Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Legális itthon az igazi abszint?

Legális itthon az igazi abszint?

Figyelt kérdés
Csomó helyen azt írják, hogy az igazi abszint hallucinogén és be van tiltva. Szerintetek itthon lehet kapni valahol rendeset, ami üt?
2015. jún. 28. 22:58
1 2 3
 11/22 Phoney ***** válasza:
95%

Visszeres Törpicsek:


A hamisítávnyokból nem a fehér üröm hiányzik, hanem minden más. A magyar címkén gyakran megjelenik a fekete üröm, de nincs olyan európai márka, ami a gyári címkéje szerint fekete ürmöt tartalmazna.


A „suisse abszint” a századfordulós csúcskategóriát jelenti, ma is készülnek ennek megfelelő abszintok, pl. az Émile Pernot és a Jade Liqeurs abszintjai. Dr. Jekyll? Nem szabad elhinni mindent a neten, az egy abszintnak nem egeészen nevezhető, épp csak iható márka ( [link] ). Hogy a régi abszinthoz a mai „fine” van a legközelebb, az csak egy tudatlan bulvárteória. Nagyon kevés olyan abszint van forgalomban, ami megfelelne a régi fine-nak – a legtöbb mai márka vagy hamisítvány, vagy suisse.


Az igaz, hogy 100 éve sok vegyszeres hamisítvány volt, de az igazán kifelejtett bűnös a századforduló össznépi alkoholizmusa, ami mellett elég nehéz volt eldönteni, hogy a napi átlag 1 üveg (!) tömény alkohol, vagy annak egyéb összetevői verték tönkre az átlag franciát.

2015. jún. 29. 01:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/22 anonim ***** válasza:
32%

Abszint vásárlásnál elsősorban a fehér ürmöt kerestem a címkén mindig. Ha az nincs, az egész nem ér kalap szamócát se (annak köszönhető a kreativitásnövelő hatás). Ha nem látom az üvegen, sem pedig az angol megfelelőjét (wormwood a fehér üröm, mugwort a fekete üröm), akkor kénytelen vagyok a fordítógépekre hagyatkozni, mert csehül pl. nem értek. Ezt nem tudtam korábban hogy a cseh abszint szar, de mivel francia italról van szó, mikor kintvoltunk Franciába, szétnéztem minden italboltban. Sehol nem árultak abszintot, meg is lepődtem.


Az abszintról a Gothic.hu-ról szedtem össze az infókat, és a legtöbb ott írt dolog igaz, onnan tudtam meg hogy a "Suisse" típusú abszint a legjobb, a "Fine" pedig a második legjobb, valamint hogy Suisse-t már nem gyártanak, egyértelműen a Fine maradt választási lehetőségként. A legjobb az lenne ha tudnánk itthon készíteni,csak hát hiányzik csomó minden hozzá, a fehér üröm, az ánizs, ráadásul az eredeti receptet nem is ismerjük (pince az volna hozzá).

De ha már itt tartunk, eredeti Suisse abszintot honnan lehet szermányolni? Me' hogy idehaza nem gyártanak, az fix, neten vásárolni meg nem tudok (nincs bankszámlám).


Megnéztem a Dr. Jekyll abszint értékelését, hátha rosszul emlékeztem. Nem, ez 4 az 5-ből.

(vásárlói értékelés, nem gyártói)


[link]


Szerintem nincs vele gond, bár az is igaz,hogyha nem végzek olyan feladatot amihez szükség van rá, akkor évente összesen kétszer iszok belőle: A születésnapomon és december 31-én. Ha pedig szükség van rá, mert olyasmin ügyködök, akkor se iszok többet napi 2 pohárkánál. Amikor már "hat",akkor nincs is szükség többre :DDDDDDDDD hehehe


Én azt olvastam, a lassan magához térő francia bortermelésnek is útjában volt a tömegesen előállított abszint, illetve volt valami vérkretén idióta, aki abszintivás után kiirtotta az egész családját, és emiatt tiltották be hivatalosan az italt. A cikk mondjuk arra is kitért, hogy az abszintmalmok valójában soha nem álltak le.

