Mit jelent az ha egy bor nem parafadugóval van lezárva hanem csavaros kupakkal (alumínium, fém), kereskedelmi forgalomban?
@10:
Akarom mondani "kénhidrogén és dimetil-szulfid kialakulásának". A kialakulásanak szó lemaradt.
#6 vagyok
Szasza néztél már bele egy boros vagy sörös kupak belsejébe? Bele van rakva egy darab műanyag, a fém csak a műanyagot szorítja rá, azaz a fém nem ér hozzá a borhoz, ezáltal nem lesz fémes íze soha.
A korábbi kényelmi szempontról tett állításomat azzal is alátámasztanám, hogy az olcsó üveges borok (a Vargán* kívül) mind dugósak, a boltban 800 forintnál kezdődnek a csavarzáras borok, és mostanra szinte minden jobb reduktív bort így árulnak. Bizony a dugó olcsóbb, mint ez a szoknyás csavarzár.
*A Varga 100 forintért veszi vissza a csavarzáras egyedi üvegeit.
@13: fémes íze a bornak lehet attól, hogy a készítés során érintkezett olyan fémeszközökkel, amiktől átvehette. Illetve, bármilyen meglepő, a bretannomyces is okozhat fémes ízre emlékeztető jegyeket egy borban, főleg magas savtartalommal párosítva. (Nem, nem feltétlen érzi az ember mellette az istállószagot - nem ugyanolyan koncentrációról van szó.) Illetve bizonyos fenolos komponensek is erősíthetik ezt a hatást.
Miből tudni tehát, hogy a csavarzár a ludas?
Állva tárolt bornál ráadásul fizikai kontakt sincs, tehát konkrétan kizárt, hogy ez a hiba bármilyen módon kialakuljon.
A redukcióhoz pedig, ahogy említettem, idő kell. Nem ugyanaz, mint a TCA, hogy zsákbamacska.
Amúgy a legjobb megoldás szerény véleményem szerint az üvegdugó. Vagy egy DIAM dugó.
Na igen, csakhogy a legtöbb csavaros bort is fektetve tárolják, 10/9 étteremben látom. ( pedig nem szabadna )
Egyébként arra céloztam, hogy hosszú ideig tartó állva tárolásnál a bor tetején is képződik bizonyos réteg, aminek bár az okát és összetételét nem tudom, kellemetlen.
Fektetve tárolásnál ez könnyen elkerülhető töltésnél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!