Mi a különbség a minőségi bor a tájbor és az asztali borok között? Persze árban különböznek, esetleg az elkészítésükben másak, vagy az összetételükben?
Esti mese :)
Képzeld el hogy a föld az anya ami eteti a gyermekeit, de az anyának(termőtalaj) csak korlátozott számban van étele(tápanyag). Tehát a föld gazdájának(borász/gazda) döntenie kell(szabályozás), hogy milyen gyerekeket szeretne.
Sok pici fogyatékosat(ebből lesz "olcsó bor") vagy kevés, de nagyon szépet egészségeset(ebből lesz "drága bor").
Pl. 1 méteren belül van 4 tőke, A 4 tőkén/ tőke van 16 fürt= 64 fürt. <--- Ez a 64 fürt ugyanannyi tápanyagot vesz magához mint : 1 méteren belül van 2 tőke. A 2 tőkén/ tőke van 8 fürt = 16 fürt.
Persze ezen kívül még sokminden befolyásolja(mustfok, mennyi cukrot raknak hozzá, stb....)
A tájbor pedig az adott tájra jellemző fajtából készített bor.
szemléletes példa:
SAUSKA TOKAJ
Furmint 2011 (minőségi bor) - 1690 forint
SAUSKA TOKAJ
113 Cuvée (tájbor) - 2250 forint
miért tájbor a drágábbik? Tokaji minőségi borként csak akkor lehet forgalmazni, ha a 6 engedélyezett szőlőfajtából készül (furmint, hárslevelű,sárga muskotály, zéta, kövérszőlő, és kabar). Mivel a 113 Cuvée tartalmaz Sauvignon Blanc, Chardonnay fajtákat is, ezért csak tokaji tájbor lehet. Tehát a fenti válaszokkal ellentétben ennek semmi köze a minőséghez, hozamkorlátozáshoz stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!