Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Háziborral kapcsolatos kérdése...

Gáborbmw kérdése:

Háziborral kapcsolatos kérdéseim vannak valaki segiteni?

Figyelt kérdés
Kaptam 20 liter bort ebből fél litert behoztam meleg szobába és nehezen de elkezdett halvánan pezsegni , aztán megint és kipróbáltam ezt ugy is hogy fél liter bor és bele két evőkanál cukor akkor 3 óra mulva kezdett elég látványosan pezsegni , na most mit csináljak nincs kiforva a borom vagy mi ?? azt is mondták már nekem erre hogy tegyek a 20 liter borhoz 1kg cukrot borban felolvasztva és igy ki fog forni, de az is baj hogy 8-10 foknál melegebbet nem tudok csinálni neki,ha ez igy megy kiöntöm mert tanácstalan vagyok
2015. dec. 7. 16:15
 1/2 Mojjo ***** válasza:

Nofene, már nem csak privátban várod a válaszokat?

Úgy látom ezzel a 20 liter borral, meg ezzel a kiforrt-nem forrt ki kérdéssel már hetek óta harcolsz.


Namost, akkor pár alap dolog, hátha sikerül a helyére rakni a kérdést:

1,

A bor úgy készül, hogy a mustban lévő cukrot különféle mikroorganizmusok elkezdik alkohollá bontani.

- 1/a Ha nem túl magas a kezdeti cukorkoncentráció, és minden feltétel adott akkor a folyamat addig tart, amíg minden cukor alkohollá alakul.

- 1/b Ha elég magas a kezdeti cukorkoncentráció, vagy nem adott minden feltétel, az erjedés leáll, mielőtt az összes cukor alkohollá alakulna.


2,

Amikor leáll a forrás, bármilyen okból, a bort stabilizálják, aminek része az esetleges újraerjedés megakadályozása.


Ha a kettes lépést kihagyják, akkor az 1/b esetben újra megindulhat a forrás. Viszont az 1/a esetben nem, hiszen nincs minek újra alkohollá alakulnia. Ha elfogyott a cukrod, akkor az a borr teljesen kiforrt, akár garantálták az élesztők elpusztítását benne, akár nem.


Namost, tegyük fel, hogy a borban még vígan elvannak az élesztőgombák. Ha elfogy a cukrod, akkor a bor kiforrt, hiába vannak élő élesztők benne, nem tudnak mit csinálni. Ha te viszont elkezdesz cukrot adagolni hozzá, újra elkezd forrni a borod, mert újra aktívvá válnak. Magyarán a már teljesen kiforrt bort hozod te magad újra forrásba. Ezt szerintem aligha akarod.


A másik pedig, hogy ha 20 literhez adsz 1kg cukrot, akkor te konkrétan 50g/l cukorral támadod be a borodat. Ez azért nem kicsit sok, konkrétan, ha már nem tud tovább forrni, egy csontszáraz borból is édeset csinálsz ezzel a művelettel. Illetve édesítettet. Ezzel a panccsal csak azt éred el, hogy valami gejl mű izét gyártasz a borodból. Tök feleslegesen - lsd előbb.


Kérdezd meg, akitől kaptad, hogy lekénezte-e a bort. Ha nem, akkor adj a 20l-hez kb 600mg borként.


Egyébként a világon semmi bajod nem lesz attól, ha enyhén forrásban lévő bort iszol. Még a murcit is vígan lehet inni, akinek van hozzá gusztusa persze.

2015. dec. 7. 16:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim ***** válasza:

http://www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__bor-sor-rovidit..


B#szd már ki a lefolyóba az egészet végre...

2015. dec. 7. 18:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!