Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Hogy védessem le a likőröm...

Hogy védessem le a likőröm receptjét?

Figyelt kérdés
Megalkottam szerintem a világ legjobb gyógynövény likőrjét! Igazi téli ital, sűrű, rozé színű, télies iízű talán az angol spicy szó a legjobb rá, ami nem csípős vagy hasonló, hanem a melegítő italokra használják. Hogyan tovább? hogy tudom felhúzni egy jéger vagy unicum szintre?

2016. jan. 18. 17:26
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Sok pénzért. Nagyon drága levédetni valamit. Emellett nem árt, ha van egy vállalkozásod, meg rengeteg borász ismerősöd.
2016. jan. 18. 21:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 Phoney ***** válasza:
100%

Ha ilyen sok pénzed van rá, akkor szabadalomként lehet levédetni.


De megsúgom, 1-1 sikeres növénylikőrnek nem a receptje a siker, hanem a marketingstratégiája. Egyiknek sincs levédetve a receptje, csak a neve. Ha holnaptól nekiállsz Unucumot csinálni, senki le se fogja szarni, továbbra is az eredetit veszik majd, sőt, kitalálják, hogy a te teljesen azonos likőröd (!!) nincs is olyan jó.


Az csak parasztvakításnak találták ki, hogy XY likőr utánozhatatlan. Ma a GC-MS analízis korában mindegyiket nagyon könnyű lenne utánozni, csak igazából nagyon rossz üzlet volna.


Úgy tudod felhúzni egy Jäger/Unicum szintre, hogy milliókat/milliárdokat költesz a márkafejlesztésre... ahogyan ők is csinálták.

2016. jan. 19. 00:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 A kérdező kommentje:
Errol a GC-MC analizisrol tudnal irni kerlek?
2016. jan. 19. 07:30
 4/4 Phoney ***** válasza:
100%

Gázkromatográfia-tömegspektroszkópia. Kétféle kémiai analízist ötvöző módszer, amivel ki lehet deríteni, hogy a megvizsgált mintában milyen vegyületek találhatók és mekkora mennyiségben. ( [link] )


Azonosítani lehet a likőrben a fűszerek hatóanyagait, az arányaikból pedig következtetni lehet a felhasznált fűszermennyiségre és a feldolgozás módjára, vagyis ezáltal visszafejteni a receptet. Ebből még persze csak egy körülbelüli recept következik, de hozzáértéssel innen már elég könnyű íz alapján az eredetire hangolni.


Mint mondtam, jelenleg befutott italt nem szoktak vele másolgatni (inkább csak ötleteket merítenek belőlük), de GC-MS módszert használtak pl. a Jade abszintoknál, amik legjobb századfordulós abszintok replikái.

2016. jan. 19. 12:37
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!