Házilag főzött ( mármint hivatalos pálinkafőzdében ) almapálinka opálosodik. Mit lehet vele csinálni? Mitől van? Árt e a pálinkának?
A második válaszoló szakmailag korrekt, teljeskörű választ adott, nem nagyon van mit hozzátenni.
Mivel csak esztétikai probléma, ezért ha nem ajándékba lesz, akkor én nem foglalkoznék vele a helyedben. Megcsinálnám ágyas pálinkának, de ezt amúgy is minden pálinkával eljátszom, hogy megágyazom a saját gyümölcsével (pontosabban annak az aszalványával). Az opálossága nem fog megszűnni, de kap egy plusz színárnyalatot mellé. No meg rengeteg gyümölcs-ízt.
Ha nem jól zár a tároló, akkor is veszíthet annyi az alkoholból, hogy opálosodjon? Már ezt is írták itt is, máshol is és riportban is mondták már rádióban.
Ennek mennyi a valóság tartalma?
Így is hozzá lehet állni. Meg úgy is, hogy megpróbálod értelmezni amit írtam. De akkor leírom még egyszer. Igen az esetek egy tizedében előfordulhat, hogy a hígítóvíz ásványi anyag tartama is beleszólhat az opálosodásba, de ez elenyésző ok.
Azt írod, hogy leócsároltam az írásod, és nagyképűen lehúztam azt, hiányos tudással. Szerintem meg nem volt semmilyen ócsárolás részemről. Te viszont ezt írtad: " Ha nem értesz hozzá nem muszáj beleszólni. " Szóval ha szeretnéd bármikor szívesen rendelkezésedre állok akár élőben, akár írásban egy kis eszmecserére, a főzésről, a cefrézésről, stb. Hátha tudunk egymástól tanulni. Persze nem a Wikiről, vagy egyéb netes oldalakról szóló információkra gondoltam, hanem elsősorban az általam említett 3 szerzőtől származó "tankönyvekben" található tényekről. Kezdhetnénk mindjárt a rezes törés és a opálosodás közötti különbséggel, és azok kezelési lehetőségeivel. Aztán folytathatnánk azzal, hogy a cefrézés, a tárolás, az olajleválasztás, a deflegmáció, stb milyen hatással van a kozmaolaj mennyiségére...
Ha megengeded, akkor kezdem is: Dr. Sólyom Lajos: Pálinkafőzés kézikönyv kisüzemek számára.
Kozmaolajok által okozott zavarosodás:
Hiba: A pálinka opálos, zavaros. Hosszabb állás után a folyadék felszínén olajcseppek figyelhetők meg. Melegítésre vagy szesz hozzáadása esetén a zavarosodás csökken vagy megszűnik. Főként 40-46 tf%ra hígított pálinkáknál fordul elő.
Oka: Hosszabb szénláncú alkoholok (propil-, butil-, amil-alkoholok ) okozzák. Ezek keverékét nevezzük kozmaolajnak, amely szeszben jól, vízben azonban nem oldódik, és ennek következtében főleg kisebb szeszfokú pálinkában zavarosodást okozva kicsapódik. Hibát akkor okoz, ha mennyisége a cefrében feldúsul, ami főként akkor következik be, ha a kierjedt cefrét hosszabb ideig tárolják. Ilyenkor az élesztőfehérje elbomlik, belőle aminosavak keletkeznek. Ez utóbbiak pedig kozmaolajjá alakulnak át. Téves felfogás, hogy a kozmaolajok az utópárlatban találhatók. Valójában inkább előpárlati jellegűek, ezért nagy mennyiségű előpárlattal részben eltávolíthatók, de jut belőlük a középpárlatba is.
Megszüntetése, javítása: Derítőszerekkel javítható. Erre a célra használható az égetett magnézia,más néven magnézum-oxid (100 g/hl), valamint a bentonit (150g/hl)
Rezes törés
Hiba A pálinka zöldre, súlyosabb esetekben kékre színeződik. Ez az ún. rezes törés. Ugyancsak réz jelenlétére utal a vörös vagy barnásvörös színeződés, üledék megjelenése is. Fémes íz. Kémiailag kimutatható nagy réztartalom.
Oka: A finomítókészülékek páracsöve, hűtője és a kapcsolódó vezetékek rendszeres tisztításának elmulasztása. Nagy ecetsavtartalmú alszesz finomítása. A rézeleje és az előpárlat elválasztásának elmulasztása.
Megszüntetése, javítása: Átfinomítás kitisztított készüléken megfelelő mennyiségű előpárlat-
elvétellel. Házasítás rézmentes pálinkával. Tejjel való derítés (0,5-1,0l/hl). Kék derítés.
És igen, szerepel a könyvben mint opálosodási ok a víz kalcium és magnéziumsó tartama. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!