Mit gondoltok a bor es a muveszetek kapcsolatarol?
Nagyon szeretem a jó borokat és még jobban a művészetet, ebben élek.
De én nem igazán látok kapcsolatot a kettő közt. Csak egy keveset. De azt sem igazán gyakorlati szinten.
Nem kell itt a bort túlmisztifikálni. A legtöbb művészünk azért ivott bort, mert a bornak van kultúrája nálunk leginkább.
Az alkohol meg művészet kapcsolata annyi, hogy egy kis ittal beolajozza az agy fogaskerekeit, így mondjuk könnyebb írni, nincsen benned az a gátlás, hogy ez úgy is rossz lesz minek megírni.
Kb. minden más alkoholos italfajta is betöltötte már teljesen ugyanezt a szerepet különböző íróknál és egyéb művészeknél... gin, abszint, whisky, szaké; a bor csak egy az ilyen jellegű „múzsák” sorából.
Amikor 1-1 konkrét italt „művészek italának” állítanak be, akkor jellemzően egy adott hely és korszak egyik legnépszerűbb italáról van szó (lásd Krúdys példa), amit ott és akkor mindenki ivott, így a művészek is.
Saválló dupla falú acélban erjesztett, hordóban érlelt, minerális borokat kedvelem. Mivel ez egy modern technológiára épülő tudomány, leginkább a CNC gépek művészetét tudnám párhuzamba vonni ezzel - nem tudom melyik korszak illik ehhez.
Pezsgőt simán bele tudom helyezni a barokkba a sok csicsával, meg túlzásával együtt.
Pálinkát én a román korba tenném a maga egyszerűségével és szépségével. Ugyan úgy lehet gyönyörűt alkotni és a romok, amiket az emberekből csinál, az is hosszú évekig emlék marad.
Cab. Sauv, az valami komoly dolog, semmi vidámság, csupa lendület és erő: valami szoc-fos dolgot tudnék belelátni.
Cab. Franc - romantika. Fiatalos, szép, nem túl sokat mondó, de sokan szeretik, a sznobok nem tartják sokra, de egyszer ők is rajongtak érte.
Kövidinka, királyleányka - Arany Toldija. Egyszerűsége miatt.
Van egy ilyen kezdeményezés különben a veszprémi [link] társaságnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!