Mennyit erhetnek a muzealis borok?
@4: szintén valószínűleg a 19. századból? :)
Amúgy való igaz, mindent, ami nagyságrendileg szobahőmérsékletű és folyékony, azt meg lehet inni - legalábbis egyszer tutira. Kérdés, hogy jó ötlet-e...
_A bor soha nem képzett akkora értéket...- A Tihanyi Apátságban a napfogyatkozáskor több száz üveg bort falaztak be, amit majd csak a következő napfogyatkozáskor fognak kibontani, és átadni a sorszámmal ellátott elismervény majddani tulajdonosának.
Kérdésre visszatérve: keress meg egy múzeológust,valamelyik múzeumban,-bármelyikben- biztosan tud segíteni, legalábbis többet tud, mint mi itt a gyakorin.Kár lenne elherdálni, ha valóban régi bor.
Első válaszoló, máskor indokold is álláspontod, úgy elegánsabb lesz a fikázás. Pl. a "A falazo habarcsbol kildtunk egy darabot szenizotopos kormeghatarozasra" kijelentésre idézd a Fizikai Szemlét:
"Gyakorlatilag szinte minden olyan anyag kora meghatározható, amely biológiai eredetű szenet tartalmaz. Dátumozható a fa, faszén-maradványok, magvak, levél, vászon, tőzeg, humusz, csont, szarv, haj, kagyló, csiga és a talajok is. Mivel szintén légköri szenet tartalmaz, a radiokarbon módszerrel datálható még: a karbonátos üledék, cseppkő, vízben oldott szerves és szervetlen szén és akár a jég is. Általában nem dátumozható, mivel nem ad reális kort, például a vakolat, habarcs, kerámiában maradt szerves anyag. Különleges technikát igényel festmények, barlangrajzok, vaseszközökben lévő szén dátumozása. A módszernek nagy jelentősége van a geológiában, a régészetben és a hidrológiában."
Az öreg borokról meg fingom sincs, még egyik sem tudott nálam megöregedni .)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!