Az italokat hányféle képpen lehet csoportositani?
Komolyan kérdezem, tanulni szeretnék...
Spiritek, égetett szeszes italok, sör, bor?
És mik tartoznak a spiritek közé? Valaki kicsit elmagyarázná? Köszönöm.
A két fő kategória az erjesztett italok és az égetett szeszes italok. (Egyesek az erjesztett italokat „borokra” és „sörökre” bontják aszerint, hogy közvetlenül cukorból (must, méz, stb.), vagy gabonából erjedtek-e, de ezt erőltetett rendszernek tartom, akkor működött jól, mikor még tényleg csak a sör és a bor képviselte nyugaton az erjesztett italt.)
Az erjesztett italokon belül van a sör, bor, gyümölcsbor, rizsbor, mézbor, stb. (a -bor utótag ezeknél jobbára csak utalás a boros jellegre).
Az égetett szeszes italok közt vannak a párlatok (angolul „spirit”), jellemzően az olyan szeszt hívják így, amit lepárlás után nem ízesítenek jelentősen (leszámítva az érlelés alatt szerzett ízeket), de erre nehéz lenne általános szabályt felírni. A párlatok közé tartozik a pálinka, a whisky, a rum, a tequila, a desztillált gin, a desztillált abszint, stb. És vannak az ízesített szeszek (lényegében ízesített párlatok), pl. a likőrök, ízesített vodkák, kommersz szeszesitalok, stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!