Mennyit szánnátok egy hosszan érlelt pálinkára?
A történet röviden a következő:
Van egy ismerősöm akinek kisebb pálinkagyűjteménye van.Ezek a nedűk nála általában gyümölcságyon hosszan érleltek.Egyszer egy 2 évig érlelttel kínált.Fantasztikus volt.Azt mondja, hogy többször újra szokta ágyazni a pálinkáit, hogy intenzívebb ízük legyen.A baráti körében elárvereztet pár palackkal.Amiket kínál: 2, 3, 5, 10 és 20 évig gyümölcságyon érlelt pálinkák, melyekben gondosan cserélte a gyümölcsöket.Mind fél literes.Nem tudom, hogy pontosan melyikeket szánja eladásra.Gondoltam egyet vennék karácsonyra, vagy valami különleges alkalomra.A kérdésem a következő: Ti mennyit szánnátok legfeljebb egy pálinkára a megemlített paraméterek mellet?Ti milyen ár mellett válnátok meg egy ilyen pálinkától?
Hogy mennyi gyümölccsel vagy hány évig ágyazták, az magában nem határozza meg az (élvezeti vagy pénzbeli) értékét; azt csak íz alapján lehet megmondani. Látatlanban én a húszévesért se adnék 6 ezernél többet (és lehet, hogy már azt is megbánnám), de ha igazán jó, akkor a fél literért reális lehetne akár 10e vagy valamivel több is (mondjuk ennyire jó ágyast még sose kóstoltam).
A gyümölcságy egyébként nem olyan, mint a hordós érlelés, hogy ki kell várni az éveket, hanem lényegében akármilyen intenzívet lehet csinálni egy éven belül is. Boltban is lehet kapni elég intenzív ágyaspálinkákat.
én boros vagyok, nem pálinkás, kicsit másak az árak.
de bort már 300 ft-tól lehet is kapni, pálinkát meg nem.
viszont hiába vagyok boros, abból sem veszem meg a 6-8 ezrest, viszont a 300 ft-ost sem.
pincészetben az igazi borok kb 1000 ft-tól kezdődnek, akkor a pálinka sem ér 10x ennyit.
az egy dolog, hogy ő foglalkozott vele, meg finom, de nem finom az 1 éves is? van valami extre oklevele arról, hogy díjnyertes pálinkája van? ért el valami versenyen előkelő helyezést, sok csillagot, Prémium minősítést, vagy bármit?
Ha nem, akkor ő is csak egy hobbi-főző, amiből több ezer van ebben az országban.
Nem tudom, hogy én öregszem, vagy tényleg ekkora divat lett most a pálinkafőzés, de körülöttem mindenkinem van sajátja, még annak is, akinek nincs gyümölcse. Vesz, és kifőzeti. Akinek van, egy kollégám, nagy kertje van, főzetett vagy 8-10 félét. Palackoztatja, készíttetett hozzá címkét, egész jól néz ki. Nem hiszem, hogy rosszabb, mint másé.
Amúgy meg ha 1 év helyett több évig érleled, nem hiszem, hogy jobban fogod érezni. Leszalad a torkodon, nincs idő ízlelgetni, nem kósotolgatod, mint a bort. Csak érzed az utóízét.
Egyszer egy sima háziba borítottunk egy fél csomag aszalt meggyet. Egy pár nap alatt megszínezte, azaz ázott is ki íz a meggyből. KÉtlen, hogy ha 1 hét helyett 300 hétig van benne gyümölcs, akkor 300x intenzívebb lesz.
Szóval egy szó mint száz, nekem 3000 ft-nál többet nem érne.
Akkor össze tudod hasonlítani más italokkal, nagyjából tudod, hogy mennyit érdemes adni érte. Arra viszont inkább ne számíts, hogy a többévesek lényegesen jobbak lesznek.
ma 20:31
Van igazad is, de:
1. Fogalmam sincs, mennyire tud jó lenni egy bor, rövideknél viszont 20e/liter fölött keződik a csúcskategória. Vagy kifizeted, vagy nem kapsz ilyet. Nem mondom, hogy egy házi ágyasra jellemző az ilyen minőség, de nem is kizárt. Pálinkából is lehet olyat csinálni, hogy megér 10 ezret egy fél liter, mert olcsóbban nem kapsz olyat (mondjuk ahhoz hordós érlelés se árt). 3000 Ft-ért elég nagy művészet szerezni egy fél liter tényleg jó pálinkát. Háznál nehezen találod meg, boltban meg csak selejtet kapsz ennyiért.
2. Igen, sok mindenki főz vagy cefréz otthon, és sok a selejt, de aki nagyon vágja, az világ csodáját is tud főzni. Most nem akarom részletezni, miért könnyebb otthon megalkotni a csúcspálinkát, mint magyar kereskedelmi keretek közt, de egyes „csak hobbifőzők” főznek olyanokat, hogy megver egy átlagos aranyérmes pálinkát.
