Legjobb bolti pálinka?
Gyümölcsonként melyik márka a legjobb? Melyiket ajánlanatok, melyik a legjobb:
alma
barack
szilva
meggy
szolo
körte
cseresznye?
Alma:
Keveset kóstoltam, de a Pannonhalmié nagyon finom, karakteres, az Agárdié érlelt almája is jó, de az elég visszafogott.
Barack:
Na ebből próbáltam egy párat, de a letöbb főzde csak kínlódik vele. Ami kimondottan finom, az a Sáppusztai és Bestillo, illetve az Agárdi, de annak inkább a nagyon sokáig tartó barackos szájíz az erénye, ami az utolsó korty után nem sokkal jelenik meg, és semelyik másik boltinál nem éreztem még.
Szilva:
Ez kicsit trükkös. A legtöbb kereskedelmi főzde közel ugyanolyan édes–olajos jellegű szilvapálinkát készít, és ezt többen is jól meg tudják csinálni: pl. Agárdi, Schiszler, Márton, de egész jó az Árpád, Gyulai, igazából még a Zsindelyesé sem rossz. Egyesek próbálják kicsit markánsabbá tenni ezt a stílust, a Sáppusztainak valamennyire sikerül, a Pannonhalmi inkább ront rajta ezzel. Mások érleléssel dobják fel, pl. az Árpád vagy az Agárdi érlelt szilvája elég jó.
Namost ez a fajta édeskés szilvapálinka nem hasonlít a klasszikus, fanyarabb kisüsti szilvára (még akkor sem, ha amúgy kisüsti), és olyannal kereskedelmi pálinkafőzdétől még nem is találkoztam, kivéve a Pajor szilváját, de az nem volt annyira jó. Ha klaszikus szilvát akarsz, akkor Pesten a Bohémia Sörszalonban a Jelínek 10 éves szilvája (Gold Slivovitz 10 years, 50% alk.) kitűnő darab, de valószínűleg az olcsóbb változatok is ebben a stílusban készülnek. Ami a magyarok közül eddig kilógott a sorból és jónak nevezném, az a Matheus 44 silver, de nagyon visszafogott íze van és ehhez képest drága is.
Szőlő: a Pannonhalmi irsaija nagyon jó (szerintem ez a legjobb pálinkájuk), a cserszegijük viszont nem annyira.
Körte: ebből se sokat ismerek, az Árpád Kisüsti pl. jó volt, hozta azt az erős, tiszta körteízt, amit egy épkézláb körtepálinkától vár az ember. Külföldiból a pesti Vom Fassnak van jó érlelt francia körtéje, bár literszámra nem éri meg kiméretni, max 1-2 decit.
Meggyből elvétve kóstoltam 1-2 felejthetőt, cseresznyéből és málnából semmit.
A Rézangyal csak a marketingre koncentrál, és nagyon közepes pálinkákat tesz emögé (ők nem is főznek, csak innen-onnan összevásárolt pálinkából csinálnak jól iható, de ízben teljesen felejthető keverékeket, amiket én kb. az áruk felét fizetném ki. Barack és szilva megvolt, mindkettő komolytalan.
A Panyolai Elixír sorozatból a szatmári szilva ízetlen, a barack borzalmas, a feketeribizli semmilyen, szóval ők sem a pálinka minőségéből élnek, hanem abból, hogy minden polcra és minden pult mögé bevásárolják magukat. A Panyolai Aranyszőlő viszont épp nem volt rossz, ez igen egyedi stílusú pálinka, nagyon masszívan ágyazott, valahol a cognac és a gyümölcslikőr közt van az íze, de persze nem édesített. Nem is vészesen sok érte a kb. 5500, ha az embernek ez a stílus kell. Ebből a szériából biztos nem rossz a többi sem (Aranyalma, Aranykörte, Rubinmeggy, ezekre én is kíváncsi vagyok).
Szerintem olyan nincs hogy "jó bolti pálinka"
Ha megnézed az van ráírva hogy "...ízű pálinka" tehát nem azt jelenti hh igazi gyümölcsből van. Ha jó pálinkát akarsz inni akkor a nagyfater házipáleszát iszod. Külömben is azok a bolti sz**rok csak keserű ízetlen vackok.
(Én legalabbis ezt gondolom..)
Pedro401
Ha MEGNÉZED (ahelyett, hogy soha nem létezett dolgokat találsz ki) akkor nincs ilyen ráírva. Mesélj már, hol láttál „...ÍZŰ PÁLINKA” nevű italt? A pálinka egy eredetvédett árujelző, egyáltalán nem lehet ráírni semmi másra, mint tiszta gyümölcspárlatra/törkölypárlatra. Ha szerinted hamisítják, akkor pedig alap, hogy nem vallják be a címkén, nem?
Igen, 2002 előtt volt olyan, hogy gyümölcspálinkaként lehetett eladni a gyümölcsízű kommerszt, de akkor sem „...ízű pálinka” volt a neve, hanem simán barackpálinka, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!