Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit jelent az ha egy bor nem...

Mit jelent az ha egy bor nem parafadugóval van lezárva hanem csavaros kupakkal (alumínium, fém), kereskedelmi forgalomban?

Figyelt kérdés

2016. nov. 30. 17:41
1 2
 11/16 Mojjo ***** válasza:
100%

@10:

Akarom mondani "kénhidrogén és dimetil-szulfid kialakulásának". A kialakulásanak szó lemaradt.

2016. dec. 1. 14:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

#6 vagyok

Szasza néztél már bele egy boros vagy sörös kupak belsejébe? Bele van rakva egy darab műanyag, a fém csak a műanyagot szorítja rá, azaz a fém nem ér hozzá a borhoz, ezáltal nem lesz fémes íze soha.

A korábbi kényelmi szempontról tett állításomat azzal is alátámasztanám, hogy az olcsó üveges borok (a Vargán* kívül) mind dugósak, a boltban 800 forintnál kezdődnek a csavarzáras borok, és mostanra szinte minden jobb reduktív bort így árulnak. Bizony a dugó olcsóbb, mint ez a szoknyás csavarzár.

*A Varga 100 forintért veszi vissza a csavarzáras egyedi üvegeit.

2016. dec. 2. 00:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/16 szaszaa11 ***** válasza:
54%
Igen, tapasztaltam a fémízt, igen, néztem már bele, legtöbbnek amúgy semmiféle borítása nincs belülről. Az árkategória itt nem dominál, azèrt vannak olcsó dugós borok mert abban olcsó, sz*r parafa van. A jó borokat jó minőségű dugóval zárják, ami még mindig az előző kommentben leírtak miatt jobb megoldás. Ha a bor dugós lesz, ez van, vele jár. Mint mondtad csavarosnál is ott az esély rá.
2016. dec. 3. 01:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/16 szaszaa11 ***** válasza:
54%
Persze az más folyamat, de a kár ugyanaz.
2016. dec. 3. 01:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/16 Mojjo ***** válasza:
100%

@13: fémes íze a bornak lehet attól, hogy a készítés során érintkezett olyan fémeszközökkel, amiktől átvehette. Illetve, bármilyen meglepő, a bretannomyces is okozhat fémes ízre emlékeztető jegyeket egy borban, főleg magas savtartalommal párosítva. (Nem, nem feltétlen érzi az ember mellette az istállószagot - nem ugyanolyan koncentrációról van szó.) Illetve bizonyos fenolos komponensek is erősíthetik ezt a hatást.


Miből tudni tehát, hogy a csavarzár a ludas?


Állva tárolt bornál ráadásul fizikai kontakt sincs, tehát konkrétan kizárt, hogy ez a hiba bármilyen módon kialakuljon.


A redukcióhoz pedig, ahogy említettem, idő kell. Nem ugyanaz, mint a TCA, hogy zsákbamacska.


Amúgy a legjobb megoldás szerény véleményem szerint az üvegdugó. Vagy egy DIAM dugó.

2016. dec. 3. 01:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/16 szaszaa11 ***** válasza:
54%

Na igen, csakhogy a legtöbb csavaros bort is fektetve tárolják, 10/9 étteremben látom. ( pedig nem szabadna )

Egyébként arra céloztam, hogy hosszú ideig tartó állva tárolásnál a bor tetején is képződik bizonyos réteg, aminek bár az okát és összetételét nem tudom, kellemetlen.

Fektetve tárolásnál ez könnyen elkerülhető töltésnél.

2016. dec. 3. 23:57
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!