Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Pálinkánál az elő és az...

Gergő14 kérdése:

Pálinkánál az elő és az utópárlat mért mérgező? (házi dogámba kéne)

Figyelt kérdés
előre is köszönöm

2017. jan. 28. 14:38
 1/5 anonim ***** válasza:
0%
Mert metil-alkoholt (metanol) tartalmaz. Keress rá, mindenféle nagyon csúnya dolgot okoz a szervezetben.
2017. jan. 28. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Az utópárlatban nincs metil, csak simán elbssza a pálinka ízét. Részletesebben itt pl.: [link]
2017. jan. 28. 15:25
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 anonim ***** válasza:
A cefre erjedésekor az etilalkohol mellett keletkezik némi mérgező metilalkohol is, de a metilalkoholnak valamivel alacsonyabb a forráspontja, ezért először az párolog el. Ez a rézeleje, amit ki szoktak önteni. Utána jön az etilalkohol ami fogyasztható. Az etilalkohol után jönnek a nála nehezebb párlatok, de erről kérdezz valaki hozzáértőt, én az olajipari lepárláshoz konyítok inkább. Persze a frakciók között nincsenek éles határok, ezért a párlatot ismételt lepárlással lehet tisztítani, a végtelenségig, de akkor is marad benne némi metilalkohol ami mit ismeretes "öl, butít és nyomorba dönt". Ezért tiltja például az iszlám az alkohol fogyasztását. Őszintén csodálom, hogy az emberek sokan foglalkoznak a veszélyes lepárlással kellő ismeretek és műszerek nélkül.
2017. jan. 28. 15:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 Phoney ***** válasza:
100%

Az előpárlatban nincs lényegesen több metanol, mint a többi párlatrészben. (Sőt, berendezéstől függően kevesebb is lehet benne.) Ha a cefre metanoltartalma veszélyes, akkor a pálinkáé is az lesz. A szeszfőzés első párszáz évében nem vettek el előpárlatot, mégse pusztultak ki a töményfogyasztó vidékek. Arról nem beszélve, hogy a gyümölcsbort pl. egy az egyben megisszuk anélkül, hogy bármit is elválasztanánk belőle. Ott valamiért senkit se izgat a metanol:)


(A szakállas tévhit szerint főzéskor forráspont alapján sorakoznak a vegyületek, csakhogy a forráspont tiszta vegyületekre érvényes, nem oldatokra. Semmise fog felforrni a cefrében, amíg nem melegedik 90 fok fölé, és ekkor nem a forráspont, hanem az illékonyság fogja eldönteni, hogy milyen lesz a párlatrészek összetétele. Az etanol és a metanol illékonysága pedig a szakirodalom szerint azonos. Ha forrásponti különbséggel akarunk anyagokat elválasztani, akkor ahhoz nem árt legalább 30 fokkal különbözniük.)


Az előpárlatot azért kell elvenni, mert büdös, rosszízű és enyhén mérgező vegyületeket tartalmaz. Ezek könnyen illó, jellemzően oldószerszagú vegyületek. Az előpárlattól megkülönböztetik a szezon első főzésekor jelentkező rézelejét, ami a hosszú ideig nem használt rézcső szennyeződéseit tartalmazza.


Az utópárlat leginkább csak rosszízű, savanyú – bár ideális esetben inkább jellegtelen.


Metanolmérgezést a gyakorlatban csak szándékosan metanollal pancsolt italoktól lehet kapni. (Régebben a denaturált szesz is 10-15% metanollal készült, és gyakran hamisítottak vele italokat, ebből adódtak a metanolmérgezéses esetek.) Ha valaki „előpárlatos pálinkától” vakult meg, akkor az nem csak előpárlatos volt, hanem pancsolt is.


Persze készülj arra, hogy a tanárod esetleg „másképp tudja”, mert a fentiek a szeszfőző szakmán kívül nem éppen köztudottak.

2017. jan. 28. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 anonim ***** válasza:
100%
Pár litert már lefőztem. Ahogy én szoktam csinálni. : Az utópárlatban nincs méreg egyszerűen nem jó a legvége. Savanyú és zavaros is lehet ami az egészet tönkreteheti. Az eleje a rézeleje az mérgező lehet . Főként szezonkezdetkor mikor a oxidákt réz kékre festi az előpárlatot néha az egészet. Első főzés előtt ecettel szoktam ármosatni a csöveket az sok oxidációt levisz. A lényeg ha megindul a pálinka addig engedd a rézelejét amíg már nincs technokol szaga. A többi már jó. Ha már vékonyan folyik kóstolgasd nézd a tisztaságát. Ha már nem az igazi fejezd be a főzést. Vagy engedd ki teljesen de a legvégét külön edénybe tedd. Következő főzésnél ráöntöd a cefrére.
2017. jan. 28. 22:42
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!