Reggel 7:30-kor megittam egy kupica whisky-t (olyan 2-3 cl,40 %-os),9-kor már vezethetek? Nem lesz baj ha netán megszondáztatnak?
@19-20: köszönöm a válaszokat! A berúgással kapcsolatosat el is fogadom. A másikkal kapcsolatos azonban nagyon szomorú.
Egyrészt határozottan és erőteljesen szomorú vagyok amiatt, hogy gyakran szembesülnöm kell vele, az emberek egy része, méghozzá jó része egész egyszerűen nem tud mit kezdeni az alkohollal, nem tudja hova tenni azt. Az alkohol a szemükben egyenlő valami butítószerrel, azért isszák, hogy hasson, és ha más issza, akkor pont ugyanúgy azt hiszik, hogy más is azért issza.
A valóságban az alkoholnak igencsak helye van a gasztronómiában és megfelelő alkoholis italok igencsak képesek kulináris élvezetekkel szolgálni. Sajnos az alja ipari sörök, borok, whiskey-k, amiken minden fiatal szocializálódik tökéletesek arra, hogy elhitessék az emberekkel, hogy az alkohol szörnyű ízű valami, ami tényleg csak arra jó, hogy leküzdjük valahogy, aztán jó hülyék legyünk tőle. És ez nem jó... nem jó, mert az igazán jó italokat érdemes lenne megismerni. Nem jó, mert az emberek lemaradnak valamiről, ami amúgy baromi klassz dolog, de nem is tudnak róla, meg (mint látjuk) el sem hiszik. És nem jó, mert aki nem részegedés miatt iszik (és szerencsére szép számmal vannak ilyenek), azt nem értik meg, elítélik stb stb.
Az alkoholkultúrával szemben épp ilyen okokból van egy igen erős ellenállás az emberek részéről, ami elképesztően károsan hat a gasztrokultúra ezen ágára. Vannak még bajok, vastagon, de most épp ez jött fel, ezért emeltem ki ezt.
Lényeg a lényeg: lehet, hogy te nem hiszed el, hogy vannak emberek, akik kulináris célokból isznak, de ettől még ez a helyzet. Ja igen, valóban nem mostanság rúgtam be utoljára. Nem is tavaly, de még csak nem is tavalyelőtt, vagy nem is öt éve. Nem tudom, mennyi ideje, lehet megvan már az egy évtizede is. Mégis, heti három nap bizonyosan iszom alkoholt. És éves szinten több száz bort kóstolok. Ezt az infót így hogyan raknád össze magadban?
Saját névvel írogatok? Talán sejted, de ez nem az igazi nevem :D Ez egy nick... és egyszerűen fel nem foghatom, hogy emberek egy eleve anoním nicket miért rejtenek el. Már maga a nicknevezés egy fórumos arctalanságot, anonimitást biztosít, mi a fene oka lehet bárkinek még ezt is elrejteni? Na mindegy, ez végképp nem ide tartozik.
Hobbim van pár, az egyik a bor (másik a fényképezés, harmadik a gitár, ezen túl azon emberek közé tartozom, aki rendszeresen olvas, szóval azt hiszem, elvagyok). Csupán megvan az a jó, vagy rossz szokásom, hogy imádok a hobbijaimról beszélni. És ha valamilyen kommunikációs csatornán szóba jön, akkor imádom f.sni róla a szót :) Sokszor segít is az embereknek. Ha azt mondod valakinek, hogy "tefigyimá milyen gáz vagy", miközben fogalmad sincs a történés valós hátteréről, csak negatív prekoncepciókkal élsz, amik még a spekuláció szintjét is alig érik fel, az kevéssé hasznos és kevéssé segít.
"Saját névvel írogatok? Talán sejted, de ez nem az igazi nevem :D Ez egy nick... és egyszerűen fel nem foghatom, hogy emberek egy eleve anoním nicket miért rejtenek el. Már maga a nicknevezés egy fórumos arctalanságot, anonimitást biztosít, mi a fene oka lehet bárkinek még ezt is elrejteni? Na mindegy, ez végképp nem ide tartozik."
Tudom, hogy nem a saját neved. Csupán arra akartam rávilágítani, hogy te elég régóta itt vagy, amit a neved alapján tudok bizonyítani. Ne tudd meg, mennyi mindent meg lehet tudni pár törzsválaszolóról a neve alapján. A kamuzós embereket így lebuktatni meg külön öröm, aki egyszer 19 éves egyetemista, másnap 34 éves anya, harmadnap meg kisnyugdíjas.
Egyébként még mindig nem vált világossá számomra: tegyük fel nekem az egyetlen egy hobbim a gyakori kérdésekre válaszokat írogatni. Ez önmagában érv a mondandóm ellen? Mert te eléggé erre utalsz.
A lényegi rész: szerinted az 58 kg-os 20 éves lánykánk reggel fél 8-kor egy hatalmas kulináris élvezeteket nyújtó whisky ritkaságot szopogatott el, vagy ráhúzott a jó kis Red Label-re vagy valami másik hányásra? 2 tipped lehet.
