Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » A Vodicka miben másabb a...

A Vodicka miben másabb a vodkától, vagy miféle lehet ez?

Figyelt kérdés
vettem a csévi likőrgyártól egy kommersz vodkát, itthon figyeltem meg hogy ez pontosan Csévi Vodicka silver szeszesital, és ami igazán meglepett az összetevői voltak: "víz, gabonaszesz és gyógynövénykivonat"...nofene ez meg mi, én nem keserűlikőrt vettem, miféle gyógynövénykivonat lehet ebben? felmentem most a honlapjukra, termékek közül Vodickát kettőt is találtam, de egyik sem az ami nekem van, azok huszonvalahány százalékosak, ez viszont 34. nem is vodka, mert az is van nekik külön, amire az is van ráírva, és az 37,5%os. szóval ezt most nem tudom hova tenni mi akar lenni :D
2015. nov. 6. 15:21
 1/5 anonim ***** válasza:
76%
Ízesített szeszesital, de nem vodka.
2015. nov. 6. 16:12
 2/5 Phoney ***** válasza:
100%

A vodka törvény szerint meghatározott tisztaságú finomszesz és víz keveréke, amiben legalább 37,5% alkoholnak kell lennie, és nem lehet ízesítőket keverni hozzá (pontosabban lehet, de akkor ízesített vodka lesz a neve.) A Vodicka szeszesital lényegében egy túlhígított ízesített vodka, amit a 34% miatt már csak szeszes ital néven lehet forgalmazni.

Az ilyen alsópolcos kommerszek összetétele ugyanis rendszeresen változik attól függően, hogy éppen milyen adók terhelik őket.

2011 előtt egységes jövedéki adó volt a szeszes italokra hektoliterfok alapján, ekkor a kommerszek 30-33%-osak voltak. A gyártók ennyit tartottak ideálisnak az üvegenkénti ár és a fogyasztói igények közti egyensúlyhoz.

2011-ben bejött a „kommszerszadó”, amit lényegében a „szeszes ital” néven forgalmazott italok után kellet pluszban fizetni. Ezt a kommerszek „ízesített vodkaként” kerülték meg (illetve a kommersz vodkák ezáltal szabályos vodkák lettek), ehhez viszont 37,5%-tal kellett őket palackozni. Amelyiket vizezték, azt viszont nagyon vizezték, hogy megérje a különadót: így születtek a huszonszázalékos szériák. Ez a 2X/37,5%-ös rendszer az, amit megtaláltál a honlapon.

Idén ezt az adót eltörölték, helyette jött a NETA: ezt sávosan kell fizetni bizonyos alkoholtartalmak után. 35%-tól keződik egy magasabb adósáv, így a kommerszek 34 fokosak lettek.

2015. nov. 6. 16:42
 3/5 A kérdező kommentje:
hú, durva hogy változik, én csak a 2011esről tudtam azt hiszem, igazából nem értem miért kell így több ágra bontani hogy a 37,5-ösök alatt is még két féle kategória van, holott a huszonvalahány százalékosak sem olcsóbbak sokkal mint a 34
2015. nov. 6. 16:53
 4/5 anonim ***** válasza:
A pálinkákra és a gyógynövény italokra alacsonyabb chipsadó vonatkozik mint minden más töményre, ezért az olcsó vodkákból (köztük Kalinka, Royal) herbal vodkák lettek.
2015. nov. 6. 17:27
 5/5 anonim válasza:
Kiegészítésként még annyit a gyógynövény kivonatokról, hogy az ilyen típusú italok 0,1%-ban tartalmazzák ezt az összetevőt, cél az minden gyártó esetén, hogy a köztudatban megszokott ízvilágot ne billentse másfelé, tehát ne legyen észrevehető - ízben - a termékben. Ha van gyógynövénykivonat benne, olcsóbb. A Csévi termékeknél pl. egy kis 0,04-es üveg esetén azonos alkoholtartalomnál bíró termékek esetén, pl. KÖRTE sz.i. gyógynövénnyel és KÖRTE sz.i. közt 20 Ft különbség van...
2015. nov. 12. 09:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!