Egyes emberek miért szeretik a whiskey-t meg a pálinkát amikor ezeknek gyak semmi ízük nincs csak szaguk? Mi a jó ebben? Azt megértem ha valaki szereti a jó kis konyakos megyet de ezeknek NINCS íze. Csak a fejecském fáj tőlük -. -
Nekem a drága és gyönyörű italotok "illatától" is felfordul a gyomrom. Az az erős, éles alkohol szag.... komolyan meghajtaná az autót. benzint nem isztok? :)
"Az elmondottak alapján úgy néz ki a helyzet, hogy van, amikkel semmi gondod nincs - lsd a likőrök, sütemények ízéért felelős molekulák - és van, amikkel van.
"
Ezt hívják ízlésnek... Amúgy a természetben fellelhető, az ember számára helyben ehető ételeknek köze nincs a poshasztott gyümölcsötökhöz.
Jah, köszönöm szépen, se az iq-m - 130, szakember által végzett teszt alapján- sem pedig az ízlelő bimbóimmal nincs semmi bajom.
Szerintem az alkoholba való "belebuzulás" hitetitek el önmagatokkal azt hogy ezek az italok " finomak".
Ahogy írtátok, eleinte mindenki "kezdő".... persze, eleinte senkinek nem ízlik. Én gyerekkoromba is kiköptem a pálinkát és most is kiköpöm. Érdekes, a banánt és egyéb egzotikus gyümölcsöket már első ízlelésre szerettem. Nem kellett "hozzáedződnöm".
Amúgy, én marhára nem úgy táplálkozom mint az átlag. Az én étrendemet nem a gabona félék teszik ki elsősorban, hanem a zöldségek és gyümölcsök nyersen és főzve, na meg persze a hús.
ti meg majmoljátok az alkoholt amíg tehetitek.remélem nemsokára betiltja valaki. A társadalmunkat romboló, kapcsolatokat és családokat tönkretevő, nagyon veszélyes és rendkívül addiktív DROG! Nem hiszed? Olvass utána. bye bye.
javítás:
Szerintem az alkoholba való "belebuzulás" miatt hitetitek el önmagatokkal azt hogy ezek az italok " finomak".
megjegyzés:
Tudod te mit jelent az hogy "molekula"? :S mert ez nagyon fájt... ennyi baromságot összehordani :S
Az IQ-dat eddig én speciel soha nem kérdőjeleztem meg, bár furcsa, hogy nagyon nem érted, miről is írok.
Még véletlen sem ízlésről van szó. Ízlés az lenne, ha éreznéd a whiskey-k, meg pálinkák ízét, csak nem tetszene neked. Az nem ízlés, ha szerinted nincs ízük, hanem valamilyen ízérzékelésbeli zavar. Ezt 130-as IQ-val igazán illenék megérteni, és két ennyire eltérő dolog differenciálásának igazán nem kéne kihívást jelentenie :)
Már ha a címbeli kérdést nézzük. Mert amúgy Phoney kérdése is elég helyénvaló: tulajdonképpen akkor most szerinted nincs ízük, vagy sz@r ízük van?
Szintén fura egy 130-as IQ-val rendelkező egyéntől egy ilyesfajta, össze-vissza kapálódzó kirohanás az alkohol ellen. Meg úgy egyáltalán az erjesztéssel készült termékek ellen. Az ember igencsak régóta eszik/iszik ételeket/italokat a természetben megtalálható formától merőben eltérően. Gondolom cukrászként ezt nem kell magyaráznom neked - van egy kevés konyhatechnikai eljárás, ami alapvetően megváltoztatja az élelmiszereket. Ezzel nem hiszem, hogy nagyon sok baj lenne. Az erjesztéssel/fermentációval sem. Gondolom a savanyúkáposzta, savagyúuborka, vagy épp kovászos uborka, a joghurt vagy éppen a kefír említése, vagy horribile dictu, szeretete nem vált ki belőled ilyen, verbális vitustánchoz hasonlatos tüneteket, mint az alkoholé. Érdemes pedig belegondolnod, hogy azok hogyan is készülnek.
Az alkohol önmagában nem veszélyes. Az ész nélkül való fogyasztása a veszélyes. Megfelelő mennyiségben méreg, de mint mindennél, itt is a mennyiség teszi a mérget - megfelelő mennyiségben fogyasztva a tünetek maximálisan elkerülhetők. Azok az emberek, akik az alkohol kultúráját szeretik, véletlen sem az élettani hatásai miatt fogyasztják - jellemzően le sem részegednek soha. Én sem tettem szerintem kb egy évtizede, pedig elég lelkes borfogyasztó, vagy inkább borkóstoló vagyok. (Csak érdekességképpen: nagyobb borkóstolási eseményeken általában konkrétan kiköpik az emberek a bort és nem nyelik le, pont, hogy elkerüljék az alkohol negatív hatásait, viszont az ízt, amennyire csak lehet, ki tudják élvezni. Ez mennyire fér bele a viszonylag szűkre szabot, alkohollal kapcsolatos világképedbe? :) )
Ezen kívül az alkohol része a gasztrokultúrának. Érdemes lenne a gasztrokultúrát egészében nézni, kezelni, népszerűsíteni, támogatni, nem pedig mindenféle fóbia miatt ütni, ahol érjük. Ez rendkívül kontraproduktív hozzáállás.
A szóhasználatod, stílusod, az általad használt nyelvi regiszterek amúgy nem egy intelligens ember képét közvetítik. Ez a kép tévedhet, persze, szóval ha 130-as az IQ-d, szedd össze magad és próbálj értő olvasás után korrekt, észérvekkel megfogalmazott válaszokat adni. Ez méri az olvasók szemében az intelligenciád, nem egy bemondott szám.
