Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Meg kínáltak borral, és...

Meg kínáltak borral, és keserű ízt éreztem, mitől van ilyen ize a bornak?

Figyelt kérdés

#keserű bor
2014. dec. 31. 15:57
 1/9 Phoney ***** válasza:
100%
Az emberek egy kis része szó szerint keserűnek érzi az alkoholt. A szőlőhéjban lévő csersavat is érezheted keserűnek, hirtelen nincs több ötletem.
2014. dec. 31. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim válasza:
Kénezett volt a bor esetleg.
2014. dec. 31. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
Van olyan bor aminek kicsit keserü ize van.
2014. dec. 31. 16:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
De nem tudom mitől...
2014. dec. 31. 16:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
A kéntől.
2014. dec. 31. 16:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

A bor készítéskor keserű ízek több helyről származhatnak. Egyik a csersavból, másik az oldott ásványoktól, harmadik a borhibákból. Legtöbbször mégis a helytelen préselés jelenti a keserű íz forrását. Néha csak túl fiatalon kóstolják a bort.


----


Akit bővebben érdekel, annak a kisregény a csersavról:


A tannin (csersav) a vörösbor lelke. Egy vörösbor értékét leginkább tanninjának minősége határozza

meg. A kékszőlőben három helyen található tannin. A héjban (ez a legértékesebb a bor szempontjából),

a kocsányban és a magban. Ez utóbbi kettő, a bor minőségét negatívan befolyásoló, durva

csertartalommal rendelkezik. Ezektől a bor keserűvé, zölddé, érdesség válik az ital. (Ha ketté harapsz egy szőlő magot, akkor is érzed a keserű ízt). Ezek borba jutását megelőzendő, az erjesztés előtt (igényes pincészetekben) eltávolítják a kocsányt. Az erjesztés után pedig csak nagyon kíméletesen préselnek,

nehogy a magok megsérüljenek.


Kóstoláskor a tannint a szánk egész belső felületén érezzük. Egy fiatal vörösbor tannintartalma nyers,

szánkban egyfajta összehúzó-, szárító hatást fejt ki. A bor fejlődésével egyenesen arányosan tanninja

érik, finomodik. Egyre kevésbé szárít, sokkal inkább simogat. Az érett vörösbor, selymes-, bársonyos íz vonulataként vonul át nyelvünkön, ami érett tannintartalommal rendelkező vörösboroknál fordul elő.

2014. dec. 31. 16:31
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 anonim ***** válasza:
0%
A fagyállótól.
2014. dec. 31. 16:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/9 A kérdező kommentje:
én a hanyag hordókezelésre gondoltam,de nem tudom.
2014. dec. 31. 17:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Van, aminél fajta jelleg, pl olaszrizling.
2015. jan. 1. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!