3. Ha cserélgeti benne a gyümölcsöt, akkor intenzívebb lesz. Persze ehhez nem kell 20 év.
4. Nincs idő ízlelgetni? Mérnincs? Nekem van időm ízlelgetni minden töményet.
mondom, nem vagyok nagy pálinkás, de a pálinkát úgy iszod, hogy lehúzod és kész. nem forgatod a szádban, mint a bort.
én vidéken lakom, itt nem nehéz hozzájutni, ezért csodálkozom, h azt írod, nehéz megtalálni.
1500 körül van a fél liter szinte mindenhol.
a boltban pedig 2000 ft körül óriási a választék. ez lenne a legalja? a rossz minőség? keresek egy tescos újságot............
meg is van. Fütyülős, többféle, 0,5 l, 2649 ft.
ez tényleg a legrosszabb minőség? én úgy gondoltam, hogy ez minőségi, mert ennél azért vannak olcsóbbak, és ennek neve van.
Húzóra a rossz rövidet isszuk (illetve aki ahhoz szokott, az megszokásból a többit is). Persze meg lehet magyarázni, hogy nem rossz az, csak gyorsan kell inni...
Nem a pálinkához nehéz hozzájutni háznál, hanem a jó pálinkához. A házipálinkák legnagyobb része az ocsmánytól az ihatóig terjed; nem csoda, hogy azokat „lehúzod és kész”.
300-400 forintos borból is nagy választék van a boltokban, ez mégse jelenti azt, hogy jók. 5-6000/félliter alatt eleve nem kapsz értelmes bolti pálinkát, és ennyiért is könnyű rosszakat venni. (A nagy pálinkareneszánsz 10 éve alatt még nem alakult ki rendesen a piaca.)
A 2600 Ft-os Fütyülős nem pálinka, és nincs is ilyen ráírva. Az pedig már igenrég volt, mikor a nagy nevű italok automatikusan jók voltak.
A Fütyülős a legalja. Vagy majdnem. És bár úgy rémlik, régebben voltak tényleges pálinkái, mostanság csak likőrökkel, meg egyéb szeszesitaljaikkal találkozom, amik nem minősülnek pálinkának. Persze, van talán még ezalatt is sajnos, meg olcsóbb is, de ettől még a Fütyülős és a minőség csak az irónia-mérő műszer kiakasztásával tehető egy mondatba.
Azt meg abszolút nem értem, hogy egy pálinkát miért ne ízlelgethetnél a szádban, és miért kéne csak úgy húzóra lenyomni. Lehet én vagyok a hülye, de én nem így csinálom. Persze, nem is szájív helyett kell öblögetésre használni - de a bort sem.
Apropó bor, azt mondod, nem veszed meg a 6-8 ezreseket. A bor annyiban más talán a pálinkától, hogy lehet igen-igen jókat találni alacsonyabb árkategóriában is, de ha a 6-8 ezres, vagy felette lévő kategóriát elkerülöd, bizonyos élményeket soha nem fogsz tudni megtapasztalni. Soha nem fogod tudni, hogy miért is a Pinot noir a borok királynője, akármennyi Pinot noirt iszol olcsóbban. Soha nem fogod megtudni, milyen egy igazi Chardonnay, és mi a túróért is lett ez világfajta. De még akár a Sauvignon blanc igazi (és változatos!) arcait sem fogod soha megismerni. Amit olcsóbb kategóriákba iszol Pinot-t, vagy Sauvignon-t, egyszerűen nem alkalmas arra, hogy megértesse ezeket a fajtákat. És elképesztő borok készülnek belőlük.
De akár magyar vonulatban is így van. Nem igazán lehet megérteni a magyar bor nagyságát anélkül, hogy egy igazi jó 6 puttonyost kóstolunk, ami nem egy szocialista izé, a szekrény tetejéről, hanem egy Szepsy, Balassa, Demeter, Kikelet, Disznőkő, Királyudvar, vagy más, minőségi termelőtől származó nedű. Ezek azok a borok, amiket 35-40 ezer forintos literár alatt nem nagyon kapsz meg. És igen, megéri őket megfizetni, mert felejthetetlen élmények. Ezek azok a borok, amik a világszínvonalnak is a legtetejét jelentik, és amikre igazán büszkék lehetünk. De igazán a száraz furmintban rejtőző valódi potenciált is nehéz, ha nem lehetetlen megérteni, anélkül, hogy a 6 ezres kategória felé merészkedünk. És még sok minden mást.
Szóval igen, nagyszerű borok vannak olcsóbb kategóriában, de rengeteg dologról marad le az, aki nem merészkedik feljebb. Persze azt megértem, hogy ha nem tud, mert nincs miből, de ha van, akkor megéri, sőt, szükséges, ha valaki kíváéncsi arra, hogy mit tudnak a borok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!