Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Mennyibe kerül 1 liter minőség...

Mennyibe kerül 1 liter minőségi szilvapálinka?

Figyelt kérdés
pálinka

2014. okt. 27. 19:28
 1/3 Phoney ***** válasza:
73%

Boltban alap, hogy a kifogástalan pálinkáért elkérik a 10 ezer/litert (jellemzően 5-6e/fél liter), de sajnos még ennyiért sem feltétlenül kiválót kapsz.


Háznál 3-4-ért is odaadják, persze az sem mind arany.

2014. okt. 27. 19:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/3 anonim válasza:

Nem akarom rontani a kereskedők hírnevét, de boltban igazi szilvapálinkát igen ritkán talál at ember fia.


A házi szilvapálinkát is két nagy csoportra osztanám.


1. a hirtelen lett szabadság csinálta "pálinka gyárosok"

2. az ébtizedek vagy évszázadok óta pálinkát készítő családok.


Az első kategóriába tartozó pálinka készítők szaktudása igen kevés a jó pálinka készítéséhez (tisztelet a kivételnek)


A második csoportba tartozók akik apáról fiura adják a szaktudást még akkor is ha ezt a kommunisták, vagy akárkik tiltják, vagy tiltották.


Az én csládom évszázadok óta termeli a szilvapálinka alapanyagát a szilvát. A cefrét a faluközösség egy közösen használt lepárlóbafőzi ki és itt készül az igazi szilvapálinka a nagytudású pálinkamester felügyelete melett.


A megbizható falusi szilvapálinka ára minimum: 3.000Ft/liter,

ami ennél olcsóbb az gyanus. A szilvapálinka minőségét mi felénk úgy szokták ellenőrizni, hogy a tenyerünkbe csöppentenk egy ici pici pálinkát, aztán addig dörzsölik a két tenyerünk közt míg az a hőtől elpárolog. A keletkezett illat elérulja, hogy miből készült a "pálinka"


Ha valakit érdekel egy kis szilvapálinka kóstoló vagy a pálinka világa az a következő e-mail címre írhatnekem: vigrobi@gmail.com

2015. máj. 26. 11:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 Phoney ***** válasza:

Nem akarom bántani az évtizedek óta pálinkát készítő családokat (főleg nem látatlanban), de ha annyi ezrest kapnék, ahányan egész életükben ugyanolyan szemetet főztek igazijóházipájinka címén, akkor az most hirtelen jól jönne. Tisztelet a kivételnek, persze, akiknek a családja egy bizonyos ponton megtanult olvasni, és a szájhagyomány helyett elővette a szakirodalmat, mert az már 100 éve is létezett. (Aki azt hiszi, hogy a minőségi szeszfőzést a puszta hagyomány szülte és nem a tudományos alapok, annak nem sok fogalma van a szeszfőzés történetéről.)


A „hirtelen lett szabadság” óta eltelt idő is bőven elég volt ahhoz, hogy az ember leüljön a két fenekére, elolvasson akár többszáz oldalt, pár évig gyakoroljon, és köröket verjen egyes „30 éve így csinálom” pálinkákra. Sőt, nem egy „30 éve így csinálom” ember tért meg, mikor megtudta, hogy van élet az ő „tökéletes pálinkáján” túl is.


Hogy az „igazi szilvapálinka” mit jelent, és hogy miért nem lehet kapni boltban, azt inkább nem is találgatom. Az más kérdés, hogy nem kéne erőltetni a 40 fokot, szilvánál meg inkább az oszlopos finomítást sem, és hogy sok a túlárazott közepes/selejt pálinka a boltokban.

2015. máj. 26. 12:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!