Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » 1 liter vízhez mennyi tiszta...

1 liter vízhez mennyi tiszta alkohol kell, hogy 40%-os legyen a végeredmény?

Figyelt kérdés

2016. febr. 5. 13:16
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
Tiszta alkohol 1oo % -os, akkor 4 dl
2016. febr. 5. 13:24
 2/10 Mojjo ***** válasza:
100%

Nem, az első válasszal ellentétben természetesen nem 4 dl :)

Térfogatszázalékról beszélünk, ekkor így kell számolni, ha 100%-os abszolút alkoholról beszélünk:

alkoholtartalom v/v% = [alkohol térfogata /(víz+alkohol térfogata)] * 100

Ha 4 decit öntenénk, akkor 4 deci alkoholunk lenne 1,4 liter kotyvalékban, az kb 28%-os eredényt adna 40 helyett :)

Helyesen számolva a fentebb leírt képlet alapján a 40 = [x/(1+x)]*100 egyenletet kell leoldani x-re.

Az eredmény 6,67 deciliter (kerekítve). Ismétlem: 100%-os abszolút alkoholnál. Ami elég ritka jószág. A gyakorlatban leginkább a 96%-os alkohololdat szokott lenni a plafon, ezt hívjuk tiszta szesznek. Ezzel a számolás kicsit meg van bolondítva. Ha kell, leírom ezt is, mindenesetre 96%-os tiszta szesszel számolva az eredmény 7,15 dl.

2016. febr. 5. 13:47
 3/10 anonim ***** válasza:

"Tiszta alkohol 1oo % -os, akkor 4 dl"

Nem egészen.

Akkor az 14 dl. folyadék lenne, és "csak" 35% lenne az alkoholtartalma.

2016. febr. 5. 13:51
 4/10 anonim ***** válasza:

#2.

Jogos, elszámoltam én is.

Nem 35, hanem 28,57%-os lenne.

2016. febr. 5. 13:53
 5/10 anonim ***** válasza:

Akkor tovább bonyolítom! :)

1 liter víz, + X deci alkohol, az nem 1 liter + X deci folyadék!

Mivel a víz molekulái közé "beékelődik" az alkohol, így a 2 térfogat összekeverése után kevesebb térfogatú folyadékot kapunk, mint a különálló folyadékok térfogata volt összesen.

Azzal tudnál szemléltetni, mint ha 1 liter tarka babhoz hozzáöntenénk egy liter mákot.

Összesen nem lesz 2 liter.

2016. febr. 5. 15:35
 6/10 Mojjo ***** válasza:
Teljesen igazad van. Mindazonáltal a különbség kb 1-2% lesz.
2016. febr. 5. 15:55
 7/10 anonim ***** válasza:
Sőt, még tán annyi sem, ezért nem is írtam semmi konkrétumot, mert kiszámolhatatlan is, meg jelentéktelen is, csak az érdekesség kedvéért írtam, mert ez sok embert meg szokott lepni. :)
2016. febr. 5. 16:19
 8/10 Mojjo ***** válasza:
Persze, értem én :) Én is csak azért írtam, hogy rendkívül minimális a különbség, nehogy a kérdező azt higgye, hogy a kiszámolt értékek rosszak, és újra várjon a helyes eredményre :)
2016. febr. 5. 16:31
 9/10 anonim ***** válasza:
Olyan pontosan úgyse fogja a kérdező otthon kimérni a folyadékokat, hogy a térfogatkontrakció hatása szignifikáns legyen.
2016. febr. 10. 01:10
 10/10 Swordfish76 válasza:
Nicsak [link]
2021. nov. 6. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!