A bourbon whiskey tényleg az aktív szénen való
átengedéstől nyeri el a színét?
Figyelt kérdés
Mert azt tudom, hogy a skót whiskyk a barnás színüket a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja miatt kapják. A bourbonhoz egyáltalán nem adnak hozzá patakvizet?
"Mert azt tudom, hogy a skót whiskyk a barnás színüket a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja miatt kapják. "
Patakviz tozeges talaja!? Na, nekem most kell kicsit lepihennem...
2014. máj. 15. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
4/11 Phoney válasza:
A bourbon whisky kizárólag a hordótól kapja a színét. Az aktívszén nem hozzáad, hanem elvesz a whiskyből...ez a dolga.
2014. máj. 15. 20:35
Hasznos számodra ez a válasz?
5/11 A kérdező kommentje:
"A tőzeg, mint tüzelőanyag azonban elengedhetetlen a maláta előállításnál és számos skót whisky fajtánál."
Ezt a Wikipédiáról idéztem most. Szóval attól még, hogy szerintetek baromság, ez igaz.
2014. máj. 17. 09:45
6/11 Phoney válasza:
Ebben a mondatban 2 hiba is van. Jó, hogy szólsz, már kijavítottam a Wikipédián.
2014. máj. 17. 11:53
Hasznos számodra ez a válasz?
7/11 anonim válasza:
A tőzeg mint tüzelőanyag hogyan viszonyul "a hozzájuk adott patakvíz tőzeges talaja" meghatározáshoz? Nem baj, ha valaki tudatlan, de védeni a hülyeséget, háát...
2014. máj. 17. 12:47
Hasznos számodra ez a válasz?
8/11 anonim válasza:
A whisky a színét a kiégetett tölgyfahordókban töltött idő adja. Őszintén, annyira nem vagyok otthon a whisky készítésen, de a szíbét tuti ez adja. A szűrésnek pedig az a lényege, hogy lágyabb lesz tőle az ital, de ízabyagokat vesz el az italtól. Pl a gentliman jack így próbálja utánozni az öregebb whiskyket. Az Ardbeg például hidegszűrésiveljárással készül és annál obtenzívebb ízt, mint anit egy Ardbeg nyújt, hát sok sikert a kustáshoz...
2014. máj. 28. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
9/11 Phoney válasza:
Utolsó: a használt hordóban érlelt (skót, ír, kanadai) whiskyk színét gyakran nagyobbrészt a színezőkaramell adja. Ez megengedett, és a vásárlói elvárások miatt szükség is van rá a fiatalabb vagy a többedtöltésű hordóban érlelt whiskyknél. Van olyan – egyébként nagyon jó – 10 éves single malt-om, aminek karamell nélkül halvány, zöldes pisiszíne van... kerámiapalackban árulják. Próbálnád üvegben eladni a laikusnak minőségi whiskyként.
A bourbon/Tennessee whiskyben tiltott a karamell, de egyben szükségtelen is, mert már 3 évvel is szép színük van (és az ismertebb amerikai márkák 4-5 évnél kezdődnek).
2014. máj. 28. 19:09
Hasznos számodra ez a válasz?
10/11 anonim válasza:
Phoney baromi érdekes, komolyan. Gondolom Az Ardbeg Ten-re utalhatsz annak van elég világos színe. Akkor pa a Ardbeg Uigeadail tartalmaz ilyen karamellt? Vagy a Sherry-s hordók több színanyagot tartalmaznak, mert ugye az Uigeadail egy ilyen kevert whisky szerűség, ha jól tudom. Ardbeg Ten-ből, Corryvreckan-ből és a többi maradék Ardbegből keverik. Ha jól tudom :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!