Milyen uzletbe menjek, ja evjarat szerint valsztanek bort (1978)?
Nekem egy őszinte ötletem van: kerüld az ilyen korú, vagy akár fele ilyen idős borokat, ha csak nem egy 6 puttonyos aszúról vagy egy aszúesszenciáról/esszenciáról beszélünk. Legalábbis, ha meg szeretnéd inni, vagy inni vennéd valakinek. Főleg, ha magyar vörösekről beszélünk. Abban az időben a borok 99%-a iparilag termelt akármi volt, amik nem épp a hosszú életről voltak híresek, ráadásul gyenge minőségű dugóval zártak, ami az amúgy sem túl hosszú potenciális élettartamot méginkább legcsökkentették. Na nem mintha bármelyik mai magyar vörösbor, bármilyen modern palackzárással képes lenne 37 évet életben maradni.
Sajnos sokak fejében az a tévkép él, hogy minél öregebb a bor, annál jobb. Ez borfajtától függően vagy egyáltalán nem igaz, vagy korlátozottan, pár évig (vagy a fent említett, rendkívül magas cukortartalmú borok esetében akár egy másfél évtizedet) képesek fejlődni, de utána leszállóágba fognak kerülni.
Ha nagyon sok pénzed van, egy-két Bordeaux-i nagyágyú még életben lehet abból az évből. Persze az is lutri, na meg itthon aligha fogsz találni ilyesmit, és igencsak mélyen zsebbenyúlós buli.
Ha ehhez az évhez valamiféle érzelmek fűződnek, és jól esne egy olyan bort tudnod a polcon/pincében/akárhol, aminek a címkéjén az 1978-as évszám van, az persze más.
A Colour Wineworldben van két '78-as bor, igaz, mindkettő fehér:
(Az egyik egy 6 puttonyos aszú, lehet, hogy iható is maradt - bár nem lehet biztosra venni.)
Vöröset nem tudok fejből sajnos, hogy merre találhatnál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!