A magas minőséggel rendelkező sörök többsége alsó vagy felső erjesztésű?
Mind a kettőből azt tekintik minőségi sörnek, ami rendesen meg van csinálva. Csak laikusok és sznobok fejében léteznek felsőbb- és alsóbbrendű italfajták. Szintén csak az előbbi két csoport hiszi azt, hogy van egy éles vonal, ahonnan jó minőségűnek számít az ital.
Mivel alsóerjesztűsé sörből eleve sokkal több készül a világban, így elég értelmetlen a kérdés, hogy a jó sörök többsége milyen. Persze, hogy a jó sörök közt is alsóerjesztésűből lesz több.
Ha (hülye számokat fogok mondani) létezik a világon 100 féle alsóerjesztésű, de abból csak 10 jó, és létezik 15 féle felsőerjesztésű, amiből 7 jó, akkor az ugye nem azt jelenti, hogy az alsóerjesztésű jobb. De azt sem jelenti, hogy a felsőerjesztésű lenne jobb, hanem pl. kevésbé éri meg rosszat csinálni belőle.
Bizony nem ettől függ, hogy melyik minőségi, vagy nem. Mindkettőből vannak jó sörök és borzalmasak is.
Ajánlom, hogy nézz meg egy sör családfát és rájössz, hogy a kérdés valóban nem itt dől el.
Élesztő hozzáadásával kádakban, vagy tartályokban megkezdődik a fermentáció, ahol malátacukorból alkohol és szén-dioxid képződik.
Alsó erjesztés alacsonyabb hőfokon, lassabban megy végbe, ezért az szaporodó élesztő massza szétválik egymástól és lesüllyed. Ez hosszabb ideig tart és kicsit más is lesz az íze a sörnek, hiszen tovább ázik, bár alacsony hőmérsékleten (2-7°C)
Felső erjesztés gyorsabban megy végbe, ezért az egybe maradó élesztő-szövetbe beleakad a CO2 és a felületre viszi. Magasabb hőmérsékleten történik és rövidebb ideig. Ezért MÁS aroma anyagok oldódnak ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!