Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Házilag főzött ( mármint...

B.zoltán73 kérdése:

Házilag főzött ( mármint hivatalos pálinkafőzdében ) almapálinka opálosodik. Mit lehet vele csinálni? Mitől van? Árt e a pálinkának?

Figyelt kérdés
2016. dec. 24. 10:21
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Általában az opálosodás csak esztétikai probléma. Kezdetnek próbáld ki a mélyhűtőt, ha ennyi nem használ akkor szűrd át kozmetikai korongon vagy kávéfilteren. Figyelem, ne az egészet, próbáld ki egy kisebb mennyiségen! Olyan is van, hogy a tárolás alatt magától megszűnik magától a probléma.
2016. dec. 24. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/15 anonim ***** válasza:
82%
Nekem is volt ilyen problémám. Utána néztem a neten. 3 főbb okot találtam pl ha túl sok ásványi anyagot tartalmaz a víz amivel befokolod. Vagy gyorsan hígították mivel csak lassan szabad hozzá öntögetni a vizet. Vagy kozmaolajat tartalmaz nagyobb mennyiségben. Ezt a legkönnyebb kideríteni ha egy üveget félig töltesz pálesszal és egy éjszakára fagyóba teszed. A tetejére kicsapódik a kozmaolaj amit egyszerűen szétválaszthatsz a pálesztől mondjuk fejtéssel. Vagy átszűröd rongyon. Na most ha ez normális hely volt ahol főzetted ezekre figyelniük kellett és ilyen bajod nem lehet. Van a harmadik ha túl savas a cefréd , nekem ez volt a gond. A túl savas cefre negmarja a pálinka réz alkatrészeit és opálosodik. Rendszerint fokolás után nekem mindíg szép volt egy idő után opálosodott be. Vettem egy kationcserélő gyantaszűrőt. Azzal lehet megtisztítani. 12000 forint körül van az ára . De ha csak kis mennyiség akkor ne foglalkozz vele bajod nem lesz tőle így se. Viszont ha rendszeresen főzetsz megérheti befektetni a tiszta pálinkát is tükrösebbé teszi.
2016. dec. 24. 14:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/15 anonim ***** válasza:

A második válaszoló szakmailag korrekt, teljeskörű választ adott, nem nagyon van mit hozzátenni.


Mivel csak esztétikai probléma, ezért ha nem ajándékba lesz, akkor én nem foglalkoznék vele a helyedben. Megcsinálnám ágyas pálinkának, de ezt amúgy is minden pálinkával eljátszom, hogy megágyazom a saját gyümölcsével (pontosabban annak az aszalványával). Az opálossága nem fog megszűnni, de kap egy plusz színárnyalatot mellé. No meg rengeteg gyümölcs-ízt.

2016. dec. 24. 17:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/15 anonim ***** válasza:

Ha nem jól zár a tároló, akkor is veszíthet annyi az alkoholból, hogy opálosodjon? Már ezt is írták itt is, máshol is és riportban is mondták már rádióban.


Ennek mennyi a valóság tartalma?

