Én úgy tudom, hogy az alapanyagtól függetlenül, egyszeri átfőzés eredménye a vodka, kétszeri átfőzésé a pálinka, a harmadik után jönnek létre a különlegesebb italkategóriák (whisky pl. ). Ezért is van az, hogy az oroszoknál van pl barackvodka, szilvavodka is, illetve ezért nem ugyanaz a gabonapálinka és a whisky. A konyak és a grappa is az átfőzések számában különbözik.
Aztán lehet, hogy nem egészen így van, nem vagyok olyan nagy piás :-)
Az alszeszt egyszer mindenféleképpen át kell főzni finomítás miatt. csak a kérdés hogy a fejét és a lábát kell 3-ra finomítani és akkor a közepét azt nem kell finomítani?
Lehet lefőzni egyszer is thumperokkal,de ezt csak gabonára használják.
Hogy hányszor, az ízlés kérdése (a skót malátawhiskyt pl. csak 2× főzik).
A vágást viszont másképp kell csinálni, mint a pálinkánál (nagyobb elő- és utópárlatot kell elvenni), mert különben olyan tömény lisztszaga lesz, hogy malmot csinál a szobából. Ezt a nagyobb mennyiségű elő/utópárlatot viszont újra le lehet főzni, és annak a közepe megint mehet a párlathoz. (És ez nem lesz rossz minőségű, mint a pálinka esetén.)
(Az alszeszt egyébként tényleg sok helyen vodkának hívják, nem tudom, miért, de ennek természetesen semmi köze a tényleges vodkához.)
Köszönöm a válaszod!
És az elő és utópárlatot nem szokták szűrni?Mármint aktív szénen átereszteni és az elvenné az ízét?(az már jó lenne vodkának elméletileg)Így meg meglehetne spórolni 2xori finomítást.
Ha szűrik, akkor csak a kész párlatot szűrik (pl. egyes amerikai whiskyket).
A vodka eleve 95,6%-os rektifikált szeszből indul, és azt szűrik még tisztábbra.
Amikor a fejét-farkát finomítják újra sima kisüstön, akkor ennek már nem teszik el az elő- és utópárlatát (max. háztartási oldószernek). Thumperen főzve viszont használható a következő cefréhez keverve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!