Ma egyik ismerősömmel beszélgettünk, és azt mondta, hogy a rum nagyon káros, mert égetett szesz, nem úgy, mint például a whisky, amit erjesztenek aztán párolnak le. Szerintem ez egyáltalán nincs így, a cukornádmelaszt is erjesztik aztán párolják le. Ő valami olyasmiről beszélt, hogy a cukornádmelaszt égettik. Mi az igazság?
2014. dec. 7. 01:07
1/6 anonim válasza:
Az ismerősöd e kérdésben tájékozatlan, mondhatni hülyeségeket beszél. Az égetett szesz az erjesztett alapanyag lepárlása útján jön létre.
2014. dec. 7. 05:36
Hasznos számodra ez a válasz?
2/6 anonim válasza:
Na ez a félműveltség. Az égetett megjelölés valóban csak a lepárlásra utal, azaz arra, hogy az erjedést követően még lepárlással (tűzön végzett főzéssel) állítják elő a tömény szeszes italt. Úgyhogy a rum és a whisky ugyanaz a kategória, mindkettő "égetett" szesz. A rum egyébként cukornád cukorszirupjából készül előzetes erjesztést követően, a whisky meg gabonából.
2014. dec. 7. 07:45
Hasznos számodra ez a válasz?
3/6 Phoney válasza:
Van ez a mítosz, hogy a rum egy káros italfajta, és hülyénél hülyébb érvekkel szokták ezt alátámasztani.
Minden olyan röviditalnak van ilyen mítosza, amit a történelem egy pontján rettenetes minőségben (akár mérgező adalékokkal hamisítva) és nagy mennyiségben fogyasztották a szegények. A rum pl. többek közt arról híres, hogy az amerikai telepesek vegyi fegyverként vetették be az indiánok ellen, a kohászatokban meg előfordult, hogy az öntőformának vagy brikettezésre használt répamelaszból „rumot” főztek a munkások. És persze az sem lényegtelen, hogy Közép-Európában a 19. századtól egész az EU-ig nem rumot jelentett a rum, hanem változó minőségű rumutánzatot.
Régen ugyanígy tartották nagyon károsnak a gint, aztán a századfordulón az abszintot, illetve a gabonából vagy krumpliból készült szeszt is, de soha nem konkrétan az italfajtával volt baj, hanem a szesz minőségével vagy a mérgező adalékokkal.
2014. dec. 7. 09:43
Hasznos számodra ez a válasz?
4/6 anonim válasza:
Voltam egyszer egy szeszgyárban, ahol a rumot (de mást is)burgonyából készült szeszbe rum aromát kevertek és kész. Ezt azután palackozták. Ez volt a belföldi rum.
2014. dec. 7. 11:28
Hasznos számodra ez a válasz?
5/6 anonim válasza:
Bocs, ezt jól megfogalmaztam!
2014. dec. 7. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
6/6 anonim válasza:
Utolsó. Igen ezek azok amiket a boltok polcain találsz kb. 2000-2500Ft/liter áron. A bizonyos rum ízesítésű vodka, meg barack ízesítésű vodka stb. Mert ugye a vodka készül krumpliból, tehát készítenek valami alapból szar vodkát krumpliból és különböző aromákkal színezékekkel rum, Cognac, Jäger, meg pálinka hamisítványokat csinálnak belőle.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!