A borok címkéjén mit jelentenek ezek a felíratok? cuvée, barik, reduktív
Azt jelenti, hogy milyen hőfokon készült:
cuvée - -15 fok körüli
barik - 0 fok körüli
reduktív - kifejezetten meleg hőmérsékeltű bor
Atyaég, nehogy elhidd az első választ :D Vagy ugratott az első válaszadó, vagy őt ugratták, és ő is elhitte. Nagyon nem erről szólnak ezek a címkék - na meg ami azt illeti, pl 0 fok körül eleve nem is lehet bort készíteni :)
- Cuvée, avagy néhány címkén magyarosan küvé: többféle szőlő borának ún házasítása. A bor nem egyféle szőlőből készül, mint a fajtaborok, pl egy kékfrankos, vagy kadarka, hanem többféléből, pl kékfrankosból és kadarkából együtt. Ilyen pl a bikavér is a széles körben ismert küvék közül.
- barik, avagy barique: kisméretű, belül pörkölt fahordóban ért bor. Az így készült borok jellegzetes ízekkel gazdagodnak, mint vanília, vaj, csokoládé, pörkölési aromák. Nem minden bornak áll jól és könnyen túlzásba lehet vinni.
- reduktív: oxigéntől elzártan, tipikusan acéltartályban erjesztett és ért borok. Az így készült borok tipikusan könnyedebbek, direktebben gyümölcsösek, mint a hordós érlelésű borok. (Cserében azoknak is vannak előnyei - a barik és a reduktív borok között azért vannak fokozatok.)
Érdekességképpen: a reduktív borokat pont, hogy alacsony hőmérsékleten szokás erjeszteni :)
zolidobos:
Ó, köszönöm a felfelé pontozást! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!