Alkoholkultúra: bevallom nem vagyok jártas a témában, de azt ne mondd nekem, hogy van olyan étel, amit reggel fél 8-kor szoktak fogyasztani és kifejezetten illik hozzá egy kis pancs tömény. Vagy hogy bármilyen kulturális gyökere van ennek, ha már alkoholkultúra. (Nem, a paraszt bácsikák sem szokták régen se meg most sem egy feles pálinkával indítani a napot, mielőtt ez a válasz jönne.)
@22: ha bárkinek ez lenne az egyetlen hobbija, bátorítanám, hogy nyisson a nagyvilágra. Egyrészt. Másrészt meg vannak válaszok, amik még ha esetleg jó szándékból születtek is, erősen kontraproduktívak, de a jó szándék is kérdőjeles. A tiéd egy ilyen válasz volt.
Hogy miért ivott reggel nyolckor, nem tudom, és pont ez a lényeg: hajszálpontosan ugyanígy nem tudod te sem. Épp ezért megkérdőjelezhetően jó azt feltételezni, hogy az alkohol kedvéért - vagy egyáltalán bármit is feltételezni. Ha segíteni akarsz a kérdésben, ontopic válaszolhatsz. Ha aggódsz a kérdező lelki/testi egészségéért, finoman kérdezhetsz tőle és óva intheted szerinted káros dolgoktól. Sokan ezt is zokon fogják venni, de ez szerintem belefér. Ha offenzíven letámadod, abból aligha sül az ki, hogy megfogadja a mondandód, ráadásul nem is az jön le a mondandódból, hogy aggódnál a kérdezőért, hanem az, hogy most jólmegmondod neki, mert az valamilyen okból neked milyen jó.
Amúgy, csak ha már spekulálgatunk: szerinted 2-3 centiliter lehúzása bármiféle alkoholos befolyásoltság eléréséhez kellhetett volna? Ugyanmár... Na ez tényleg ökörség. Aki alkoholt akar inni az alkohol hatásáért az nem 2-3 cl-t iszik. Szóval nem tudom (és nem is igazán érdekel), miért tette, de ez vajmi kevéssé tűnik életszerűnek.
(Csak mellesleg: A whiskey egyébként nem ételkísérő, legalábbis legjobb tudomásom szerint. Meg túllzottan letámadja az ízlelőbimbókat ahhoz, hogy el tudjam képzelni, hogy bármi ételhez harmonikusan menjen. Digesztívként el tudom képzelni - ettem már reggel keményeket. De alapvetően magában/jéggel szokták leginkább élvezetből fogyasztani. De nálam itt vannak a whiskey-hez jóval jobban értő emberek is.)
Akkor a kérdéshez produktív: 20 évesen, az internet mellett nőttél fel és nem tudod beírni a Googleba, hogy alkoholszint kalkulátor? Tipikusan ilyen kérdésekre szoktak egy ilyennel válaszolni:
Amihez elég a Google/Yahoo/Bing/akármi, azt ne kérdezze meg. 8532 ilyen kérdés van, hogy a hülyegyerek ivott és még ehhez is lusta, hogy megnézze mikor vezethet megint.
Az meg hogy a hobbim fapapucs fényesítés vagy cukorborsó gömbölyítés még mindig tök lényegtelen a kérdés szempontjából is meg a válaszéból is.
Mojjo köszönöm a válaszaidat te jól láttad a dolgot!
Nos elárulom kedves gyakorin kötekedő 65 %-os...khmm...barátom,hogy nem munka,és még csak nem is suli előtt ittam.Szabadnapos voltam.A whisky-t azért kóstoltam meg,(ivásnak egy korty alkoholt még nem neveznék) mert még nem ittam mézes whisky-t,és érdekelt,hogy finom-e.Még életemben nem voltam berúgva,nem azért iszom,ha iszom,hogy ne tudjak magamról.De persze mindenki magából indul ki :)
Ironikus mondjuk hogy az aki kijelenti hogy a hatása miatt iszik alkoholt , és nem az íze miatt , beszól valakinek hogy ő este 8 helyett reggel 8 kor iszik egy kicsit , az íze miatt , ráadásul viszkit.
Aki nem az íze miatt issza az alkoholt , az egy whiskys kérdésbe , inkább bele ne szóljon , mert csak hülyének lesz nézve , és joggal.
Akármely viszki típus rajongótáborában több az alkohol kultúra mint a sör ivók táborában úgy unblock.
Az aki széles mellbőséggel kijelenti hogy reggel alkoholt fogyasztani elítélendő , de este nem , az vagy nem volt úgy hogy este dolgozott , amikor a reggel 8 és az este 8 majdhogynem felcserélődik , ergo hosszútávon , vagy csak szimplán tanulatlan.
Ennek olyan lecsengése van mint ha a "kőbányai az igazi sör , a belga löttyök a közelébe sem érnek" szaki , beszólna valakinek , mert valódi , minőségi sört fogyaszt a jelenlétében ,vagy tudomást szerez arról hogy fogyasztott valami nem kukorica darával felütött "izét".
Szerintem a tanulság az hogy
1. Az alkohol fogyasztás ideje , nem számít , a mérték az amelyet bírálni kell.
2. Ha büszke vagy arra hogy nem vagy képes ízeket érezni a szeszes italokban , akkor ne szólj be valakinek , aki az íze miatt issza.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!