Létezik szénsavas pálinka?
Ha a sört és a pálinkát hasonlítjuk össze, ugye a sörtől az 5%os alkoholtartalom ellenére előbb be lehet állni mint az 50%os pálesztől pl, mert a sörben szénav van. Na már most ha fognék egy szódás szifont és megtölteném pálesszal és nyomnék szénsavpatront rá, felráznám, úgy viselkedne mint a szódavíz és megmaradna benne a szénsav? Olyan gyorsan be lehetne állni tőle mint egy doboz sörtől? PErsze 10szeres hatékonysággal?
Csak elméleti kérdés volt, mindig érdekelt, gon doltam felteszem. XD Lehet a tudományok kategóriában lett volna a helye, mindegy.










Mindkettő. A vízhez nyomás alatt szén-dioxidot adnak, és ez aztán 3 formában jelenik meg az italban:
1. a nagy része feloldódik a vízben
2. ennek egy kis részéből szénsav lesz
3. az oldatból kivált CO2 buborékok formájában jelenik meg
Ha csökken a nyomás, akkor egyre több CO2 válik ki (mint buborék), és ezzel párhuzamosan a szénsav is felbomlik vízzé és CO2-vé. Így a kevésbé „buborékos” víz egyben kevésbé csípős is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!