Borozáshoz milyen nassolni valót tálaljak a sajton kívül?
Borkóstolót szervezünk a barátainkkal, 14-en jönnek vendégek mihozzánk.
Kísérőnek lesznek sajtok, de 3-an laktózérzékenyek, nem esznek semmilyen tejterméket, sajtot sem és 2-en vegánok, ők tejterméket és tojást tartalmazót sem fogyasztanak.
Szóval elsősorban laktózérzékenyekhez és vegánokhoz szólna a kérdés: Mit ajánlanátok? Mit szoktatok nassolni? Milyen ropogtatni való illik borozós, beszélgetős estéhez?
alma
zsíros kenyér lilahagymával
Tejes kifli teljesen semlegesíti a száj érzékszerveit. Persze a zsíros és erős én fűszerezett (hagymás) kajak is jól esnek, de letolják az ízletest.
De például kékfrankosnak pont érdekes extra ízeket tud nyújtani a lilahagyma.
Sörkorcsolyák is jók, de nem a kóstolálhoz, hanem a buli részéhez.
Adott borhoz illő ételeket is lehet keresni.
Almát meg diót is szoktak a borkóstolóknál alkalmazni És azt a vegán barátaid is meg ehetik. A dió egy részét meg is piríthatod.Az almákat meglocsolhatod citrommal akkor nem barnul meg. De az alma szirom is jó.És hogy legyen valami fűszeresebb is: sütőtökmagok – minél nagyobbak, annál jobb
1-2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál curry fűszerkeverék
1 teáskanál só
A sütőtök magjaiból ízletes téli csemegét készíthetünk, a fűszerezést a család ízléséhez igazíthatjuk.
A magokat lemossuk, megszárítjuk, összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel, majd tepsibe terítve, 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt megpirítjuk. 10-12 percenként átkeverjük, hogy egyenletesen süljenek. Fogyasztás előtt hagyjuk teljesen kihűlni.
Tipp: a recepthez felhasználhatjuk a töklámpáshoz kivájt tök magjait is.
Ezeket vegánok is fogyaszthatják.
Ha a bor a lényeg, és valóban a borokat szeretnétek megismerni, akkor sajtot semmiképpen nem. (Sem lilahagymás zsíroskenyeret, sem semmi nagyon karakteres ízű dolgot.) Igazából, ha tényleg a borkóstolás a cél, akkor semlegesebb ízű pékárukon kívül mást nem nagyon ajánlanék. Esetleg semlegesebb szendvicsek, uborkával mondjuk.
Ja igen, és még egyszer ismétlem: sajtot semmiképpen sem! Tök jó a sajt és a bor együtt, tipikus párosítás, és fantasztikusan jó dolgokat lehet összehozni belőlük, ha az együttes gasztronómiai értékre vagytok kíváncsiak. Ha viszont valaki magára a konkrét borra kíváncsi, akkor a sajt maximálisan kerülendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!