Az embereknek valóban ízlenek a tömény italok vagy csak megszokásból "csinálnak úgy" mintha ízlene?
28 éves vagyok és túl vagyok egykét bulizós éven. Én alapvetően 3 okból ittam ha ittam: 1. mert menő 2. mert önbizalmat reméltem a csajozás során 3.rossz kedvem volt és beakartam rúgni. Most hogy idősebb lettem az 1. pont-ból már kinőttem a 2. pont esetében nem működik a dolog mert hiába van önbizalmam a részegség miatt nem állnak le velem a nők a 3. pont meg hamis mert a probléma úgy sem oldódik meg a piától, amitől rossz kedvem volt..
Egy szó mint száz, én teljesen őszintén utáltam a rövid italok ízét (annak ellenére hogy megittam mondjuk 5 kupica vodkát egymás után). Elképzelni sem tudom, hogy bárki szerint jó ízük legyen. És az embereken sem azt látom, hogy élveznék a dolgot (eltorzult arc, néha öklendezés, nem tudnak megszólalni stb). Volt hogy megkérdeztem hogy tényleg finom e ez a "nagyon finom házi pálinka" amit olyan nagy vehemenciával fogyasztott a társaság de csak kiröhögtek.
Szóval ez egy anonim oldal, érdekel mindenki őszinte véleménye. 28/F
Pálinka, konyak, whisky számomra szörnyű. A vodkától azonmód hányni tudok.
A borokat sem szeretem, az is olyan felfele jönne inkább érzés. A sört gond nélkül megiszom, de azt sem szeretem, max. nyáron melegben valami igazán minőségit.
AMit ízre is szeretek: Campari, úzó, koktélok (amelyeknek nincs erős alkohol íze), bólé, jobb likőrök.
A legtöbb alkohol nem ízlik, de amiket iszom, azok természetesen igen (maximum buliban sört tudok inni úgy, hogy igazán nem finom, de a hangulat miatt belefér. de ekkor is "elmegy" szinten kell lennie).
A Glenlivet whisky nagy kedvencem (már az illata is remek), de a Glen Elgin se rossz. Az olcsóbb, ismertebb whiskyket rossznak érzem. A Russkij Standard vodkámmal is elvagyok (a vodkák eleve nem valami jellegzetesek, ez sem, de nem ízetlen. de azért nem az íze miatt iszom)... A Stroh80 baromira finom, de azt édességekbe szoktam használni, mert azt nem bírom meginni (abszintból megy a 85%-os, azok édeskések és csalnak, de ez a rum kegyetlen magában).
Házipáleszből ittam már nagyon jót, illatos, ízes barackpálinka volt, mindennemű durvaság nélkül.
Hmmm... Évi pár alkalommal iszom töményet s azok is sokszor ugyanazok, nincs nagy tapasztalatom... De nyilván rengeteg jó tömény van, ami nagyon ízlene nekem.
Az én arcomon sosem a szenvedés látszik, ha töményet iszom... Igaz, sosem hajtom fel őket gyorsan. Számomra 2-3 feles egész estés program, de eggyel is sokáig el tudok lenni adott esetben...
Na lám, mégis csak vannak emberek akik emberi módon bánnak az alkohollal.
Ahogyan olvasgatom, elégé széles a skála a jó italok terén, és még ami pozitív, hogy megfontoltan kezelik a poharat.
Mert az ital az nem ördöngös valami, ami elátkozni való!
Inni úgy és addig mig az alkohol át em veszi az agyban a vezéri rangot. Mivel ami utánna jön az már nem emberhez méltó.
A pálinkából indulok ki, mert a rövidek közül abból iszom a legtöbbet. A legtöbb alatt olyan 5-6 felest kell érteni havonta.
Először is az alkoholfok. Az ideális fok 40 és 50 között van, így az ízek és aromák képesek kibontakozni. Egy ostoba beidegződés, javarészt a vidéki alkeszek szeszszagú szájából hallható leginkább, hogy "há minél erősebb, annál jobb, igaz-e?". Na az ilyenek nem az ízért, hanem a hatásért iszik.
A hőmérséklet. Ha szarul van lefőzve, azon legfeljebb az érlelés segít, de a magyarokra nem jellemző a hordós érlelés a pálinkáknál, legalábbis nem a házi főzetűeknél. Az okos paraszt ilyenkor teszi be a pincébe, vagy a jégverembe, hisz, ha jól lehűl, akkor nem érződik, hogy egy moslékot iszik. Sajnos ez a szokás nem tűnt el, legfeljebb csak hűtővel helyettesítik a vermet meg a pincét. Az ilyen párlatok csak parasztkávénak, vagy sebfertőtlenítőnek jók, emberi fogyasztásra nem alkalmas.