2016. dec. 28. 18:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/15 anonim ***** válasza:
A második válaszoló helytelen válaszokat adott. Először is a víz ásványi anyag tartalma nincs hatásra az opálosodásra. A víznek annyiban van hatása erre a jelenségre, hogy az opálosodás csak egy bizonyos hígítási fok alatt jelentkezik. A savas cefre által megmart felületről jön le a rézrozsda vagy más néven rézoxid. Ettől csípős a pálinka, és/vagy a színe kékes. A kationcserélő gyanta arra jó, hogy a pálinkába lévő fém ionokat ( jelen esetben a réz ) kicseréli Na ionra. Ettől lesz selymes és lágy a pálinka, és eltűnik a kék szín. Az opálosodás egyértelműen a kozmaolaj miatt van. Ennek nagysága a helytelen cefrézésből és/vagy a főzés közbeni kozmaolajszűrés hiányából adódik. Az viszont igaz, hogy hűtéssel, és kozmetikai vattakorongon való átszűréssel orvosolható a probléma. Esetleg lehet próbálkozni a tejes derítéssel is.
2017. máj. 29. 00:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/15 anonim ***** válasza:
Én helyes választ adtam ami itt is le van írva. [link] A hígításra való víz magas áaványi anyag tartalma opálosodást okoz. Ha nem értesz hozzá nem muszáj beleszólni.
2017. máj. 29. 07:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/15 anonim ***** válasza:
Nos, ha nem egy kereskedelmi oldalt ( Halmiki ) linkeltél volna be, ( hanem mondjuk dr. Sólyom; dr Panyikné; Békési/Csarnai írásaiból ) akkor kicsit hitelesebb lettél volna. De azért, hogy megnyugodjál korrigálom az előző hozzászólásomat. Tehát a hígítóvíz és/vagy fémmel történő érintkezés is okozhat opálosodást. De ez nem számottevő, mert az esetek 99.9%-ában ez a kozmaolajtól van. Végezz el egy egyszerű kísérletet: hígítsd ki 1L pálinkát olyan százalékra, hogy opálos legyen, azután meg rakjál bele 70-est, és láss csodát az opál eltűnik ( pedig a belerakott víz ottmarad) Esetleg próbálj játszani a pálinka hőfokával. Ott is érdekes jelenséget fogsz tapasztalni. :) Egyébként, a rezes törés és az opálosodás nem ugyanaz. Ha figyelmesebben elolvasod az általad linkelt oldalt, akkor láthatod, hogy Miki a rezes törésre ajánlja a kationcserélő gyantát, az opálosodásra pedig fizikai szűrőt. Papírt vagy PP-t. Ezek a szűrőknek 1-5 mikronosak. Amelett, hogy van a " környezetemben " a Corvinuson végzett pálinkamester szakmérnök, és néhány pálinkabíró is, nagyon könnyen el tudjuk dönteni, hogy ki-mennyire ért a pálinkafőzéshez. Szóval, kezdjük el belinkelni a tavalyi főzésű pálinkáinkra kapott okleveleket. Az győz, akinek több van. :)
2017. máj. 29. 10:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/15 anonim ***** válasza:
Kit érdekel az okleveled. Leócsároltad az írásom mikor jót írtam. Ez pontosan mutatja a felsőbbrendűséget benned. És a hiányos ismereteket. Nagyképűen lehúzod az írásom majd leírod hogy mégis igazam volt. Szerinted mit ér az okleveled ezek után? Egyébként se akarok senkivel versenyezni. Csak a kérdésre próbáltam választ adni saját tapasztalataim alapján. Jónéhány oklevelem van borversenyekről mégse vagyok borszakértő és nem kérkedek velük.
2017. máj. 29. 13:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/15 anonim ***** válasza:

Így is hozzá lehet állni. Meg úgy is, hogy megpróbálod értelmezni amit írtam. De akkor leírom még egyszer. Igen az esetek egy tizedében előfordulhat, hogy a hígítóvíz ásványi anyag tartama is beleszólhat az opálosodásba, de ez elenyésző ok.

Azt írod, hogy leócsároltam az írásod, és nagyképűen lehúztam azt, hiányos tudással. Szerintem meg nem volt semmilyen ócsárolás részemről. Te viszont ezt írtad: " Ha nem értesz hozzá nem muszáj beleszólni. " Szóval ha szeretnéd bármikor szívesen rendelkezésedre állok akár élőben, akár írásban egy kis eszmecserére, a főzésről, a cefrézésről, stb. Hátha tudunk egymástól tanulni. Persze nem a Wikiről, vagy egyéb netes oldalakról szóló információkra gondoltam, hanem elsősorban az általam említett 3 szerzőtől származó "tankönyvekben" található tényekről. Kezdhetnénk mindjárt a rezes törés és a opálosodás közötti különbséggel, és azok kezelési lehetőségeivel. Aztán folytathatnánk azzal, hogy a cefrézés, a tárolás, az olajleválasztás, a deflegmáció, stb milyen hatással van a kozmaolaj mennyiségére...

2017. máj. 29. 13:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/15 anonim ***** válasza:

Ha megengeded, akkor kezdem is: Dr. Sólyom Lajos: Pálinkafőzés kézikönyv kisüzemek számára.

Kozmaolajok által okozott zavarosodás:

Hiba: A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%ra hígított pálinkáknál fordul elő.

Oka: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok ) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajnak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúsul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább előpárlati jellegűek, ezért nagy mennyiségű előpárlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.


Megszüntetése, javítása: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia,más néven magnézum-oxid (100 g/hl), valamint a bentonit (150g/hl)

Rezes törés

Hiba A pálinka zöldre, súlyosabb esetekben kékre színeződik. Ez az ún. rezes törés. Ugyancsak réz jelenlétére utal a vörös vagy barnásvörös színeződés, üledék megjelenése is. Fémes íz. Kémiailag kimutatható nagy réztartalom.

Oka: A finomítókészülékek páracsöve, hűtője és a kapcsolódó vezetékek rendszeres tisztításának elmulasztása. Nagy ecetsavtartalmú alszesz finomítása. A rézeleje és az előpárlat elválasztásának elmulasztása.

Megszüntetése, javítása: Átfinomítás kitisztított készüléken megfelelő mennyiségű előpárlat-

elvétellel. Házasítás rézmentes pálinkával. Tejjel való derítés (0,5-1,0l/hl). Kék derítés.

És igen, szerepel a könyvben mint opálosodási ok a víz kalcium és magnéziumsó tartama. :)

2017. máj. 29. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!