Ha valóban intelligens vagy, szívesen fogadom az értelmes válaszod :)
Eléggé tudom, hogy mi az a molekula :) De kíváncsi vagyok, mi a gondod ezzel a szóval.
A különböző táplálékok ízéért különféle molekulák felelősek. Alkoholos italokban előforduló ízekért pl 2-fenil-etanol (fűszeres aromák), etán-tiol (füstös jegyek jegy), 4-etil-guajakol (szintén füstös aromajegyek), dihidromaltol (karamelles ízjegy). Hagymában etil-tiol, dimetil-szulfid, dietil szulfid, különböző merkaptánok. Banán, ha már felhoztad: izo-amil-acetát. De amúgy, ha már cukrász vagy: a glükóznak meg a fruktóznak nincs íze? És úgy amúgy nem különbözik egymástól a kettő íze? Csak így kapásból... de van íze egyébként az etanolnak is, pont arról beszélünk. Az is egy molekula. Miért, te mit hittél, mik okozzák az ételek/italok ízét, ha nem különféle molekulák?
Amúgy te a kérdésedre akarsz választ vagy kötekedni jársz ide? Ugye azt akarod hallani, hogy igeeen, a te ízlésed már mindent tud, az alkohol pedig szar, szóval nem maradtál ki semmiből? De, kimaradtál valamiből, viszont állítólag nagyfiú vagy, el tudod dönteni, hogy kell-e az életedbe a finom whisky élménye vagy megleszel nélküle is. Ha mind ízetlen vagy rosszízű lenne (eldönthetnéd végre, hogy melyik), akkor csak a gazdagok közt lenne piaca a 3 ezer forintnál drágább whiskynek, nem lehetne őket vakteszteken apróra megkülönböztetni, stb.
„Amúgy a természetben fellelhető, az ember számára helyben ehető ételeknek köze nincs a poshasztott gyümölcsötökhöz.” – a történelem előtti embernek komoly evolúciós előny volt, hogy ha nem talált egyebet, akkor nemcsak friss gyümölcsből tudott kalóriát nyerni, hanem a régebb óta leszedett/lehullott erjedtből is – anélkül, hogy 20 kCal után kifeküdt volna. Egyébként nem az a kérdés, hogy mi van a természetben, hanem az, hogy mihez szoktál hozzá gyerekkorodban. Igen, vannak ösztönösen elkerült illatok-ízek, ez nem jelenti azt, hogy ezek élvezhetetlen és rossz ízek. Jó sok mindent szeretünk és becsülünk a modern emberi életben (nemcsak ízekről van szó), amire a vadonban felnőtt ember csak köpne egy nagyot. De a „poshasztott” gyümölcsöt még ő is garantáltan megeszi, ha éhezik, és ha több alkalommal sem lesz tőle rosszul, akkor az undor megszűnik. Ezért lehet megszeretni pl. a keserűt és a csípőst is.
(Az alkoholt amúgy akkor akard betiltani, ha majd nem kell minimálbérért lapátoló kulimunkás, mert tudod azt is meg kell csinálni valakinek, és absztinencia mellett elég izgatottá tenné ez a népet, csak szólok. Nem mintha egyáltalán megoldható lenne betiltani valamit, amit bárki el tud készíteni ÉLELMISZEREKBŐL, jól végiggondoltad ezt a tilalmasdit, valóban igen okos ember vagy, szia.)
Egy dolgot nem értek... Ha 27 éves vagy 130-as IQ-val miért beszélsz és lényegében gondolkozol úgy mint egy homokos 12 éves?
Sőt, már a 12 éves is tudja, hogy attól, hogy valamit nem ért meg, vagy nem tetszik neki(esetedben mind kettő...), még nem kell betiltani. Bár ezt nem is lehet, hisz ez önmagában akár a természetben is nem egyszer előfordul.
Senkit se érdekel milyen étrended van, te is ez a bizonyos máshogy eszek parasztok típus vagy, ami igazán rosszat tesz a társadalomnak... Hisz azt sem tudod miről beszélsz, mégis rohadtul ellenzed és harcolsz ellene, közben a többieket szidva és magadat lejáratva...
Több milliárd ember fogyaszt alkoholt, még Afrikában is megeszik az erjedt gyümölcsöket... Szóval bőven nem egyes emberekről beszélünk, hanem a többségről...
Amúgy megnézném, hogy te a mindennapokban is ilyen gyönyörű szóhasználattal mutatod ki a veled egy súlycsoportban lévő emberekkel ezt a véleményed, mert itt lehet nagy EGO-d....
Speciel én nem szerettem a banánt régen, ma már nagyon. Hasonló volt a marcipánnal.
Az italokkal nem volt bajom, bár nem gyerekként kezdtem s akkor is válogatós voltam, ahogy most is. A keserű sörök sosem jöttek be.
Amikor először ittam jó whiskyt, ízlett. Akkor tudtam meg, milyen a jó s onnantól nem ittam meg a jóval kevésbé finomakat, amiket addig azért sikerült (de nagyon alja minőségű italokkal még csak nem is sűrűn találkoztam, nemhogy meg tudjam inni).
Különbözőek vagyunk (még szerencse :)), de ezzel önmagában nincs baj.
Szóval nem kell mindenkinek önszuggesztió, hogy valahogy elviselje az alapból borzalmas italokat :) Ahogy a gyümölcsök sem vonzók automatikusan mindenkinek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!