2015. jún. 29. 01:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/22 Phoney ***** válasza:
100%

Visszeres Törpicsek:


Hellyel-közzel az összes itthon kapható abszintról és utánzatról tudok, de egy olyan márkáról sem, amiben nincs fehérüröm-kivonat, kb. ez az egyetlen közös jellemzőjük. Na meg az, hogy az a kis magyar címke „egy kalap szamócát se” ér, mert szó szerint hasraütésből (!) írják rá az összetevőket, gyakran még akkor is, ha csak le kéne fordítani az eredetiről. (A Vieux Carré-re pl. simán ráírták a cukrot meg kétféle ételfestéket, miközben egyik sincs benne... az első itthon megjelent minőségi abszintra pedig kimásolták a Wikipédiáról az abszint összetevőit...)


A gothic.hu írása nem valami jó, hosszabban lehetne írni a tévedéseiről, mint maga az írás. (Helyette érdemesebb innen tájékozódni: [link] ) A suisse, fine, stb. kategóriákat száz éve használták, a mai abszintokat csak tapasztalat és találgatás szintjén lehet ezekbe úgy-ahogy besorolni. Ordinaire-t nem is gyártanak, és fine is elég kevés van. A Jekyll pl. az A. des essences kategóriába tartozna, de szigorúan véve nem is abszint, mert cukrozott (azaz likőr). A fine egyébként a 3. kategória volt, az „extra fine” után.


Ha 100%-ban lepárlással készült, minőségi abszintot szeretnél, akkor itthon ilyen a Duplais Verta, a Kübler, a Francois Guy és a Vieux Carré. (Mondjuk ezek közül csak az utolsóért érdemes kifizetni az itthoni árát, mert a többit csak egy helyen lehet kapni, ott pedig elég viccesen árazzák őket.)


A régi receptek megvannak a századfordulós szeszfőző kézikönyvekben (pl. Fritsch vagy Duplais, online elérhetők angol fordításban is), de egy „suisse” színvonalú abszinthoz olyan minőségű fűszerek kellenek, amit max. ánizsból és édesköményből tudsz beszerezni, hacsak nem ültetsz magadnak (de még fajtán belül sem mindegy, hogy pontosan mit).


Abszintnál a felhasználói értékelések olyanok, hogy nincs az a márka, amit valahol valaki ne talált volna jónak, és ez a legutolsó kommersz vacakra is vonatkozik. Amíg az ember nem tudja, mit várjon egy italfajtától (pl. mert sose kóstolt értelmes abszintot), addig hajlamos úgy hozzáállni, hogy „ilyennek kell szeretni”. A Jekyll kimondottan iható, úgyhogy 4-5 csillagokat osztogat rá mindenki, aki nem ivott még jobbat. Márpedig nagyon kevesen ismernek a Jekyllnél jobbakat, sőt, a többi ánizsos italfajtából sem könnyű minőségit beszerezni (kivéve a török rakit).


A bortermelésnek egyébként akkoriban minden égetett szesz az útjában volt, mert a filoxéra okozta több évtizedes kiesés miatt mindenki átszokott a szeszre, és úgy kellett államilag támogatni, hogy legalább a szeszfőzdék felvásárolják azt a sok bort, amit nem lehetett eladni. Az abszint úgy jött a képbe, hogy azt volt a legkönnyebb besározni, de egyébként betiltásra javasoltak minden más fűszerezett italt is, csak a politika nem volt rá hajlandó. Amikor Jean Lanfray kiirtotta a családját, már 50 éve tartott a (tudományosan parttalan) vita az abszint körül, és addigra több olyan országban is betiltották, ahol igazából a szesztilalom volt a cél.

