A csapolt sörök tényleg "vizezettek"?
Sokszor tapasztalom (és szerintem mások is), hogy ha egy kocsmában xy márkából csapolt sört kérek, akkor sokkal gyengébb az íze, mint ugyan abból az üvegesnek. Három ötletem van, hogy miért érzem ezt, segítsetek ki, hogy mi az igazság.
- A kocsmák tényleg vizezik a sört (ezt tartom a legkevésbé valószínűnek... nem is tudom elképzelni, hogy ezt technikailag hogy oldanák meg).
- Valójában ugyan olyan a csapolt sör mint az üveges és csak beképzelem magamnak.
- A söröshordókban (tankban?) lévő sör alapból gyengébb minőségű mint az üvegekbe szánt.
Sörnél soha nem az alkohol százalék számít, hanem a száraz anyagtartalom!
Na az olcsó meg a csapolt sörökben ez van kevesebb.
Kevesebb benne a szénsav, jobb söröknél frissesség érzet is társul hozzá.
Ha a mainstream söröket nézzük, akkor azoknak általában szar ízük van vagy jellegtelenek. És úgy egyébként általában vizesek(valószínűleg egyik-másik a 10 balling fokot sem éri el). Viszont a szénsavval némileg el lehet nyomni az ízeket(vagy akár a jellegtelenséget), ám ez mint ahogy fent említettem, eltűnik a csapoltból, így kibújik a szög a zsákból.
A valóban minőségi sörök általában csapról jobbak, mint üvegből. Vagy akár csak a korrektek. Például a PU-t kimondottan szeretem csapról, üvegesben inkább korrekt pilsnernek mondanám. De mondjuk a Leffe Blonde meg túl édes nekem üvegből, de csapról egész kellemes. Meg még egy csomó példát lehetne hozni, de legyen ennyi elég. :)
Sosem voltam egy sörguru, szóval nekem az átlagos sörök (Ászok, Borsodi és társai) tökéletesen megfelelnek ízre. Azzal pontosan tisztában vagyok, hogy a szárazanyag tartalom a legjobb irányadó egy laikusnak a sör minőségét illetően, viszont a kérdésem erre vonatkozott, hogy van-e tényleges különbség a hordóba és az üvegbe/dobozba került sörök között.
A válaszok alapján akkor ha jól értem a szénsavtartalma kisebb a csapoltnak és emiatt más az íze.
"hogy a szárazanyag tartalom a legjobb irányadó egy laikusnak a sör minőségét illetően"
Nem, egy laikusnak a legjobb irányadó az, ha ízlik neki az adott produktum.
Ettől függetlenül szakmai szemmel nézve fontos a szárazanyagtartalom, de éppannyira, mint a gyártási folyamat és az alapanyagok minősége. Mert hát lehet akármilyen testes is egy sör, ha komló helyett komlókivonat kerül bele ugye...
Szerintem kóstold meg a Pilsner Urquellt csapon, az széles körben elérhető, hidd el, utána nem fog ízleni a Borsodi meg az Ászok...
"Nem, egy laikusnak a legjobb irányadó az, ha ízlik neki az adott produktum."
Mindenkinek, nem csak a laikusnak ez a legjobb irányadó, ezen kívül értettem természetesen.
"Szerintem kóstold meg a Pilsner Urquellt csapon, az széles körben elérhető, hidd el, utána nem fog ízleni a Borsodi meg az Ászok..."
Természetesen ittam már ilyet is, meg mindenféle külföldi 1500 forintot kóstáló külföldi csapolt söröket, de sajnos én túlságosan sörimádó vagyok, a legnagyobb moslékoktól eltekintve minden ízlik.
"Mindenkinek, nem csak a laikusnak ez a legjobb irányadó, ezen kívül értettem természetesen."
Sajnos nem, mert vannak olyan mikrofőzdék (hazánkban is) akik nem igazán tudnak sört főzni, de nagyon intenzív komlózással elfedik a szar alapot, és így jó és különleges érzete lesz a sörnek. A dolog ott bukik meg, mikor ugyanettől a főzdétől megveszed a sima pilsnert, és ott meg meglepődsz, hogy az meg szar. De persze sok más esetben elég támpont az ízlik/nem ízlik, hogy eldöntsük, mi jó, és mi nem.
Ahol nagyobb eséllyel találsz vizes sört:
-turisták által sűrűn látogatott helyek, akármilyen igényesek vagy drágák
-tényleg kiba szott lepukkant, csöves, periférikus helyek
Én azt mondom ha megtalálja valaki az arany középutat a sznobizmus és a legalja igénytelenség között, majd ennek megfelelően ilyen helyekre is jár, akkor nagyon kicsi az esély hogy átkúrják a fejét a vendéglátásban.
Meg persze mielőtt elmész valamilyen helyre, nem árt ha a neten megnézed hogy a korábban odalátogató emberek milyen véleménnyel voltak róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!