A rendszerváltás előtti időkben milyen sörök voltak a kőbányai világosan kívül?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kezdhetném messzebbről is, de most csak 1960-tól, először az ölcsó sörökkel: Ezek az alulfermentált ászoksörök.
A 60-as években a legjobbnak a 'Soproni Ászok' sört tartották, a kőbányai Világos és a pécsi 'Szalon' pariban voltak, Ferencvárosban a kőbányait, délnyugaton a Szalon sört favorizálták. Én Pécsett voltam akkoriban diák, bejártam a Sörgyárba kulizni, nekem egy árnyalattal a pécsi jobban ízlett. Volt akkoriban egy kőbányai készítmény, a 'Családi'. Ezt másfél literes csatos üvegben árulták, 4,5% alkoholtartalommal, ez ugyanaz volt, mint amit a gyárban a dolgozóknak kimértek, a "tiketes" sör. Bár azt csak 1 L-es csatosban adták. Ez is ászoksör volt, de nem ugyanaz, mint a Világos. Sokak szerint jobb volt, de más fermentálóanyaggal készült.
Minőségben ezektől elmaradt a kanizsai Balatoni Világos, ettől masszív gyomorégést lehetett kapni.
Borsodiról (Böcsi) ezidőből nem tudok nyilatkozni, mert a Dunántúlon akkoriban ilyen nem volt forgalomban.
Ezek a 3 Ft/0,5 L-es sörök voltak.
Kissé drágábban 4 Ft valamennyiért adták a Kinizsi-t ezt én speciel nem szerettem, mert édes volt. Ugyanazok a baldoverek iszták, akik az édes pezsgőt, (aztán nyávogtak a macskajajtól). Aztán volt a 4,50 és 6.0 Ft közt árult Rocky Cellar! Ez ABBAN AZ IDŐBEN finom volt, mert 7,2 gramm/L szénsavat tartalmazott, a mostani kb 3-al szemben. Az úgy volt jó!
Azután volt két magyar csúcssör, a Sirály, és a Zsiráf!
Ezek 7,5 L-es, parafa dugóval lezárt palackokban kerültek forgalomba. Kőbányán gyártották őket; szállodákban, jobb éttermekben, meg a káderdűlők környéki boltokban lehetett kapni. Még jól lehűtve is (csak 8 C°-ig szabad sört lehűteni!!) durranr és füstölt, ha kihúzták a dugóját... Az íze pompás volt. Érezni lehetett a speciálisan pörkölt maláta és a minőségi komló ropogós ízét, valami fantasztikus harmóniában. Meg kell említeni a kőbányai barnasört. Ez mai napig minőség. Volt egy alkohol-szegény változata, a Nektár. Ha jól emlékszem, max. 2% volt az alkohol tartalma, "szoptatós-sörnek is hívták, mert a kismamáknak ajánlották az orvosok, de gyerekek is ihatták és melegüzemekben sokszor ez volt a védőital.
Erősen malátaízű volt, jól lehűtve nagyon itatta magát.
1968 után valami törés állt be a magyar gazdaságban, ettől kezdve folyamatosan romlott mindennek a minősége, ez a söriparra is "rányomta a bályegét". 1970-ben "korszerűsítették" a kőbányai sörgyárat. Ugyanis addig a gyárnak saját kútjai és erőműve volt, ez 110 V egyenáramot állított elő; ami nem volt szabványos.
A bajok itt kezdődtek igazán. Lekapcsolták az áramot, a klímakamra hetekig áram nélkül maradt, a túltenyésztett és kényes fermentálóanyag törzsek elpusztultak. Malőr..
Ahelyett, hogy Sopronból, vagy Pécsről hoztak volna (hiszen egy Tröszt voltak), vettek valahonnan külföldről. Én az NDK gotai sörgyárra gyanakszom, azoknak volt az a savanykás ízt adó, mutálódott sörélesztőjük, amitől a Gothauer az NDK egyetlen vacak söre volt. Na, úgy néz ki, ezt megvették nekünk a szakértő elvtársak. Ez még nem volt elég, ezután kezdtek el újítani az ÜB, meg a párttitkár, nem kell annyi drága maláta, jó lesz oda a krumlihéj, meg a honvédség MZ (mozgósítási zárolt) anyagából kikerülő szárazkenyér; valahogy így esett, hogy a 70-es évekre kialakult a borzalmas, ihatatlan Kőbányai 'LÓNYÁL".
Na persze, voltak akik megitták. Ezek azt is megitták volna, ami a kutyán keresztülfolyt... Így sikerült a Balatoni homályost is alulmúlni; és lett az olcsó alkoholisták kedvenc söre.
—— KÜLFÖLD:
Akkor is kapható volt külföldi sör. SŐT! Még nem itt palackozták / dobozolták őket, ezért rendesen megvolt bennük a CO2, a palackokból nem előszottyasztott lé plattyant ki a poharakba. (SAJNOS, A FIATAL KOROSZTÁLY NEM TUDJA, HOGY A SÖR MINŐSÉGÉNEK FONTOS ÖSSZETEVŐJE A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ SZÉNSAV. Ez 7-7,4 gr/L).
A csúcssör a RADEBERGER volt. Ez 7-7,50 Ft áron volt kapható. Hasonló volt a cseh Budejovicei, és a Pilsner Urkquel (leánynevén: Prazdroj) sör.
Még mindig minőségi a Velkopopovicky Kozel és a Zlaty Bazant. A prágai Staropramen nekem nem jött annyira be.
Meg kell említeni a korabeli 'eredeti' dán TUBORG-ot, az itteni "licenc" Tuborg a nyomába se... Én az ő helyükben megvonnám a licenszjogot, de hát van az a pénz, ugye... Az osztrák Goldfassl ettől elmarad. Savanykás ízével már-már a sauerbier kategória. A svábok szeretik, én csak "önvédelemből" ittam, ha nem volt más (pl. a Balcsinál), mert kanizsait nem.
(MEGJ.: Ma már más a helyzet! A délafrikai tulaj gatyábarázta, aztán eladta Kanizsát).
Persze, voltak még NDK-s (pl.: Berliner, stb) sörök, és más, "szórvány" sörök, amik valami árúkapcsolás révén keveredtek ide. Ilyen volt pl. a méretes palackban lévő leningrádi sör, ami meglepően kulturált, szakszerű készítmény volt, egy időben kapni lehetett pár hónapig,
A 70-es évek vége felé megjelentek az angol, ír és ausztrál sörök is, de ezek inkább kuriózum számba mentek. Ugyanakkor jelent meg a mexikói Coroníta cerveza, egy propilén-glikollal stabilizált kukorica sör, akkor még nem olyan elvetemült áron. Szerintem ezt ma sznobságból,vagy kíváncsiságból, de mindenképp hozzá-nem-értésből vásárolják, mert az ár/érték aránya felháborítóan rossz.
Na, egyelőre ennyi...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Volt egy sör, nevére nem emlékszem. Jugoszláv import volt, címkéjén többnyelvű felírat. Magyar is. Ára az importnak megfelelően magasabb.
Kóstolgatom, kóstolgatom. Jó, de valami mégsem stimmel.
Nézegetem a magyar feliratokat. Gyártó, palackozó, szavatosság stb.
Egy dolgot felejtettek el fordítani.
Bezalkoholnu pivo - alkoholmentes sör
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!