2015. jún. 29. 11:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/22 anonim ***** válasza:
74%

Értem, akkor az itthoniakban is van fehér üröm :) az első üveg abszintom Csehországból szereztem, a másodikat Belgiumból, a harmadik meg ez a Dr. Jekyll. Mivel egy üveg évekig elég, ritkán szoktam vásárolni, ezért engedhetem meg magamnak hogy sok pénzt költsek rá :)


Felírtam a 100%-os jónevű abszintokat, na maj' beszerzek egy üveggel, kíváncsi leszek hogy milyen. Már csak azt áruld el, ezt itthon melyik városban lehet megvenni, és melyik boltban. Bánom is én, ha sokba kerül, nekem az a lényeg hogy működjön :)


Az ültetés megoldható lenne, az nem gond, itt hatalmas a vetőterület, de remélem fajnemesítéssel meg ilyenekkel nem kell vesződni. Nem tudom még milyen fűszernövények kellenének az abszinthoz, de ha idehaza honosak, akkor nem lehetetlen az abszint készítése. Ha be tudnánk szerezni az összes hozzávalót, lehetségessé válna az abszint készítése.

2015. jún. 29. 14:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/22 anonim ***** válasza:
93%

Visszeres Törpicsek inkább szívjál füvet, ha annyira növelni akarod a kreativitásodat.

A tujonnak egyedül olyan hatása van alkohollal együtt, hogy úgy vagy részeg, hogy közben nem jelentkeznek a testi tűnnetek, de aztán a végén az egész egyszerre rádzúdul, és nagyon részeg leszel.

Az abszint ivás lényege, nem mássabb, mint más alkoholos ital élvezete.

Otthon is tudsz normálisan fehérürmözött italt készíteni, veszel egy üveg 80 %-os kommerszt, megágyazod fehérürömmel, bármelyik gyógynövényboltban kapsz, és hagyod érni, aztán leszűröd. Az élvezeti értéke, nem biztos, hogy jobb lesz.

2015. jún. 29. 15:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/22 Phoney ***** válasza:
100%

A 4 abszintból, amit említettem, az első 3 a WhiskyNetnél kapható (Pesten van üzletük is), a Vieux Carré-t pedig több magyar webshopban is megtalálod, ha Google-ben rákeresel. Ezek egy részénél a megrendelt italt át lehet venni személyesen (pl. Budapesten vagy Miskolcon), illetve rendelheted utánvéttel is, szóval nem kell bankkártya.


A fűszerek beszerzésével és ültetésével én nem bajkódnék a helyedben, mert ahhoz nagyon sokat kéne kísérletezned, hogy csúcsminőségű abszintot párolj le (ami egyébként bejelentett lepárlóval is illegális, mert csak tiszta pálinkát vagy borpárlatot szabad rajta főzni). Ha nagyon ez a vágyad, akkor elég jó receptek léteznek gyógynövénybolti hozzávalókhoz is. Az alap hozzávalók egyébként fehér üröm, ánizs, római édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce – nem római könény!), izsóp, római üröm (Artemisia pontica – ezt elvileg nem lehet itthon kapni). Az ürmökből és izsópból virágos hajtás kell, ánizsból és édesköményből pedig a termés.


Ami a „hatást” illet, borzasztóan irreális, hogy 2 pohár Jekylltől kreatívabb lennél, mint mondjuk 2 pohár ouzótól, szóval ez placebo lesz. Idegállapottól függően nekem is tűnt úgy néha, hogy 3-4 pohár abszint után még meglepően éber vagyok, de ilyesmi idegállapottól függően megtörténik más italnál is, csak azoknál nem vár az ember különleges hatást, és így nem veszi észre. Ha van is konkrét eltérés a hatásban, akkor is jelentéktelenebb annál, mintha mondjuk két pohár akármi mellé megiszol egy energiaitalt. 15:22-nek igaza van, ha mindenképp a „hatásra” utazol, legalább 70%-os szeszbe áztass gyógynövénybolti fehér ürmöt néhány napig. Ocsmányul keserű lesz, de olcsó.

