Kezdőoldal » Ételek, italok » Bor, sör, röviditalok » Gabona párlatot hányszor kell...

Gabona párlatot hányszor kell átfőzni?

Figyelt kérdés

2013. dec. 23. 21:03
 1/8 anonim ***** válasza:

Én úgy tudom, hogy az alapanyagtól függetlenül, egyszeri átfőzés eredménye a vodka, kétszeri átfőzésé a pálinka, a harmadik után jönnek létre a különlegesebb italkategóriák (whisky pl. ). Ezért is van az, hogy az oroszoknál van pl barackvodka, szilvavodka is, illetve ezért nem ugyanaz a gabonapálinka és a whisky. A konyak és a grappa is az átfőzések számában különbözik.

Aztán lehet, hogy nem egészen így van, nem vagyok olyan nagy piás :-)

2013. dec. 23. 21:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Az első minden mondata baromság.
2013. dec. 24. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 A kérdező kommentje:

Az alszeszt egyszer mindenféleképpen át kell főzni finomítás miatt. csak a kérdés hogy a fejét és a lábát kell 3-ra finomítani és akkor a közepét azt nem kell finomítani?

Lehet lefőzni egyszer is thumperokkal,de ezt csak gabonára használják.

2013. dec. 24. 02:58
 4/8 Phoney ***** válasza:

Hogy hányszor, az ízlés kérdése (a skót malátawhiskyt pl. csak 2× főzik).


A vágást viszont másképp kell csinálni, mint a pálinkánál (nagyobb elő- és utópárlatot kell elvenni), mert különben olyan tömény lisztszaga lesz, hogy malmot csinál a szobából. Ezt a nagyobb mennyiségű elő/utópárlatot viszont újra le lehet főzni, és annak a közepe megint mehet a párlathoz. (És ez nem lesz rossz minőségű, mint a pálinka esetén.)


(Az alszeszt egyébként tényleg sok helyen vodkának hívják, nem tudom, miért, de ennek természetesen semmi köze a tényleges vodkához.)

2013. dec. 24. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

És az elő és utópárlatot nem szokták szűrni?Mármint aktív szénen átereszteni és az elvenné az ízét?(az már jó lenne vodkának elméletileg)Így meg meglehetne spórolni 2xori finomítást.

2013. dec. 24. 12:40
 6/8 A kérdező kommentje:
Még valami:Ha mindig elvesszük a fejét és a lábát,akkor ezt éveken keresztül lehet főzni is a többivel nem és akkor mindenből tartalmazna egy kicsi aromát...
2013. dec. 24. 18:24
 7/8 Phoney ***** válasza:

Ha szűrik, akkor csak a kész párlatot szűrik (pl. egyes amerikai whiskyket).


A vodka eleve 95,6%-os rektifikált szeszből indul, és azt szűrik még tisztábbra.


Amikor a fejét-farkát finomítják újra sima kisüstön, akkor ennek már nem teszik el az elő- és utópárlatát (max. háztartási oldószernek). Thumperen főzve viszont használható a következő cefréhez keverve.

2013. dec. 25. 05:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a választ!
2013. dec. 25. 07:33

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!