Milyen bort ajánlanátok annak, aki még nem ivott bort?
Márkát tudtok mondani?
Lehetőleg nem túl drága,de mégis finom bort tudnátok mondani?
Mindegy,hogy vörös, fehér vagy rosé bor.
Ha nem szörpöt akarsz venni, akkor száraz vagy félszáraz. Az a finom :)
Márkákat meg hiába mondunk, mert nem csak a márka, hanem a szőlőfajta és az évjárat is fontos. Ezt pedig lehetetlen tanácsolni úgy, hogy sosem ittál még, és nem tudod milyen ízvilágot kedvelsz.
Az árra figyelj oda, 2.000 ft körül már lehet kellemeseket kapni, 3.000 ft felett jobbakat :)
Ezeket a borokat én kereskedésben vettem, de láttam a megjelölt boltokban is.
Nyáron nagyon finom a rozé, vagy a rozé fröccs. No persze nem valami kommersz!
Bujdosó - Mentőöv
Illatában édes, alkoholos, epres. Ízében harmónikusan megjelenik az eper. Savai nagyon üdítőek, és kellemesen közepesek. Egy kis szódával megijjesztve előbjúik belőle az eperszörp.
Nyakas - Chardonnay, 2011, 2013 (spár, teszkó, cébéá)
(1200-2000 bolttól függően)
Igen intenzív érett gyümölcsösség mögött a minerális jegyekben is egy harmonikus. Férfias, tüzes, de sav egyensúlyos bor hosszú utóízzel.
Nem túl fűszeres ételekhez kiváló.
Gyakorlatiklag bármilyen Etyek-környéki Chardonnay finom lehet. Fokhagymás kajákhoz nagoyn adja.
Mészáros Pál - Bozdzási kékfrankos, 2009
(3000-3500), de ez első osztályú!
Illatában fantasztikusan florális, extra gyümölcsös, enyhén fűszeres, de tiszta hordós, friss és aszalt gyümölcsös jellegekkel.
Ízében érződik, hogy löszön nőtt fel, mert igen gyümölcsös, kellemes savai és közepes csersavai nem riasztják el a kezdő kóstolókat sem. A gyümölcsössége mellett igen nagy teste van, ezért komolyabb borbarátok is szívesen fogyasztják.
Tokaji Kereskedőház - Hárslevelű, Késői szüret, 2011 (spár, teszkó)
Erős, édes illatában dominál a méz, a gyógytea (főleg a kamilla), mezei virágok, őszibarack, a háttérben meghúzódik (a nem újhordónak köszönhetően) némi vanília és enyhe füst. Ízében édes, florális. Savai határozottak, szép testtel bír. Extra hosszú almás-barackos utóíze után a száraz próbánál érződik igazán az erős floralitása.
Cimaroza, California Ruby Cabernet, 2011 (Lidli áruház)
Illatában a szeder, bors, enyhe tölgy, vörös áfonya és egy kis édes gyümöls is felbukkan. Ízében gyümölcs orientált, kevés és szelíd tanninokkal. Egy igazi nyári élmény!
Férfiasabb borokért:
Nyakas - Pinot Gris (spár, teszkó, cébéá)
Erős, intenzív illatában fogad minket a mineralitás és a fehér bors. Elegáns savai élnékek, egyensúlyban vannak az alkohollal. Ízében harmónikus az erős minerális és az utóízében meglelhető fűszeres jegyek. 2011es évjáratban a késői szüretre emlkéeztető szőlő íz jelentkezik a hosszan lecsengő utóízében.
Eszterbauer - Sógor kadarka (Lidli áruház), 2011
Illatában egy kosárnyi gyümölcs jelenik meg: fahéjas szilva, meggy, piros ribizli, áfonya. Erős alkohol tartalma már az orrunkat is elkábítja. Az első kortynál kellemes piros gyümölcsös ízek fognak meg. Aztán előbukkan az enyhe füstösség, a szép hordókezelés, kellemes tanninok, friss savak. Hosszan lecsengő füstös szeder zárja az élményt.
Etyeki kúria - Sauvignon blanc
Erős illat, pezsgős, nemespenészes, barackos és a jellegzetes csalán és vágott fű jegyeket is hordozza.
Ízében bubisnak tűnő mineralitás fogad. Finoman melegítő, hosszú utóízében dominálnak a savak és a cserző savak.
Elfelejtettem mondani, hogy ha valami rozét kóstoltok, akkor a legjobb étel, amihez nagyon illik, az a lecsó!
Fantasztikus élmény a kettő együtt!
Egészségetekre!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!