Cefrézési hiba okozhat metanolos pálinkát?
Ha magam cefrézem a gyümölcsöt, akkor okozhatok olyan hibát, ami miatt metanolos lesz a pálinka és ez esetleg kifőzetéskor (bérfőzdében) nem derül ki, nem jön ki belőle?
Köszönöm!
Az „előpárlattal elvehető metanol” csak egy áltudományos baromság, ami a metanol forráspontján alapszik, csakhogy az anyagok forráspontja a TISZTA állapotukra vonatkozik, oldatokban nem érvényesül. A metanol egy része gyakran elvehető az előpárlattal (a főző felépítésétől függően), de ha egy cefrének veszélyes metanoltartalma van, akkor a pálinkának is az lesz.
Minden cefrében (és ezáltal pálinkában is) van metanol, a mennyisége elsősorban a cefrézés szakszerűségén múlik. De akármilyen rossz is egy pálinka, akkor sem lesz súlyosan mérgező, a hirtelen vakulásos eseteket a hozzápancsolt metanol szokta okozni.
Na tanultam valamit. :)
És mi a helyzet a házilag barkácsolt főzőkkel? Mostanában sok helyen láttam, ott van veszélye hogy esetleg sok a methanol? Vagy aki tudja mit csinál az meg tudjaa ezekkel rendesen csinálni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!