Mi jelent az ha egy bor "lekváros"?
Különböző borleírásokban, kritikákban olvastam ezt a kifejezést, hol pozitív hol meg negatív kontextusban.
De azt sehol sem fejtették ki, hogy mit is jelent egész pontosan.
Illetve tudnátok írni ilyen kimondottan "lekváros" borokat?
Olyan borok, amelyekben a gyümölcsösség nem friss, üdítő, lendületes, jól eső formában jelenik meg, hanem fáradtabb, töményebb, kevésbé élvezhető formában - lekváros formában. Szerintem teljesen beszédes szó, ennél jobban nem lehet leírni. Tipikusan a túlextrahált, túl alkoholos, mindent bele, nagy vastag borok ismérve, amiket túlérett kékszőlőből csinálnak. Ja igen, kékszőlő - a lekváros kifejezést vörösborokra használjuk.
Amúgy ez egy pejoratív jelző. Egyértelműen.
Konkrét borok? Sok villányi dinoszaurusz bora. Konkrétabbat nem tudok, nem igazán szoktam ilyen jellegű borokat kóstolni.
De akkor ez egy külön "bortípus", nem?
Mert nem lehet nyilván minden bor friss, gyümölcsös.
Tehát akkor ez a testesebb borok jellemzője.
Nem. A lekváros bor az fáradt, megborult egyensúlyú. Egy testes bor is lehet egyensúlyos, egy testes borban is robbanhatnak a gyümölcsök.
Az egy magyar idiótaság, a 90-es évek útkereséséről, hogy ilyennek kell lennie egy testes bornak. Nem, nem kell ilyennek lennie. Sőt, nem szabad ilyennek lennie. A nemzetközileg elismert borszakértők, ha idejönnek Magyarorászágra, általában hanyatt is dobják magukat a magyar vörösektől - pontosabban a délpannon nagyok lekvárjaitól. És nem jó értelemben. Egyszerűen vállalhatatlan borok a délpannon lekvárok nemzetközi szinten. Vannak hatalmas, testes borok Bordeaux-ból, Rioja-ból, vagy akár az újvilágból ezer helyről. De persze az óvilágból is ezer helyről. És nem azok jelentik a csúcsot, amik fáradtabbak, mint én egy baromi kemény munkahét után. A vastag, fajsúlyos, nagy, testes boroknak is lényegi eleme az elegancia, egyensúly, jól ihatóság. És ezt megteremteni, na az a művészet. Attól lesz egy bor nagy. Nem attól, hogy képes a termelő lekvárt főzni... arra mindenki képes, az nem borászat.
Amúgy tévedés ne essék, vannak magyar borok is, amik jók, amik a nagyság mellé képesek eleganciát is mutatni, és nem akad a torkunkon az első korty. Csak éppen a magyar borok csúcsának képzelt délpannon mammutoknál ez baromi ritka, sőt...
Csak, hogy érzékeltessem, milyen nemzetközi visszahangja van annak, amikor a magyarok összekeverik a testességet a lekvárossággal:
főleg kiemelt részek:
"a legdrágább magyar vörösborok némelyike arról árulkodik, hogy vezető borászaink a klimatikus adottságoknak fittyet hányva nagyobb, hordósabb és édesebb borokat akarnak készíteni, mint a chileiek a Colchagua-völgyben vagy az ausztrálok a Barossa-völgyben
" több vezető magyar borász "ihatatlan" borokkal nevezett a Bormustrára"
"a szőlő kései szüretből származott, és annyira túlérett volt, olyan alacsony savakkal, hogy a pohárba öntve perceken belül oxidálódott, inni nem lehetett, legfeljebb kortyolgatni, és jobban hasonlított egy fekete áfonyás Bacardi Breezerre, mint borra"
avagy
"a magyar vöröseket egyszerűen iskolázatlannak találta. Azt mondta, hogy a magyar borászoknak meg kell érteniük, hogy jobban oda kell figyelniük a boraik textúrájára, kifinomultságára és csiszoltságára. Túl sok szerinte a durva textúrájú bor, és a bántó cseresség, aminek oka vagy a túl sok hordó, vagy a túlextrahálás"
Szóval nekem kellemetlen, magyarként. És közben pedig, amíg az óriási birtokokkal rendelkező, multimilliomos nagytermelők vígan ontják magukból a lekvárokat, égetve ezzel az egész országot, a pár hektáros kisbirtokosok küzdenek, mint malac a jégen, és hogy-hogy nem képesek fantasztikus, kifinomult vörösket lerakni az asztalra a legkönnyebtől a legtestesebbik. Csak épp nem tudják (nem is céljuk), hogy százezerszámra árasszák el a boltokat a boraikkal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!