Melyik az a whisky, amit még földi halandóként meg tudok venni, és tényleg finom, karakteres?
Ha édes whisky-t szereted akkor ajánlom a Mellow Corn-t. Kukorica whiskey, ezért lágy, édes, viszont vigyázz vele mert 50%-os! Bár egyesek szerint túl nyers...
Ha a füstöset pártolod, akkor esetleg egy JW Black, de sok jót hallottam a Grant's Select Reserv-ről is. Vagy kóstold meg a Glenfarclas 10 évest.
Viszont ha újdonságra és különlegességre vágysz, akkor semmiképpen se hagyd ki a MAGYAR!!! Békési Single Barrel-t! 8000 egy üveggel és limitált, csak 1505 üveggel készült! Ha még kapható akkor mindenképpen kóstold meg! Íze édes, diós, fás. Egyértelmű a dió jelenléte, mintha diófahordóban érlelték volna. Nagyon finom!
A Mellow Corn nemcsak nyers, hanem semmitse tud a 7-8000 forintjáért. Az USÁ-ban eredetileg feleennyibe kerül, annyiért egyébként nagyon jó whisky, nekem is tetszett, de ennyirét nem érdemes, és karakteresnek se igazán mondanám. (Fehér Jim Beam minusz rozs, minusz égetthordó = Mellow Corn)
A Békési 12 tényleg nagyon jó vétel (legalábbis a 001-es hordó jó volt, ha nem zavar, hogy színtiszta aszúíze van, és nem ismerhető fel, hogy ez whisky).
10 alatt nagyon jó még a Bushmills Malt 10, a Buffalo Trace, nem rossz a JW Black sem (csak ez a mai 9 ezer már egy kicsit sok érte). Single malt scotch-ból pedig gyakorlatilag bármelyiket megveheted, amin van kormegjelölés, mondjuk a Tomatin 12 évest.
Kellemes kis gondolatok :)
Mi a véleményetek az ízesítettekről? Pl.: Jack Daniel's Tennessee Honey.
Még esetleg ,ha van tapasztalat The Famous Grouse, illetve a Gentleman Jack-el, azt szívesen fogadom :)
(A Grouse igazából csak azért érdekel, mert rengeteget reklámozzák, persze tudom hogy ami igazán jó, azt nem is kell reklámozni..de kíváncsi vagyok.)
Amiket „ízesített whiskyként” népszerűsítenek, azok többsége whiskyből készült likőr, csak a marketing mellőzi likőr megnevezést. (Ennyi erővel a Bailey's is ízesített whisky.) Amúgy többnyire kellemes likőrök szoktak lenni, elég jól követik a mai ízlést.
Az alap Famous Grouse ugyanaz a színvonal, mint bármelyik divatosabb olcsó blended scotch, a könnyedebb fajtából (mint a Grant's, Teacher's, Label5, stb.). Sajnos a jó italnak is kell a reklám (különben senki nem próbálja ki...), de a Grouse teljesen átlagos.
A Gentleman Jack a Jack Daniel's még lágyabb (és még ízetlenebb) változata. A Jack Daniel's azokat célozza, akik nem igazán akarnak karakteres ízeket.
Ha a 4-5 ezres árkategóriában akarsz kimagaslót, akkor Islay Mist Deluxe blended scotch vagy Evan Williams 7 éves bourbon, de ezeket már nem könnyű megtalálni.
Ez pontosan így van. Mindenkinek más ízvilág tetszik, én pl bourbon párti vagyok, nem szeretem a füstös skótokat, de van aki az amcsit veti meg és isteníti a füstöt. Mi csak ajánlani tudunk a saját ízlésünk alapján, holott lehet hogy neked egyik sem fog igazán tetszeni.
Ha BP környékén laksz akkor érdemes lenne ellátogatnod a whiskynet által gyakran rendezett whisky-kóstolókra, ott jópár italt meg tudsz kóstolni (bár azon az áron már lehetne venni egy üveg kezdőkategóriás whisky-t és többnyire azonos típusú italokat kóstoltatnak, mint pl csak erősen füstös, vagy csak bourbon, stb...)
Mindenesetre jó kóstolgatást :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!