Csavaros bor felbontás után mennyi ideig marad iható állapotban?
Figyelt kérdés
Van egy üveg jobb minőségű vörösborom, de nem fogom tudni meginni egy-két nap alatt. Kb. mennyi ideig tárolhatom, és milyen "környezetben"?2016. márc. 12. 21:28
1/10 Mojjo válasza:
Ha már felbontottad, akkor hűtőben. Hogy mennyi ideig lesz jó/iható, nagyon nehéz megjósolni, pláne látatlanban. Függ rengeteg mindentől - a borban lévő szabadkénessav-szinttől, különböző fenolos komponensek mennyoségétől és összetételétől, alkoholtartalomtól (ezt legalább kb-ra tudjuk), savtartalomtól - és akkor még csak a bor beltartalmi értékeit soroltuk. Szóval nem, hogy több száz, de több ezer százalékos eltérések lehetnek eltarthatóságban, bortól függően - még tippelni is lehetetlen. Egyébként vannak borok, amik az első egy-két nap még javulnak is. Mindenesetre én törekednék a pár napon belüli elfogyasztásra.
2/10 anonim válasza:
1-2 napig szoba hőn is elvannak. Nem kell félteni a borokat. Nem romlik gyorsan. Hűtőben akár hétig is. De ki az, aki vörösbort lehűt fridzsiderben?
3/10 Mojjo válasza:
@2: mindenki, aki a 14-18 fokos ideális fogyasztási hőmérsékletet nem tudja máshogy biztosítani. Ha kiveszed a hűtőbő, elkezd melegedni, és egyszercsak eléri a jó hőfokot, ez ilyen egyszerű.
Amúgy egy bor már egyetlen nap alatt is rengeteget változik felbontás után. Lehet akár jó irányba is, lehet rosszba, de változik.
4/10 anonim válasza:
A bor tényleg elromlik, ha nem tesszük hűtőbe?
Pedig nem érezni rajta, még két hét után is finom, és nem volt hűtőben, csak a dugó visszadugva.
5/10 anonim válasza:
Mindegy mit tapasztalsz, Mojjó úgyis jobban tudja mit érzel :)
6/10 Mojjo válasza:
Nem tudom, kedves ötös, én egészen úgy emlékszem, hogy az egyes hozzászólásban pont arról beszélek, hogy kb lehetetlen megmondani, mennyi ideig áll el egy bor felbontás után. A hűtés annyiban segít, hogy lassítja mind a spontán, mind az enzimkatalizált kémiai reakciókat (jelen esetben főleg a bor eloxidálódását), illetve a bort esetlegesen károsító mikroorganizmusok sem a saját hőmérsékleti optimumukon lesznek, így azoknak is kevésbé lesz kitéve. Magyarán a hűtő segít. De ha olvasod, amit írok, akkor láthatod, hogy még véletlen sem tennék tippeket, hogy egy bor akár hűtve, akár hűtetlenül meddig áll el. Ha két hétig, akkor addig.
7/10 anonim válasza:
Szóval, akkor nem lehet baja az embernek tőle, mert ha finom, akkor nem lehet romlott, ugye?
8/10 Mojjo válasza:
Nem, nem lesz tőle semmi bajod, nyugodtwn ihatod :)
10/10 anonim válasza:
Ha csak szabadon tárolod, akkor pár nap, de már egy nap után is romlik a minősége. Viszont lehet már kapni egyszerű "kézi vákuumcsomagoló pumpákat" és borzárat, amivel ha levákuumozva a hűtőben tartod, akár több hétig is simán eláll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!