A mérték. Nem azért olyan szép a nyaka a pálinkásüvegnek, hogy jól rá lehessen markolni, amikor meghúzzák az üvegből. Nem véletlenül találták ki a poharat. A 4 és 5 centnyi jó pálinka nem okoz olyan maró érzést, amitől ne lehetne érezni a párlat ízét. Aki mondjuk a decit húzóra issza, lehet akármilyen jó a pálesz nem fogja érezni az ízét, csak a maró etanol hatását. Az illuminált tudatállapot szintén az ízélmény rovására alakul ki, épp ezért nem zavarja az alkesz csövest a 3. deci vodka, hisz úgyse érzi már az ízét. Amúgy egy korty barackpálinka íze sokkal tovább megmarad a szájban, mint mondjuk egy pohár baracklé aromája, épp ezért isszuk a baracklevet, ha szomjasak vagyunk és a pálinkát az ízélményért.
A többi égetett szeszről nem igazán tudok nyilatkozni. Az import whiskyk, tequilák meg konyakok (ami igazából csak sima brandy, de a jó magyar nem tesz különbséget) mainstream többsége nem épp nevezhető élvezhető dolognak. Jó példa erre a sima Ballantines, a Sierra tequila (ami jogilag nem is tequila) meg a mindenféle olasz meg német agyon karamellezett borpárlat. Borzasztóak, de jó elvillogni vele, hogy külföldit ihatsz. Az említett italok a házibulik és alsó-középkategóriás szórakozóhelyek "elit" piái. Azért van különbség mondjuk egy St. Rémy konyak meg egy Aro brandy között. Az import=szar állítás távolról sem igaz, 5000 környékén már kaphatóak kifejezetten élvezhető whiskyk, vagy brandyk, az más kérdést, hogy ennyi pénzt tényleg az ad ki az ilyenekért, aki az ízéért és nem azért issza őket, hogy az asztala alá részegedjen.
A minőségen, a mennyiségen és a fogyasztási habituson múlik, hogy élvezi-e valaki az adott italt, de ez nem csak a szeszes italokra vonatkozik, egy üveg tonikra vagy teára ugyan ez vonatkozik.
Nos. Én itt több-féle csoportot tudnék felállítani.
1: azért iszik, hogy nagyon csúnyán lerészegedjen. Neki nem az ízvilág a lényeg, csak a kábító hatása a szernek.
2: azért iszik (tömény) alkoholos italokat, mert kíváncsi rá és szeretné kipróbálni, hátha talál valamit ami megízlik neki.
3: azért iszik (tömény) alkoholos italokat, mert ízlik neki és tudja miként kell ízlelni és tudja értékelni a jóra sikerült darabokat.
4: Megkóstolta és nem találta vonzónak az említett italt, ezért másikat keres és meghagyja az élvezetet másnak.
5: Megkóstolta és nem találta vonzónak az említett italt, ezért elképzelni sem tudja, hogy másnak ez ízvilágilag kellemes pillanatokat okozhat
6: Megkóstolta és nem találta vonzónak az említett italt, ezért felháborodik és szinte megtiltja másnak, hogy élvezze ezek fogyasztását.
7: Sosem kóstolta, és meghagyja másnak az élvezetet.
8: Sosem kóstolta, hallott róla, ezért elképzelni sem tudja, hogy másnak ez ízvilágilag kellemes pillanatokat okozhat
9: Sosem kóstolta, de felháborodik és szinte megtiltja másnak, hogy élvezze ezek fogyasztását.
Szerencsére legtöbben már tudják, hogy mi az az ital, ami kicsit jobb hangulatot teremt neki, mint egy pohár víz és szívesen fogyasztják, ha kis kikapcsolódásra vágynak, lehet ez egy pohár narancs lé, de lehet ez egy kupica pályinka is.
40%os alkohol már annyira megüti az ember ízlelő bimbóját, hogy sokat nem érez belőle, ráadásul a szaglásnál is hanyatt vágja a szagló szervet. Ehhez hozzá lehet szokni, vagy eleve lehet olyan adottságokkal rendelkezni, hogy ezt élvezni tudja valaki. Szerencsére nem kötelező senkinek :)
Ha akarsz egy ilyen embert látni, akinek az egész élete azzal megy el, hogy ilyeneket szakszerűen kóstol és véleményez, akkor nézd meg ezt a videót:
https://www.youtube.com/watch?v=YVG1U-faqHY (részletesebb magyarázós verzió: https://www.youtube.com/watch?v=frRonhQdRdQ )
15-ös,
A klapek ismerös, nekem Sckotch iszogatónak csak természetes. Tréfás elöadásábol még sokan okulhatnánk.
Nekem egyépként most egy Aberlour Single Speyside 100 Proof van felbontva vagy már egy hónapja de még a nívó olyan jó fél palack.
Tudni illik, nem a mennyiségben rejlik az élvezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!