Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mit jelentenek ez a mondatok...

Mr.The Colonel kérdése:

Mit jelentenek ez a mondatok a whiskey főzés esetében? (Alul)

Figyelt kérdés

"Másnap alaposan felkeverjük, majd a harmadik napon feltesszük a kotyogót."

Nyáron szeretnék megpróbálkozni moonshine-t főzni, és mindegyik receptben találkoztam ezzel.

Továbbá ez a mondat is érdekelne:

A fözés úgy történik mint a többi whiskey-nél, ( Brandy-módszer ).

A 0.5 dl rézeleje után 0.40-0.55 liter fejét veszünk el és 60%-nál átváltunk a farkára. Így 4.0-4.1 L 40%-os fehér whiskey-re számíthatunk.

.

A réz eleje világos, az elején távozik a nem kívánatos metanol. De mit jelent az, hogy "fejét vesszük", és hogy a "farkára váltunk"? :-)

Köszönöm!

2015. jún. 26. 23:56
 1/6 anonim ***** válasza:
Lehet túl sok volt a kóstolóból vagy egy művésszel van dolgod, aki megszemélyesítést alkalmaz :D
2015. jún. 27. 00:11
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem tudom a főző úr milyen állapotában véste le ezeket a gondolatokat, de én végzem az utolsó vizsgámmal, és kezdem készíteni életem első whiskey-jét. :D Ezért lenne jó tudni.:D
2015. jún. 27. 00:15
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

vigyázz a mentanol alkoholával!

Mert azt ha megiszod... megvakulsz!

2015. jún. 27. 01:27
 4/6 Phoney ***** válasza:

Feje = előpárlat

Farka = utópárlat.

Nem a metanol miatt választunk el, hanem az ízek miatt. A

sörtől se vakulunk meg, pedig azt lepárlás nélkül megisszuk úgy, ahogy van...

2015. jún. 27. 07:24
 5/6 anonim ***** válasza:
Azért óvatosan a metanollal 60 fokon az forr , csak utána jön az etanol 78 fok környékétől. Az elején mindig figyeld ezt ! Ezért kell rézüstben csinálni, mert a metanol a réz miatt kékes színűvé változik, illetve erős acetonos szaga van. Mérgező ! Ellenben tűzgyújtásra kiváló.
2016. aug. 23. 16:40
 6/6 Phoney ***** válasza:

ma 16:40

Azért óvatosan a fizikával... A forráspont a tiszta anyagokra vonatkozik, nem az oldatokra. Ha egy kierjedt cefrét forralni kezdesz, akkor 90 fok környékéig nem csinál semmit, fölötte pedig forrni kezd és egyszerre jön minden, csak épp eltérő arányban, elsősorban illékonyság szerint.

Ha így szét lehetne választani a cefre komponenseit forráspont szerint, akkor az első főzésből rögtön 96%-os alszesz jönne, és a víz csak utána.

A metanolnak semmi köze nincsen se a kék színhez, se az acetonos szaghoz. Nem lehet érezni, nem lehet látni, és nem lehet házilag kimutatni.

2016. aug. 23. 16:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!