2015. jún. 29. 20:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/22 anonim ***** válasza:

Drogokat inkább hanyagolom, sokkal károsabb és mellesleg függőséget is okoz. Egy évben 5-6 pohár abszinttal nem lesz gond. A fehér ürömmel "megágyazott" szesz meg "valahogy nem ugyanaz" szerintem. Pont hogy nem berúgni akarok, hanem ugyanúgy ahogy a régi nagy abszintivók, egy kis plusz fantázia-doppingként használnám. Pontosan ezért kezdtem el abszintozni, és nem is iszok más alkoholt, mert nem ismerek másikat ami ugyanúgy hatna mint az abszint.


Szóval akkor az eredeti,csúcsminőségű abszintot nem gyártják már. Ezért gondoltam, hogy tán jó ötlet lenne csak itthoni fogyasztásra termelni egy keveset. A hozzávalókat tényleg nem lenne egyszerű beszerezni, de ha már megvannak, lehetőség lenne készíteni abszintot. Ha külföldre kell menni pár növényért, akkor külföldre mennék és hoznék :)

Persze ha kapni tényleg hatékony abszintot, akkor nem próbálnék készíteni, hanem azt fogyasztanám :)

2015. jún. 29. 22:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/22 anonim ***** válasza:

Visszeres Törpicsek elég téveszmékben élsz. Egyrészt az alkohol is drog. És már mint volt említve, felesleges a te esetedben drága abszintra költeni, mivel csak beképzeled a hatást, amire az alkohol még rá is erősít.

A füvet meg azért említettem, mert más kérdésnél, össze-vissza hablatyoltál róla, és nolám, itt meg mindenféle pozítiv dolgot soroltál fel egy elég súlyos problémákat okozható anyag mellett. Úgy, ahogy te alkoholt fogyasztól, teljesen probléma mentesen, más szert is lehet úgyan úgy fogyasztani.

2015. jún. 29. 22:45
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/22 anonim ***** válasza:
34%

Ahaaa szóval te voltál az aki feltette a kérdést, miért nem legalizálják a füvet! Na így már minden világos...

Az "össze-vissza hablatyolást" jópár mondatban megindokoltam, hogy miért nem működhet ez a gyakorlatban, kíváncsian várom azóta is rájuk az érdemi cáfolatot. Azt meg nézd el nekem, hogy az évtizedek óta ezzel foglalkozó orvosoknak és addiktológusoknak jobban hiszek mint neked.

Az alkohol nem drog. Az alkolol egy vegyületcsoport összefoglaló kémiai neve, amelynek mellesleg van ötszázezer másik felhasználási területe is, míg a narkók közül ezt maximum az orvosilag törzskönyvezett gyógyszerekről lehet elmondani.

Talán pont ezért szeretnék drága abszintra költeni, mert egyrészt megengedhetem magamnak, másrészt bazinagy különbség van a minőségi ital és az ablakmosóval felhígított féldecis kiszerelésű "ízű szeszesital" közt, harmadrészt aki nem vedeli literszám a piát, annak érezhetően más az ha csúcsminőségű abszintot iszik, vagy színezett alkoholos lóhugyot. Ennyi erővel minek minőségi sör, bor, koktél, likőr, igyon mindenki sósborszeszt, elvégre alkohol az alkohol, nem?

2015. jún. 29. 23:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/22 anonim ***** válasza:
Nem én tettem fel a kérdést. A hétköznapi nyelven hívott alkohol, tehát etil-alkohol, pedig a világ egyik legveszélyesebb drogja, tehát pszichoaktív szere, már azzal komoly probléma van, hogy ezt nem tudod belátni. De mindegy, akit nem lehet meggyőzni, azt felesleges győzködni. Úgy, ahogy az alkoholfogyasztás sem fekete-fehér, úgy más szer fogyasztása sem az.
2015. jún. 29. 23:40
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!