Valaki ivott már 100 éves, vagy idősebb édes, félédes
típusú bort?
Ez a kocsonyásodás nem létezik! A nagy pektin tartalmú gyümölcsök főzete kocsonyásodik meg. A szőlő pektin tartalma szinte nulla! És mitől lenne benne több alkohol? Ami után a bor megerjedt miből lenne alkohol, a semmiből? Hazugságokat terjesz aki ilyeneket állít! És kémiából meg analfabéta!
2010. febr. 20. 17:49
2/11 A kérdező kommentje:
Az alkohol térfogatszázaléka, az lenne nagyobb...teh...
3/11 A kérdező kommentje:
Közben találtam, egy számomra megfelelőbb választ keresés után:
"A bor minőségétől és fajtájától is függ. A jó minőségű vörösborok például fahordókban tárolva évtizedek múltán elveszítik víztartalmukat. Így alakul ki a borkocsonya, amely szilárd halmazállapotú, tehát harapni lehet, s alkoholtartalma igen magas. A borkocsonyát vizezéssel vissza lehet "alakítani" folyékony borrá, azonban ezt vétek megtenni, mivel a borkocsonya piaci értéke messze magasabb, mint bármely minőségi boré.
A gyenge minőségű- legfőképp a palackban tárolt- bor nem tárolható el végtelen hosszú ideig.
"
Egyébként arra voltam kiváncsi főleg, hogy valaki kóstolt-e már ilyet....
És hogy folytassam a bornak is van fiatalkora középkora amikor a legjobb és öregkora amikor romlik. Pld egy fahordóból az évtizedek folytán az alkohol lassacskán megszökik, és a bor moslék lesz. De az üvegpalackos is romlik.
2010. febr. 20. 17:57
Amit itt idéztél, hazugság! Hogy gondolod a víz elpárolog, és az alkohol ami sokkal jobban párolog mint a víz az meg megmarad? Hogyan lehetséges?
2010. febr. 20. 18:00
6/11 A kérdező kommentje:
Az teljesen igaz, amit írsz, de elvileg létezik valami eljárás, amivel az idős borokból ilyen kocsonya lesz.
Nekem kémia a szakmám nem lehetséges több oknál fogva.A magasabb alkoholtartalom megakadályozza a "kocsonyásodást" mivel a bor alkotórészeinek az alkohol oldószere, hiszen az oldhatatlan részek a seprőképződés után el lettek távolítva.És amit már írtam nincs pektin (gyümölcskocsonya)a szőlőben.A birsalmában a legmagasabb a pektin abból lehet főzés után kocsonyát kapni. A testesebb borok is öregkorukban hígulnak és az ízük rosszabb lesz a lassú kémiai változástól.
2010. febr. 20. 18:27
8/11 A kérdező kommentje:
Legyen, elfogadom, kapsz egy zöld kezet:) De ha feltalálod a kocsonyásítását, akkor én legyek az első, akinek szólsz ! :P
hát, nem tudom
bennünket az esküvőnkön megleptek egy nagyon régi tokaji aszúval - egy mádi pincéből származott, az olyan sűrű, zselészerű volt, hogy alig folyt ki az üvegből és egészen sötét volt a színe :O olyan finomat még életemben nem ittam
vagyis nem is ittuk, hanem kortyonként ízlelgettük :)
2010. febr. 20. 18:57
Üss fel egy szakácskönyvet.(pl.:google :))
2010. febr. 20. 19:01
Kapcsolódó kérdések: