30 fok már nem az.

2017. jún. 26. 10:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/12 anonim ***** válasza:

Fél kupicával tölts és valóban tölts mellé valami kísérőt, de az első pálinkámat én is csak lehúztam (mert ezt láttam, hogy ezt így kell. Egy frászt!), kb. ennyi idős voltam, mint te. 15 évesen már én is "iszogattam" és én sem lettem alkesz (szóval nem is ítélkezhetek).


A pálinka a hűtőben nem lesz szúrósabb. Egyáltalán nem pártolom a dolgot, hogy a pálinkát hűtve kell fogyasztani, mert én is szoba hőmérsékleten szeretem, de pont azért teszik hűtőbe, hogy ne legyen "szúrós". Egy fagyasztóba tett pálinka (volt szerencsém hozzá, ezért is mondhatom azt, hogy eszetlenség) ízvilágra valóban nem annyira erőteljes, mi több semmilyen, viszont annyira erőtlen lesz, mint egy likőr. Csak a likőrnek legalább van íze.

Én a sajátomról nem merem(!) mondani azt, hogy jó, szóval én sosem szoktam másoknak úgy felvezetni a pálinkámat, hogy ez hú de fa.... kóstold meg. Én érzem illatra és ízre is, hogy milyen gyümölcsből van, van olyan ismerősöm aki egyáltalán nem, van olyan, aki meg negyed kortyból megmondja. Egy ismerősöm, aki főzőüzemben dolgozott azt mondta kiváló, de lehet csak nem mert őszinte lenni. Még nem kóstoltattam olyannal, akiről biztosan tudom, hogy ért hozzá, nem merem. :D

Agárdit tartom én is a legjobbnak, de sok házi pálinkát is kóstoltam már, jellemzően nagy társaságban, tény, hogy több rossz van, mint jó, (volt ebből összetűzésem is, mert megmondtam, hogy nem jó!) de a jóknál, a valóban jóknál mi több az elismerteknél is a társaságnak csak egy kicsi része tudta megmondani az milyen gyümölcsből volt, ízlelés után, én meg már illatra megmondtam.

Nagyon sokan nem tudják megállapítani, tompultabb az ízlelésük, pl. a dohányzás is erősen befolyásolja ezt, de nem feltétlenül! Ittam már olyan házi kajszibarack pálinkát, ami olyan intenzív volt ízre, mint egy kajszilekvár, majd a tulajdonosa azt mondta, hogy "Ez most nem is tudom melyik is... Mi ez? Szilva?" és nem egy alkesz a faszi, sosem dohányzott, mégsem érezte.

2017. jún. 26. 17:31
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!