Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Sauternes vagy a tokaji aszú...

Sauternes vagy a tokaji aszú a világ legjobb édesbora?

Figyelt kérdés
MI magyarok persze a sajátunkra esküszünk, de a világ maradék részén, hogy gondolkodnak erről a bort szerető, ismerő emberek?

2015. dec. 16. 19:59
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Amúgy az iróniát nem érezted a 9-esbe. Pontosan a hulladék minőségű tokaji aszúkról írtam, és szerintem és voltam Bergeracban is, és bizony azonos, olcsóbb árkategóriában a franciák leverik a magyarokat, ha "sauternes vagy a tokaji aszú" témát nézzük.
2015. dec. 23. 22:15
 12/17 A kérdező kommentje:
NA már csak azt kéne tudni, hogy kinek a negatív klikkére tüntették el az eredeti 11-es hozzászólásomat! és miért!? Amúgy 11-es valószínűle még ha szarabb lenne is a francia, mint a magyar, akkor is nagyob piaca és presztízse lenne, mert az francia! egy japánnak, kínainak nem kell magyarázni, mi az hogy francia bor szemben egy magyarral
2015. dec. 24. 08:44
 13/17 anonim ***** válasza:

Egy japánnak van pénze a 150 ezres palackárakra. És ott Tokaj teljesít jól.

De már a 10-20 ezres kategóriában is.

2015. dec. 24. 09:45
 14/17 anonim ***** válasza:

Amúgy nem tudom ki pontozott le kit - már jó ideje adblock tiltja a pontozást nálam.

És bergerac-i boltokban van 6p, meg 5p a Simply-ben! Míg nálunk Sautern csak ritkán és leginkább csak francia heteken a Lidliben.

2015. dec. 24. 09:49
 15/17 Mojjo ***** válasza:
100%

Kedves 11-es, igen, tényleg nem éreztem az iróniát a 9-esben, azt gondoltam, komolyan írod. De ha nem, akkor karácsony tiszteletére kedvesen :) felhívnám a figyelmedet arra, hogy a kérdés nem az, hogy "Sauternes, vagy tokaji aszú", hanem az, hogy Sauternes vagy a tokaji aszú a világ legjobb édesbora?" Tehát a mondat vége a világ legjobb édesbora. Ha a legjobbat keressük, akkor szerintem nem a sz@rra koncentrálunk, ami egyébként mindenből van, minden országban. Így az, hogy milyen rossz aszúk is vannak (ami tény sajnos), meg milyen rossz egyéb tokajiak a kérdés szempontjából totál offtopic.

Amúgy - de ezt egyszer már írtam neked - az olcsó, gagyi aszúk helyett egy-egy értelmeseb, jobb szamorodni-t, vagy late harvestet ajánlanék. Pár ezer forintokért olyan baromi jó édes tokajiak vannak, mint mondjuk Demeter Zoltán édes birtokbor, Oremus Szamorodni, Disznókő Szamorodni, Sauska Late Harvest, Gizella pince Látomás cuvée, Homonna Attila édeshármas, Obzidian bormanufaktúra kései cuvée. Csak, hogy párat említsek. Ezek mindegyike 5 ezer alatt megkapható, egy részük 3 ezer alatt is. És ezeket a borokat gondolkodás nélkül oda merném állítani bármelyik azonos árkategóriájú francia, vagy bármi más édes mellé. Egy sz@r 3-4 puttonyos aszút bőven nem.

Lényeg a lényeg: tokajiak közül is lehet találni igen jó áron pofátlanul jó édeseket, csak az aszútól kell elszakadni akkor. És bár ez is offtopic kicsit itt, de remélem, nem bánja a kérdező :)

2015. dec. 24. 10:56
 16/17 A kérdező kommentje:
ÓÓÓ hát, hogy lehetne rád haragudni! De képzeld, hogy jártam, mondom kéne egy üveg aszu desszertnek a vacsorához. Minden bolt már zárva volt, csak egy ital diszkont nem. Volt egy 5 puttonyos 5 ezerért és gy 3 puttonyos 3 ezerért. Mind2ő a hétszőlős pincészettől. 3 puttonyosat vittem, mert mind2ő 2004-es. nem rossz, de nem egy asszuesszencia és 24.én délután egykor totál megfelelt egy mezővárosban, ahol már a tesco is be volt zárva!
2015. dec. 24. 19:56
 17/17 Mojjo ***** válasza:
100%
Örülök, hogy úgy érzed, nem nyúltál mellé :)
2015. dec. 25. 14:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!