Borokhoz fűződő legendákról csinálok prezentációt és szeretnélek megkérdezni benneteket, tudtok-e esetleg hasonlóakat?
A leginkább elterjedt mítoszokat/legendákat már összegyűjtöttem, de úgy érzem még ki lehetne egészíteni.
Amit eddig ismerek: Az egri bikavér, a kékfrankos, a szürkebarát, a tokaji aszú és a juhfarkhoz fűződőek.
Örülnék neki, ha tudnátok ilyen hasonlóakat írni, esetlegesen részletekbe menően.
Előre is köszönöm a segítségeteket! :)
Az Isten kétféle bort teremtett: a szürkebarátot és a leánykát. A szürkeberát és a leányka csinálja a többi bort úgy, hogy a szürkebarát beteszi dugóját a leánykába.
- Ha a dugó pont jó, akkor ezerjó.
- Ha a dugó puha, akkor a leányka elkezd szomorodni.
- Ha a dugó el van szorítva, akkor kéknyelű.
- Ha a dugót felaprítva teszik a leánykába, akkor szemelt rizling.
- Ha a dugó nehezen megy be, akkor visontai.
- Ha a dugó sehogyan sem megy be, akkor pusztamérgesi.
- Ha a leányka nem kap dugót, akkor csongrádi vörös.
- Ha a dugót egy másik szürkebarátba teszik, akkor homoki.
- Ha a leányka nem akarja a dugót, akkor kövidinka.
- Ha a dugó csavaros, akkor furmint...
- Ha a dugót rossz helyre teszik, akkor malaga.
- Ha a szürkebarát 25 éves, akkor bikavér.
- Ha a szörkebarát 75 éves, akkor aszú.
- Ha a szürkebarát költői hajlamú, akkor siller.
- Ha a leányka néger, akkor pinot noir.
- Ha a leánykán erényöv van, akkor vaskuti.
1. válaszadó, köszönöm :)
2. válaszadó: Igen, én is gondoltam rá, de nincs elég időm erre, sem pénzem, mivel külföldön vagyok, ezért maradtam a gyik-nél.
"Ott járunk, ahol a mádi zsidó!" :-)
Persze ez elég populáris mondás, biztosan ismered is.
(A világ legjobb borához köthető, benne van a Himnuszban is...a második legjobb meg a szamorodni...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!