Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyit erhetnek a muzealis...

Mennyit erhetnek a muzealis borok?

Figyelt kérdés
Na szoval az van, hogy a nagyobb csalad akart egy helyet, ahol mindenki elfer kenyelmesen , mikor osszefutunk! Ezert vasaroktunk egy magyarorsAgi kisvarosban ( sem megyet sem telepules nevet nem emlitenek, legyen annyibeleg,hogy meg magyar ciszonatban is jelentektelen a varos. Orszagos hirportalban az elmult 6 evben meg sem volt emlitve egy cikk erejeig sem) egy kisebb nemesi kuriat! Elfogadhati ara volt es meg nemi penzunk is maradt a felujitasra. Na en a kicskereso neki estem a femdetektorommal. Es nem Zt talaltam amire szamitottam. A pinceben ugyanis ureget eszlelt a egyik rokon es hat.... summa summarum falat bontottunk a pinceben es egy befalazott boros pincet talaltunk. Tele borokkal. Nincsennek cimkek a borokon regiek valoszinuleg 19. Szazadiak lehetnek. A falazo habarcsbol kildtunk egy darabot szenizotopos kormeghatarozasra. Vajon ezek a borok mennyit erhetnek? A haz egy nagyobb nemesi csalad mellekagae volt

2017. jan. 10. 23:30
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
47%
Elég kamunak tűnik a történeted. Ha normális választ akarsz akkor viríts egy pár fényképet.
2017. jan. 11. 00:11
 2/22 Mojjo ***** válasza:
96%
Valahol a semmi és a nulla között. Nem tudjuk, ki és mikor készítette ezeket a borokat, így gyűjtők számára nincs értéke. Ezen kívül garantáltan ihatatlanok, így gasztronómiai értékük sincs.
2017. jan. 11. 00:42
 3/22 anonim ***** válasza:
7%
Első tiszta bunkó, 0-át ér a "válasza" !
2017. jan. 11. 00:46
 4/22 anonim ***** válasza:
28%
2-es tévedsz, nem ihatatlan, nekem is van ilyen borom!
2017. jan. 11. 00:46
 5/22 Mojjo ***** válasza:
96%

@4: szintén valószínűleg a 19. századból? :)

Amúgy való igaz, mindent, ami nagyságrendileg szobahőmérsékletű és folyékony, azt meg lehet inni - legalábbis egyszer tutira. Kérdés, hogy jó ötlet-e...

2017. jan. 11. 01:39
 6/22 anonim ***** válasza:
90%
A falazó habarcsban levő szén feltehetően krétakori, azaz nagy valószínűséggel a dinoszauruszok korából való, akkor palackozhatták a bort. Előbb a palackokról kellene megállapítani a korukat. A bor valóban nagy valószínűséggel ihatatlan állapotú. Valószínűtlen egy borospince befalazása, mert sok értelme nincs, a bor soha nem képezett akkora értéket, hogy érdemes lett volna elrejteni.
2017. jan. 11. 06:49
 7/22 anonim ***** válasza:
62%

_A bor soha nem képzett akkora értéket...- A Tihanyi Apátságban a napfogyatkozáskor több száz üveg bort falaztak be, amit majd csak a következő napfogyatkozáskor fognak kibontani, és átadni a sorszámmal ellátott elismervény majddani tulajdonosának.

Kérdésre visszatérve: keress meg egy múzeológust,valamelyik múzeumban,-bármelyikben- biztosan tud segíteni, legalábbis többet tud, mint mi itt a gyakorin.Kár lenne elherdálni, ha valóban régi bor.

2017. jan. 11. 08:57
 8/22 anonim ***** válasza:
59%
Ja, és addig se vidd ki a fényre,a hőmérséklet változásra is ügyelj, árthat neki a változás.Ha meggyőződtél az értékéről, majd csak akkor mozdítsd el.
2017. jan. 11. 09:00
 9/22 anonim ***** válasza:
75%

Első válaszoló, máskor indokold is álláspontod, úgy elegánsabb lesz a fikázás. Pl. a "A falazo habarcsbol kildtunk egy darabot szenizotopos kormeghatarozasra" kijelentésre idézd a Fizikai Szemlét:

"Gyakorlatilag szinte minden olyan anyag kora meghatározható, amely biológiai eredetű szenet tartalmaz. Dátumozható a fa, faszén-maradványok, magvak, levél, vászon, tőzeg, humusz, csont, szarv, haj, kagyló, csiga és a talajok is. Mivel szintén légköri szenet tartalmaz, a radiokarbon módszerrel datálható még: a karbonátos üledék, cseppkő, vízben oldott szerves és szervetlen szén és akár a jég is. Általában nem dátumozható, mivel nem ad reális kort, például a vakolat, habarcs, kerámiában maradt szerves anyag. Különleges technikát igényel festmények, barlangrajzok, vaseszközökben lévő szén dátumozása. A módszernek nagy jelentősége van a geológiában, a régészetben és a hidrológiában."

Az öreg borokról meg fingom sincs, még egyik sem tudott nálam megöregedni .)

2017. jan. 11. 19:24
 10/22 anonim ***** válasza:
55%
4-es vagyok, 5-ösnek: Igen, a XIX. századból.. És több palackkal vettem, az egyiket felbontattam, ami ugyanolyan volt, mint amit vásároltam, és iható volt (ezt egyébként mondták is, hogy iható), fel is volt szépen címkézve, "újracímkézték", mivel dettóra ugyanaz volt, mint a kérdezőnél, hogy találták a pincében, rengeteg palack volt.. Bolti forgalomba ezek nem kerülhettek, tehát boltban nem megvásárolható, viszont kocsmáknak el lehetett adni, és elmondani a történetét is (ott tudták mi a történet, 150 éves bor volt, Kossuth bora.. Tehát nem egy no-name gagyi emberé volt.). Ittam a borból, mondták, hogy "iható", de nem valami jó. És igazuk is volt, elég "savanyú" bor volt, nem egy előkelő bor, azt lehetett rajta érezni, hogy ilyet bárki bármelyik gazda csak különb bort készíthet manapság akár nulla tudás nélkül is, de igen iható volt, semmi baja nem volt, csak "ízében" nem közelítette meg a mostani borokat. De mondjuk 150 év távlatából ezt nem is várja az ember. De nem is ezért vettem, csupán az eszmei értéke miatt. Az én történetem ez a 150 éves borommal :)
2017. jan. 11. 19:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!