Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Miért drágábbak a több éves...

Miért drágábbak a több éves italok?

Figyelt kérdés

Miben másak a régebbi italok, miért számít a "koruk"?

Milyen italt érdemes eltenni és miben legjobb tárolni?



2015. ápr. 28. 20:00
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Helyesen fogalmazva az érlelt italok a drágábbak, azért mert egyszerűen jobb az ízűk, karaktersebbek.

Palackban érlelni, csak bort esetleg növényi likőrt szokás, netalán abszintot, de csak is megfelelő körülmények között és megfelelő italt.

2015. ápr. 28. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 Phoney ***** válasza:

A hordóban érlelt italok azért, mert ez javít rajtuk és mert pénzbe kerül a gyártónak: ha valaki pl. 5 éves whiskyt gyárt, akkor a lefőzött whiskyből mindig csak 5 év múlva lát pénzt, ráadásul 5 év termését kell belőle egyszerre tárolnia (az ideit, a tavalyit, a tavalyelőttit ... az 5 évvel ezelőttit). Persze a hordós érlelés költsége és hatásai egyaránt változóak. Attól, hogy az egyik whisky (rum, brandy, stb.) hosszabb érlelésű a másiknál, még nem lesz automatikusan jobb is.



A lepalackozva X évig tartogatott italok többletértéke viszont nem sokkal több, mint a nagyapa régi italaira bukkanók vágyálma. Amikor valaki italokat tartogat és ebből pénzt csinál, akkor az nem arról szól, hogy az időtől értékesebb lesz az ital, hanem arról, hogy olyasmit vesz, amiről tudja, hogy később sehol nem lehet majd ennyiért beszerezni, és a ritkasága miatt egyesek többször ennyit adnak majd érte. Hogy egy véletlenszerű 20-30 éves ital sokat érjen, az nagyon esetleges.


Palackos érlelés céljából legfeljebb a prémium zöld abszintokat lenne érdemes eltenni, azokat is csak 60% fölött – az itthoni kínálatból pl. a Duplais Verte-et, esetleg a Vieux Carré-t. Az abszint viszont rettenetesen kevés embert érdekel, mivel eleve rettenetesen kevesen ismerik a minőségi abszintot, szóval egy holnaptól 10 évre eltett Jade Terminus Oxigénée-t sem feltétlenül tudnál majd jó áron eladni.

2015. ápr. 28. 21:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 Mojjo ***** válasza:

Phoney nagyon szép választ írt. Én annyit tennék hozzá, hogy boros vonalon ugyanez a helyzet - ha évekig érlelik a bort piacra dobás előtt, akkor abból addig nem látnak pénzt. Illetve, ha túl sokat van hordóban, az nem 100%, hogy jót fog tenni a bornak. Épp tegnap volt alkalmam inni egy jó vörös küvét, ami 2006-tól 2013-ig hordóban ért, egészen különleges íze volt, viszont nagyon durván integetett belőle a hordó, emiatt minimum megosztó - az emberek jó részének ez túl kemény, nem tetsző ízvilágot jelentene. (Nekem mondjuk bejött, de ez más kérdés, nekem a hordótoleranciám elég magas.)

A palackos érlelés meg... nos, borfajtától függően pár évig esetleg, megfelelő körülmények között. De egyébként tévhit az, hogy minél öregebb a bor, annál jobb... valójában, ahogy említettem fajtától függően nullától néhány évig terjedő tartományban (kivéve pár bor, lásd lentebb lent) esetleg fejlődhet valamennyit a bor a palackban, de utána jön a leszállóág, és csak veszít az élvezeti értékéből. Még a nagyon magas cukortartalmú édes borok, mint pl egy 6 puttonyos aszú, vagy aszúesszencia, esszencia azok amik igen hosszan érlelhetőek - ezek akár hosszú évtizedekig is.

Tárolás: fektetve, hűvös, napfénytől védett helyen, ahol lehetőleg egész évben állandó és alacson hőmérséklet van. És rázkódástól szigorúan kímélni, tehát egy normál hűtő teljes mértékig ki van zárva.

2015. ápr. 28. 21:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/5 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönök minden választ :)

Annyit még hozzátennék, hogy nem pénzkeresés/befektetés céljából szeretnék italokat vásárolni. Mindössze álmom egy otthoni minibár minőséges italokkal, és a legjobb dísz szerintem a régebbi italok gyűjteménye lenne bele, de míg nincs lehetőségem részletesebb italismereti tanfolyamon részt venni, tettem egy próbálkozást itt. Még egyszer köszönöm :)

2015. máj. 4. 18:04
 5/5 Phoney ***** válasza:
Ha adott pénzért minél jobb italokat akarsz, akkor semmiképp ne a kor legyen a fő szempont. Arra egyébként semmilyen képzés nincsen, hogy miket a legérdemesebb megvenni 1-1 árkategóriában, ezt inkább csak sok független online vélemény összeolvasásával lehet valamennyire megítélni. Amíg nincs komolyabb tapasztalatod a drágább italokkal, addig egyébként nem is túl érdekes, hogy pontosan miket veszel meg, röviditaloknál pl. először bőven elég a 6-12e Ft/7dl környéki kategóriában ismerkedni egy-egy italfajtával.
2015. máj. 4. 18:28
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!